Akıllı telefonların artan ve çeşitlenen uygulamalarla gün geçtikçe daha da "akıllı" olduğunu görüyoruz.Hayatımızın hemen hemen her alanında kullandığımız akıllı telefonlar, Prof. Dr. Aydoğan Özcan ve ekibinin geliştirdiği cihazlarla birlikte sağlık alanında yepyeni bir rol üstleniyor.
Kaliforniya Üniversitesi'nde görevli Prof. Dr. Aydoğan Ozcan akıllı telefonlara uyarlana-
ilen ve kolay taşınabilen cihazlar üzerinde çalışıyor. Her biri tıp dünyasında bir hayli dikkat çeken bu çalışmalar arasında akıllı telefonlara takılarak kan testi yapabilen veya besinlerdeki alerjen maddeleri tespit edebilen cihazlar akla ilk gelenler arasında.
Akıllı telefonlarla sağlık alanında yapılabilecek uygulamalara bir yenisini daha ekleyen Prof. Özcan ve ekibi, Ağustos Ayında Lab on a Chip Dergisi'nde yayımlanançalışmalarında idrardaki albümini akıllı telefonla tespit edebilecek yeni bir cihaz geliştirdi.
Albümin kanda bulunan bir protein ve idrarda belli bir yoğunluğun üzerinde bulunması böbrek hastalıklarının en önemli işareti. Prof. Özcan ve ekibinin geliştirdiği Android tabanlı cep telefonu ile desteklenen bu cihazlar, akıllı telefonun kamerasına takılıyor. Sadece 148 gramolan bu cihaz, tek kullanırnlık tüplere konulan idrar ile kontrol tüplerinin sonuçlarını karşılaştırarak albümin miktarını çok kısa sürede telefondaki bir akıllı uygulama yardımıyla telefon ekranında gösteriyor. Bir hayli hassas sayılabilecek bu yöntemle 5- LO flg / ml albümin bile tayin edilebiliyor.
Prof. Özcan, Eylül ayında ACS Nano dergisinde yayımlanan bu alandaki diğer çalışmasında yine akıllı telefonlara takılarak kullanılabilecek bir floresan mikroskobu geliştirdi.Çıplak gözle göremediğimiz virüslerin ve nanoparçacıkların incelenmesine olanak sağlayan bu mikroskobun ağırlığı sadece 186 gram. Bu çalışmada, geliştirilen cihaz doğrudan akıllı telefonun kamera sistemine bağlanarak tek bir sitomegalovirüs (HCMV) gözlenebildi. Bu gelişme cep telefonu bazlı görüntüleme sistemleri için bir milat niteliğinde. Nitekim Los Angeles Times, Wired Magazine, Forbes gibi önemli birçok yayın organında bu konu ayrıca haber konusu oldu.
HCMV virüsü organ nakli olmuş, HIV virüsü kapmış veya bağışıklık sistemi zayıflamış hastalarda ölümcül tehlikelere yol açabiliyor. Bir HCMV virüsünün büyüklüğü 150 ile 300 nm arasında değişir. Bir ölçü olması açısından belirtelim ki tek bir saç telinin kalınlığı yaklaşık 100.000 nmdir,yine aynı çalışmaya göre, bu cihazla büyüklükleri sadece 90- 100 mn arasında değişen polistirenden yapılmış floresan parçacıklar da gözlemlenebildi.
Bugün ancak laboratuvar ortamında büyük cihazlar kullanarak yapılan testleri, hafif ve taşınabilen cihazlar ile kişinin kendisinin yapmasını mümkün kılan bu iki çalışma sayesinde, birçok hasta bu tip testler için tıp merkezine gitmek zorunda kalmayacak. Bunun yanı sıra dünyanın birçok yerinde doktorların yanlarında taşıyabileceği bu cihazlar, hastalık teşhisi için yeterli olacak gibi görünüyor.
Alıntıdır.Kaynak:
Bilim ve Teknik,Aylık Popüler Bilim Dergisi, Ekim 2013, Yıl 47, Sayı 551, Sayfa 44, Akıllı Bir Telefon Daha Ne Kadar Akıllı Olabilir?