Akım & gerilim trafoları

instinct

Üye
Katılım
11 Tem 2007
Mesajlar
45
Puanları
1
Yaş
39
Merhabalar,

Şimdi bu akım trafoları ve gerilim trafolarının yapısı benzerlik gösteren devreler değil midir? Primer tarafından oluşturulan bir manyetik alan ve akı ile sekonderde gerilim endüklemek vs. İkiside primere göre sekonder sargıları ters sarılarak yapılıyor. Gerilim trafolarının farkı primerdeki sarımların sekondere göre fazla olması bildiğim kadarı ile. Ancak şu fark doğuyor ki akım trafolarının kullanılmayan uçlarını köprülemek gerekirken ( gerilim sonsuza gidiyor nüve doyuma giderek ısınma yapıyor ve zarar veriyor vs.) gerilim trafolarında da köprülemenin sakıncalı olduğu farkı.
Bunun nedeni devreye olan bağlantı şekillerinden mi geliyor? Gerilim trafosu bir nevi paralel bağlanarak köprüleme anında faz toprak kısa devresi yapılması vs yüzünden mi?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Gerlim trafolarının sekonder uçları yük altında kısa devre edilmez açık bırakılır çünkü kısa devre edilirse sekonderden geçen akım gitgide artacağı için sargıların ısınmasına neden olur ve izolasyon bozulur.
Ayrıca gerilim trafosunun sekonderine sigorta koymakta gereklidir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,184
Mesajlar
915,690
Kullanıcılar
449,956
Son üye
CharmanDear

Yeni konular

Geri
Üst