Anakart smd tantalum kapasitör yuvalarında kısa devre

Firhy

Üye
Katılım
5 Kas 2019
Mesajlar
15
Puanları
1
Merhaba. Elimde olan eski çalışmayan bir laptop'un bakımını yapmak üzere anakart'ta (LA 4851P) komponentlerin terminalleri üzerinden neredeyse her komponenti kısa devre testine tabi tuttum (sorunu ise power tuşundan aktif edildikten sonra saniyeden daha küçük bir sire zarfında kapanması, ve bu süre zarfında tüm parçaların gayet net çalışması yani görünüş itibariyle sanki bir kısa devre koruması gibi) . Lakin anakartın işlemci yüzünde 330uF ve 220uF kapasitans değerindeki Tantalum kapasitörlerin birkaçında iki terminal arası kısa devre tespit ettim ki kapasitörlerin kısa devreye düşmesi gibi bir sonuç dijital devrelerde mümkün değil, ardından kapasitörlerin bozuk olacağı gibi basit bir düşünce ile bir tanesini test amaçlı bulunduğu noktadan sıcak hava ile çıkardım lakin çıkarmamın sonucunda kapasitörün bozuk olmadığı, pcb üzerindeki kapasitör terminalleri arasında bir kısa devre mevcut olduğunu anladım. Basit bir elektrik bilgisi ile bunun normal bir durum olmadığı çok net anlaşılıyor. Daha önce tantal kapasitörler ile ilgili sorun yaşamış arkadaşlarımın fikirlerini saygıyla bekliyorum.

Teşekkürler
 
Kısa devre dediğin kaç ohm ve empedansı kaç CPU varken mi olcuyorsun bunları belirtirsen fikir verebilirim (empedans ölçerken proplari ters tutman gerek kırmızı şase ye)
 
Ölçüm değerlerim cpu yok iken.
Kısa devre dediğin kaç ohm ve empedansı kaç CPU varken mi olcuyorsun bunları belirtirsen fikir verebilirim (empedans ölçerken proplari ters tutman gerek kırmızı şase ye)
Ölçüm sonuçlarını sizinle paylaşacağım efendim, fakat ölçümlerinden birkaçı dc akıma karşı direnci 8.9 ohm değerindeydi ve ölçümlerime cpu dahil değildi. Kapasitörler ile ilgili bir problem olmadığını düşündüğüm için esr testine tabi tutmadım fakat en kısa süre içinde belirttiğiniz öbür testleri yapıp paylaşacağım. Teşekkür ederim yardım girişiminiz için.
 
Son düzenleme:
Ölçü aletinin ohm kademesinde proplari birbirine deydirip çıkan değeri olcum yaptıktan sonra düşmek gerekiyor aynısı empedans kademesinde de gecerli
Kalibre edilmiş ölçü aletine bu değerlerin 0,00 olması gerekir
 

Forum istatistikleri

Konular
128,118
Mesajlar
915,146
Kullanıcılar
449,822
Son üye
hamidettin

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst