Akıllı ev tesisatından önerileriniz

ert159

Üye
Katılım
7 Haz 2017
Mesajlar
48
Puanları
1
Yaş
32
Konum
Denizli/Bodrum
Arkadaşlar merhaba ben 1 ay önce elektrik elektronik mühendisliğinden mezun oldum ve bir elektrik taahüt şirketinde çalışmaya başladım.Şuan bazı site evlerinin altyapılarını ve elektrik panolarını değitiriyoruz evlerin iç tesisatına girmiyoruz.Fakat evlerin mevcut iç elektrik tesisatı gayet eski ve düzensiz yapılmış tesisatlardan oluşmakta.KAR olan evlere teknolojik gözüyle bakılıyor düşünün.Benim düşüncem bu ve bunun gibi yerlere gerekli hazırlıkları yaptıktan sonra akıllı ev sistemlerine geçirilmesi.Tez konusu olarak blueetooth ve arduinoyla akıllı ev maketi yapmıştım ama tabi makette kaldı çünkü işin içine gücün artması girince arduinonun bunu kaldırabileceğini zannetmiyorum.Knx sistemler duydum biraz galiba ünlü bu alanda.Yani ben akıllı ev tesisatlarını yapmak istiyorum Fakat nasıl bir yol izlemem hakkında bilgim yok. deneyimli kişiler bu konu hakkında tecrübeleri olanlar bu sistemlerin uygulaması hakkında düşüncelerinizi önerilerinizi yardımlarınızı bekliyorum.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Merhaba,

KNX sistemler uzun süredir var piyasada. Ama maalesef fiyatlar hala yüksek seviyelerde. Bir bus kablo üzerinden tüm evi dolanıyor ve tüm modüller bu bus kabloya seri olarak bağlanabiliyor. Böylece her modüle (her switch, priz, dedektör, sensör vs.) tek tek ayrı kablo çekmek gerekmiyor. Tüm modüllerde merkezi bir otomasyon panosuna kuruluyor. Ancak dünyadaki akıllı ev teknolojisinde bu sistem eskidi bile diyebiliriz.

Şimdi yeni moda ZWave, Zigbee protokollerini kullanan sistemler. Bunlar kablosuz ve minimal boyutta yer işgal ediyorlar, hatta bir çoğunu duvardaki priz veya switchin arkasına monte edebiliyorsunuz. DC ve Ac çalışan modelleri var, pilli veya Şebeke geriliminden. ZWave de en ünlü markalardan biri Fibaro, web sitesinden inceleyebilirsiniz. Bu modülleri de ya bir merkezi kontrol ünitesiyle, ya da bildiğiniz bilgisyara, hatta raspberry ile yönetebiliyorsunuz. ZWave deki modüllerin güzelliği multi sensör uygulamaları. Örneğin tek bir panjur modülü hem panjura kumanda ediyor, hem sıcaklığı hem de harcanan enerjyi ölçebiliyor. Kablosuz olması da duvarları yıkıp dökmeyi engelliyor.

Ben amatör olarak evimde tüm motorlu panjurları ve aydınlatmaları, televizyonu, sıcaklık nem ölçümlerini ZWave ve Zigbee ile yaptım. Üzerine bilgisayardan her tür senaryoyu da ekleyince şu anda cep telefonumdan ailenin hangi bireyleri evde, hangi ışıklar yanıyor, hangi panjurlar açık, televizyonda ne seyrediliyor, evden işe evcut trafikte kaç dakikada gidebiliyorum, bugün yağmur yağacak mı vs. herşeyi görüp kumanda edebiliyorum.Senaryolarla da güneş batınca ışıkları yak, şu tarihler arasında güneşin durumuna göre panjurları yüzde 20-30 kapat, evde kimse yoksa açık kalan ışıkları kapat vs. gibi tüm işlemleri otomatik yapabiliyorum. Sırada evin alarm sistemini ve kapı diyafonunu bağlamak var.

NEtice itibariyle kablosuz protokolleri incelemenizi öneririm, Türkiye'de halen çok yeni.
 
Peki bu dediklerinizi nasıl yaptınız nadıl öğrendiniz? eğitimi sertifikası falan varmı?
 
Bildiğim kadarıyla bir sertifikasyon programı yok. Türkçe kaynaklar yok denecek kadar da az. İyi bir ingilizce ve bilgisayar bilgisi gerekiyor, hele bir de az da olsa programcılık bilgisi varsa (python ve java), öğrenme ve ilerleme bir o kadar hızlı oluyor.
Açıkçası ben özel merak ve hobi dahilinde kendim öğrendim. Özelikle openhab ve domoticz yazılımlarının sitelerinde (açık kaynak kodlu akıllı ev yazılımları) çok değerli bilgiler mevcut. Bu yazılımların ortak özelliği her türlü akıllı ev protokolü ve cihazını ZWave, KNX, X10, Zigbee, RF vs. tanıtabiliyor ve kullanabiliyorsunuz. Internet bu işi öğrenmek için engin bir deniz. Türkiye'de maalesef hala röleler ve basit elektronik devreler ile birşeyler yapılmaya çalışılıyor. IoT adı altında internette aratırsanız "Internet of Things" bu işin ne denli yüksek seviyelere geldiğini görebilirsiniz.İyi Şanslar...
 
