Anızdan Enerji Üretilecek

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,197
Puanları
3,256
Konum
BURSA
8472pellet.jpg

4764wood-briquettes-the-best-for-fuel-Mia.jpg


Dicle Üniversitesi, anızdan, katma değeri yüksek ve çevre dostu hibrit yakıt elde etmek amacıyla Tarımsal Atıklardan Enerji Üretimi Projesi'ni uygulamaya geçirdi.

Karacadağ Kalkınma Ajansının da desteğiyle üniversite yerleşkesinde, bölgede üretimi fazla olan pamuk ve mısır anızından enerji üretimi için tesis kuruldu. Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ekinci:"Enerji değeri yüksek olan bitkileri sıkıştırarak ısı enerjisiyle pelet, briket ve mangal kömürüne çeviriyoruz"

Dicle Üniversitesinde (DÜ), bölgede bolca yetiştirilen pamuk ve mısır anızından enerji üretmek amacıyla tesis kuruldu.


DÜ tarafından, bir süre önce anızdan biyokütle elde edilerek ekonomiye kazandırılması ve girişimcilerin bu tür yatırımlara yönlendirilmesi için çalışma başlatıldı. Bu kapsamda DÜ Yenilenebilir Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından biyokütle üretimi ile ilgili hazırlanan proje, Karacadağ Kalkınma Ajansınca kabul edildi.

Proje kapsamında Karacadağ Kalkınma Ajansının da desteğiyle üniversite yerleşkesinde bölgede üretimi bol olan pamuk ve mısır anızından enerji üretimi için tesisi kuruldu.

Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Remzi Ekinci AA muhabirine yaptığı açıklama, hibrit yakıt ürünleri elde edecekleri projede hedeflerinin bunu reaktörlerden elektrik enerjisine dönüştürmek olduğunu söyledi.

Bitkisel üretimden artan atıkların tarlada bırakılmayıp bir enerji türü olan biyokütleye dönüştürüleceğini ifade eden Ekinci, biyokütlenin birçok ülkede kullanılan bir enerji kaynağı olduğunu kaydetti.

Tesiste, enerji değeri yüksek olan bitkilerin sıkıştırılarak ısı enerjisiyle pelet, briket ve mangal kömürüne çevrildiğini anlatan Ekinci, "Diyarbakır'da çok fazla üretim yapılan buğday, pamuk ve mısır sapından briket ve pelet üretiyoruz. İş adamlarımız bu alanda yatırım yapabileceklerini göstermek amacıyla yaptığımız pilot bir uygulamadır." dedi.

Bitkisel artıkların arazide kaldığı zaman çiftçi için büyük problem oluşturduğuna dikkati çeken Ekinci, şöyle konuştu:

"Anızı alıp çiftçinin daha rahat ekim yapmasını da sağlayarak enerjiye dönüştürüyoruz. Bu proje, 'Bitkisel atıklar nasıl enerjiye dönüştürülebilir ve ekonomiye nasıl kazandırılabilir' fikriyle ortaya çıkan bir modeldir. Özellikle Balkan ülkelerinde ve Karadeniz Bölgesi'nde fındık kabuklarından biyokütle üretimi yaygın bir şekilde yapılıyor. Bölgemizde mısır ve pamuk ön plana çıktığı için biz bu bitkilerden üretim yapacağız."

Ekinci, tesisi örnek olması için kurduklarını, yöredeki girişimcileri davet edip tesisteki üretim konusunda bilgilendireceklerini dile getirerek, bu konuda yatırım yapılabileceğini vurguladı.

40 bin hektarda pamuk üretiliyor

Doç. Dr. Remzi Ekinci, sadece Diyarbakır'da 40 bin hektarda pamuk üretimi yapıldığı bilgisini aktararak, şöyle konuştu:

"Bunun hepsini değerlendirebiliriz. Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi'nde sadece bu alanda büyük firmaların yatırımı var. Bizim yaptığımız tesis bunların bir benzeridir. İş adamları yatırım yaparak bu alanda çok güzel para kazanabilir. Çöpe gidecek artığı değerlendirme yoluna gidiyoruz. Temelde buradaki hedefimiz enerji üretimidir, ısı enerjisi ve daha sonraki dönemlerde bunu reaktörlerden elektrik enerjisine dönüştürmektir."

Alıntıdır.Kaynak:

http://www.milliyet.com.tr/anizdan-enerji-uretilecek-diyarbakir-yerelhaber-1844087/
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,954
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst