Akıllı Bir Telefon Daha Ne Kadar Akıllı Olabilir?

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA


tqkz6.jpg
tql09.jpg
tqkzs.jpg


Akıllı telefonların artan ve çeşitlenen uygulamalarla gün geçtikçe daha da "akıllı" olduğunu görüyoruz.Hayatımızın hemen hemen her alanında kullandığımız akıllı telefonlar, Prof. Dr. Aydoğan Özcan ve ekibinin geliştirdiği cihazlarla birlikte sağlık alanında yepyeni bir rol üstleniyo
r.

Kaliforniya Üniversitesi'nde görevli Prof. Dr. Aydoğan Ozcan akıllı telefonlara uyarlana-
ilen ve kolay taşınabilen cihazlar üzerinde çaşıyor. Her biri tıp dünyasında bir hayli dikkat çeken bu çaşmalar arasında akıllı telefonlara takılarak kan testi yapabilen veya besinlerdeki alerjen maddeleri tespit edebilen cihazlar akla ilk gelenler arasında.

Allı telefonlarla sağlık alanında yapılabilecek uygulamalara bir yenisini daha ekleyen Prof. Özcan ve ekibi, Ağustos Ayında Lab on a Chip Dergisi'nde yayımlanançalışmalarında idrardaki albümini altelefonla tespit edebilecek yeni bir cihaz geliştirdi.

A
lbümin kanda bulunan bir protein ve idrarda belli bir yoğunluğun üzerinde bulunması böbrek hastalıklarının en önemli işareti. Prof. Özcan ve ekibinin geliştirdiği Android tabanlı cep telefonu ile desteklenen bu cihazlar, allı telefonun kamerasına takılıyor. Sadece 148 gramolan bu cihaz, tek kullanırnlık tüplere konulan idrar ile kontrol tüplerinin sonuçlarını karşıltırarak albümin miktarını çok kısa sürede telefondaki bir akıllı uygulama yardımıyla telefon ekranda gösteriyor. Bir hayli hassas sayılabilecek bu ntemle 5- LO flg / ml albümin bile tayin edilebiliyor.

P
rof. Özcan, Eylül ayında ACS Nano dergisinde yayımlanan bu alandaki diğer çaşmasında yine akıllı telefonlara takılarak kullanılabilecek bir floresan mikroskobu geliştirdi.Çıplak gözle göremedimiz virüslerin ve nanoparçacıkların incelenmesine olanak sağlayan bu mikroskobun ırlığı sadece 186 gram. Bu çaşmada, geliştirilen cihaz drudan akıllı telefonun kamera sistemine blanarak tek bir sitomegalovis (HCMV) gözlenebildi. Bu gelişme cep telefonu bazlı rüntüleme sistemleri için bir milat nitelinde. Nitekim Los Angeles Times, Wired Magazine, Forbes gibi önemli birçok yayın organında bu konu ayrıca haber konusu oldu.

H
CMV visü organ nakli olmuş, HIV virüsü kapmış veya bağışıklık sistemi zayıflamış hastalarda ölümcül tehlikelere yol abiliyor. Bir HCMV virüsünün büyüklüğü 150 ile 300 nm arasında değişir. Bir ölçü olması açısından belirtelim ki tek bir saç telinin kalınlığı yaklaşık 100.000 nmdir,yine aynı çalışmaya göre, bu cihazla büyüklükleri sadece 90- 100 mn arasında dişen polistirenden yapılmış floresan parçacıklar da zlemlenebildi.

Bugün ancak laboratuvar ortamında büyük cihazl
ar kullanarak yapılan testleri, hafif ve taşınabilen cihazlar ile kişinin kendisinin yapmasını mümkün kılan bu iki çalışma sayesinde, birçok hasta bu tip testler için tıp merkezine gitmek zorunda kalmayacak. Bunun yanı sıra dünyanın birçok yerinde doktorların yanlarında taşıyabileceği bu cihazlar, hastalık teşhisi için yeterli olacak gibi görünüyor.


Alıntıdır.Kaynak:

Bilim ve Teknik,Aylık Popüler Bilim Dergisi, Ekim 2013, Yıl 47, Sayı 551, Sayfa 44, Akıllı Bir Telefon Daha Ne Kadar Akıllı Olabilir?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,259
Kullanıcılar
449,843
Son üye
hvncrblt

Yeni konular

Geri
Üst