Alternatif Somun

freedom33

Üye
Katılım
30 Mar 2009
Mesajlar
381
Puanları
1
orjinalini sorduğumda 1 adet için 150 tl rakamını duyunca böyle bir deneme yaptım ve başarılı oldum.Arkadaşlar 16-5 hatveli vidalı mil için delrin malzemeden yaptığım somun,umarım faydalı olur.Vidalı milden kestiğim 13cm lik parçayı önce 3 cmlik parçasını tornada düzledim,geriye kalan bölümünü bir klavuz gibi mengeneye bağlayıp flexle 3 kanal açtım,delrin malzemeyi 12mm matkap ucuyla deldikten sonra yine tornada yavaş devirde delrine klavuz açtım ve boşluksuz olarak hareketi sağladım.
 
Gerçekten de güzel bir çalışma olmuş, acaba sürtünmesi nasıl? motorlara ilave yük veriyor mu? Bu işlem prinç (sarı) malzeme ile de olabilir mi?
Elinize sağlık..
 
Teşekkür ederim,sürtünme gayet iyi,tornaya bağlayıp biraz alıştırdım malzemeyi, dahada sürtünmesiz ve boşluksuz oldu.Önce pirinç malzemeyi deneyecektim ama delrin aklıma geldi,delrin olduktan sonra pirinç malzeme kesinlikle olur,fakat klavuzu yaparken frezem olmadığı için flex ile yaptım,freze ile düzgün açı verilirse sonucun dahada iyi olacağına inanıyorum,bu arada 16-5 hatveli mili 20 tl ye civatacıdan aldım.
 
Merhaba,
Ben de bu şekilde somun ve diğer bağlantı elemanları yapmak istiyorum, bu delrin malzemesini nerden buluruz? Hangi formda satılır?
 
bulunduğunuz şehire bağlı biraz,ben organize sanayiden demir-profil-çelik satan firmalardan temin ettim.
 
Merhaba, elinize sağlık.
Denemekten hoşlanıyorsanıyorsanız şuraya bir göz atabilirsiniz.

Making Acetal leadscrew nuts the easy way - The Home Shop Machinist & Machinist's Workshop Magazine's BBS

Vidalı mili ısıtarak yapıyorlar.
Teflon içeren derlin kullanılmamalı çünkü 250 derecenin üzerinde zehirli gazlar açığa çıkıyor deniliyor.
Milin çapı 20mm olsun diş derinliği 2mm olsun.Derlin parçaya 20-2=18 mm delik açılır.İkiye ayrılır.
Mil polişlenir ve mineral yağla yağlanır.(kolay ayrılması için) Burada sonradan sürtünmeyi azaltmak için farklı malzeme de kullanılabilir.Grafit gibi.Eriyince derline yapışır.Çalışırken yağlama yapar.
Mengeneye bağlanır.Sadece mil ısıtılır.İki taraftan dengeli biçimde.Derlin ısıtılmaz.
Mengene yavaşça sıkılır.Eridiği hissedildikçe.Eriyen malzeme dişlerin arasını doldurur.İki parça birleşir ama buna fazla güvenmemek gerekir.Somun bağlanırken iki parçayı da sağlam bağlamak gerekir.
Soğuyana kadar beklenir.Tornada dış çap ve kenarlar işlenir.Çıkarırken kolaylık olsun diye mil yağlanır.Somun kısmı tornaya bağlanır.Mil çıkarılır.Alıştırmak için somun buzlukta soğutulur, (daralır).Uç kısmı yarıdan kesilmiş kılavuz haline getirilmiş mil ile alıştırılır.


Hepsi alıntıdır.Denemedim.Deneyenler çok memnun.Sıfır boşluk diyorlar.
Yalnız sizin vidalı mil çok pürüzlü geldi bana.Çıkar mı bilmem.
Kolay gelsin.
 
turk aklı daha guzeldı.malzeme ıkıye bolunmedı en azından.
 
:)tşkler alarmko.Eray fotolardan biraz pürüzlü gözüküyor,müsade ette 20 liralık mil öle olsun:)ayrıca vidalı mil nerden çıkacak ?somundan mı?mümkün değil sıfır boşluk var ve saatlerce çalıştırdım banamısın demedi somun.
 
Benim yazdığım tekniği denersen yapışıp ayrılmayabilir demek istedim:)
 
Vay be aynı şeyleri düşünmüşüz.Bende 1nolu mesajdaki somunun aynısını yapmıştım.


Pahalı oldugu için somunu kestamid den yapmıştım. Uzun süredir bende, halen montaj yapamadım.

Bu malzemeler kötüden iyiye polyamid, kestamid ,delrin diye sıralanıyor.Tabi fiberde var. Ama delrin ve fiberi hiç denemedim.

Delrin ile yaptıgınız somun daha iyi oluyor herhalde
 

Benzer Konular

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,774
Kullanıcılar
449,980
Son üye
shield325

Yeni konular

Geri
Üst