6-7 yıl önce X10'u takip edip yurtdışından getirtmeye çalışıp başarısız olmuştum. Öncelikle X10'un evde kullanılabilmesi için çok stabil ve düzgün işçiliği olan bir elektrik kablolama sisteminiz olması lazım. Eğer sık elektrik kesintisi veya hatta dalgalanma yaşıyorsanız X10da çok problem yaşarsınız. Ayrıca evde kullanılan elektrikli cihazlaın bazıları da elektrik hattınızda gürültü yaratıp X10da kararsızlıklar yaşatabilir. İlgili forumları takip ettiğimde sadece eskiden X10 kullananlar kullanmaya devam ediyor ama yeni kurulumlarda pek kullanan kalmadı.
Benim tavsiyem bulursanız sadece bir tane modül alıp 1-2 ay kullanarak kendiniz test edin, zira dediğim gibi evin elektrik altyapısı burada en önemli etken.Kişisel olarak düşüncem, eski bir sistem (40 yıllık) ve iletim problemleri nedeniyle modası geçti.
Bunun yanında eğer maliyet en önemli unsursa ve elektronikten biraz anlıyorsanız mysensors.org adresine göz atmanızı tavsiye ederim. Burada ESP8266 ve arduino gibi oldukça hesaplı modüllerle wifi üzerinden çalışan kendi sensör ve kontrol modüllerinizi yapmayı açık kaynak kodlu bir şekilde öğretiyor.
 
Son düzenleme:
esp8266 ve HC-05 Blueetoth modülleriyle ilgim olmuştu.Akıllı evi arduino kullanarak gerçekleştirdim ama dediğiniz gibi röleler, step motorlar sensörler kontrolü oldu biraz. Yanınada clock modülü kullanarak ev senaryoları ekledim.Android programı da app inventor 2 ile yapmıştım keşke java gibi programlara zaman ayırsaymışım. Arduino bir eve döşenir mi döşenir ama sağlıklı olacağını sanmıyorum arduino röleleri biraz dandik. Ve gördüğüm uygulamalarda evler için hep knx veya zwave zigbee yapıları. Bunları öğrenmeli. Keşke biraz türkçe kaynak olsa
 
ZWave, Zigbee, KNX artık endüstride kendine yer edinmiş uygulamalar, arduino uygulamaları yanında biraz amatör kalıyor, daha çok prototip ve kendin yap uygulamaları için daha uygun. Bir eve döşenmez mi, tabii ki döşenir. Ancak biraz amatör kalır ve sürekli destek ister. Türkçe kaynak az olsa da bir adet Aoetec USB Gen5 Z-Stick, bir adet raspberry ve bir adet herhangi tip ZWave modül ve domoticz uygulaması ile beraber deneme-yanılma yöntemi ile öğrenilebilir kanaatindeyim. Türkçe kaynaklar mutlaka yayınlanacaktır ama bunun için bu sistemlerin Türkiye'de biraz daha yayılması lazım. Şunu da unutmamak lazım; KNX sistemlerin kurulumu mutlaka işin uzmanını gerektirse de ZWave ve Zigbee bu konuda daha toleranslıdır, örnek olarak meslek dalım bu olmamasına rağmen ben kendi evime yapabildim.
 
sizi tebrik ediyorum gerçekten iyi bir iş başarmışsınız. peki kontroller için kullandığınız androidprogramı kendiniz mi yazdınız? ve kontrol menziliniz ne kadar acaba internet üzerinden nerede olursanız olun evinizin kontrollerini gerçekleştirebiliyor musunuz?bir sorum daha var bu bahsettiğiniz sistem ile şöyle bir uyguşama gerçekleştirilebilir mi? mesela dolabınızdan bir yıyecek eksildi siz evden uzaktayken telefonunuza bunun uyarsı mesaj olarak geldi? arduino ethernet shield vs iot uygulamaları vs bu yapılabilirdi ama baya zorlamıştı bizi internet engel koyuyordu falan.
 
Son düzenleme:
İnternetin engel koyması %90 ihtimalle evdeki modem-router'da ilgili portun dışarıya açılması veya firewallda açılması gerekliliğindendir. Çünk program ev ağında çalışıyorsa, internette çalışmaması için tek neden bu olabilir.
Benim kullandığım domoticz ve openhab programlarında bu sorunlar genelde yok çünkü android ve ios programları zaten var, sizin yeni bir program yazmanıza gerek yok. İki yöntemi var; birincisi kendi cloud uygulamalarını kullanmak, böylece modemde port açmaya falan gerek kalmaz dünyanın her yerinden firefox veya kendi akıllı telefon uygulaması ileulaşabilirsiniz. Cloud kullanmam diyorsanız, modemde ilgili (genelde 808 portu) portun internet ulaşımına açılması lazım, kolay bir yöntem. Ancak dkkat edilmesi gereken konu güvenlik, mutlaka şifre yaratılması lazım; bu konuda cloud uygulaması daha güvenli.
Normalde bu programlar kurduğunuz serverda bir web server ile birlikte geliyor, ev içinde veya dışında hem bilgisayar hem de akıllı telefondan mesela http://192.168.1.15:8080 adresine bağlandığınızda zaten tüm kontoller önünüze geliyor. Android veya ios uygulamasında ise ev içi ve dışından ulaşım için adreslerini bir kere ayarlıyorsunuz ve iş tamam. Örnekler aşağıda:

Screen%20Shot%202017-07-23%20at%2018.47.00.png


Screen%20Shot%202017-07-23%20at%2018.47.19.png

IMG_8944.png

IMG_8956.png
 

Forum istatistikleri

Konular
127,962
Mesajlar
913,925
Kullanıcılar
449,609
Son üye
cherrywine

Yeni konular

Geri
Üst