Alüminyum kablo

ceyran21

Üye
Katılım
26 Nis 2013
Mesajlar
211
Puanları
1
Yaş
54
Arkadaşlar uygun çapta aliminyum kablo kullanırsak bakıra göre dezavantajları nedir bir sıkıntı olurmu
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Bakıra oranla daha fazla direnç gösterir daha fazla direnç daha fazla ısınmaya neden olur.Gerilim düşümü artar dolayısıyla güç kaybı da artar
 
Sn.ceryan21, alüminyum kablo kullanıldığında bakır için gerekli olan kesitin bir üst kesiti kullanılır. Elektrik iç tesisleri yönetmeliği, elektrik kuvvetli akım tesisleri yönetmeliği alüminyum kablo kullanımına izin vermekte ve kullanım şartlarını vermektedir. Ülkemizde gerek TEDAŞ şebekelerinde gerek özel sektörde 30 yıldan fazladır her türlü alüminyum kablo üretilip kullnılmaktadır. Isınma ve gerilim düşümü gibi bir problem olmaz çünkü bakıra göre bir üst kesit seçiliyor. Yada AL iletkenlik katsayısına göre gerilim düşümü ve kesit hesapları yapılıyor. Hele günümüzde bakırın çok pahalı olması nedeniyle bakırdan 5,5-6 kat daha ucuz olan alüminyum kablolar bir çok projede kaçınılmaz olarak tercih ediliyor.
Alüminyum kablo bakıra göre fiziki olarak daha yumuşak ve narin olduğu için çok hareketli pozisyonlarda sıkıntı çıkarabilir. Birde ek ve irtibatlarında bimetalik aksesuarları kullanmaya özen göstermelidir. Al. farklı metallerle temas noktasında bakıra göre çok daha hızlı reaksiyon gösterip pil olayı meydana getirir. Al-Al eklerinde ise sarı macun veya nötr gres veya silikon gres kullanılmalıdır.
Kurallara uyduktan sonra alüminyum kablo gönül rahatlığı ile kullanılabilir.
Hatta kullanmamak akılsızlık olur.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst