Akım sınırlama devresi

malisecgin

Üye
Katılım
1 Eyl 2008
Mesajlar
72
Puanları
1
Yaş
37
Arkadaşlar bir yükün çekeceği akımı sınırlayabilirmiyiz? piyasada böyle bir cihaz varmı? örneğin yükümüz sistemin çalışmasına göre değişken akımlar çekiyor ancak ben şebekeden maksimum 15 amper geçmesini istiyorum. yük 15 amperden fazla akım çekmek isterse bunu 15 amperde sınırlayabilirmiyiz?
 
bu cihazlar sistem 15 amperin üzerinde akım çekmek istediği zaman sadece 15 amper geçişine izin verecek olan cihazlar mı acaba? sistem 15A in üzerinde akım isterse sadece 15 amper verecek ama akımı tamamen kesmemeli, 15 amper geçişi devam etmeli. kontaklı ampermetreler içerisinde böyle bir cihaz dikkatimi çekmedi. bir model verebilirmisiniz acaba?

termik şalterler sanırım ayarladığım değere geldiğinde devreyi keser. devre kesilsin istemiyorum

şimdi şöyle anlatayım derdimi. hava nüveli bir bobin yapacağım. bu bobin ile belli bir ampertur değeri elde edeceğim. hava nüveli bobinimin çekeceği akım nominal olarak 15A olarak hesaplandı. bu bobinimin içerisinden şekli ve kütlesi birbirinden farklı olan bir takım metal parçalar geçecek. bu parçaların geçişi sırasında parçalar bobine karşı sanki bir nüve imişler gibi etkide bulunacaklar. bu sebeple akım değeri yükselecek. ancak benim için önemli olan gücün değeri değil. elde etmek ve sabit tutmak istediğim ampertur değerim sabit olmalı yada belli bir değere yakın olmalı. eğer sistem 20-25A gibi değerler çekerse, sarım sayım sabit olduğu için ampertur değerimde müthiş değişmeler olacak.
 
Bu sistemi beslerken, akımı geribesleme olarak alan bir dc kıyıcı devresi kullanabilirsiniz. Eğer akım değeri 15 A i geçerse, gerilim düşürülerek 15 A akım sabit tutulabilir.
 
bobin kaç voltta çalışıyor dc mi ac mi? devreyi kendiniz mi yapacaksınız? okuduklarımdan anladığım ac, o zaman nüve akımı düşürür neden yükseltsin ki? yoksa dc çalışıyor da transient durumları mı kastediyorsunuz?
 
Görseldeki devrede basit olarak LM317 regülatöründen alınacak akımın miktarına göre R direncinin belirlenebileceği en basit devre gibi görünüyor. Yani istenen akıma göre R=1.25 / I ya da R ye göre akım hesabı.
1589231262617.png


Verdiğiniz örnekte akım sınırlamalı mı anlayamadım.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,207
Mesajlar
915,820
Kullanıcılar
449,986
Son üye
ferhatyigit

Yeni konular

Geri
Üst