Akü Patlama İhtimali

Emirgkts

Üye
Katılım
23 Haz 2019
Mesajlar
493
Puanları
31
Yaş
27
Merhabalar Ben 12 ah aküyü 30 amperle led trafosu ile şarj ediyorum pek sanılmaz ama led trafosunu üstündeki trimpoddan max 13,86 vdc alıyorum ama akü tam olmuyor kabloları değiştirdim ama fark yok .:saygılarımla:.
Ha bu arada akünün altı ısınıyor ölçtüm 46 derecelerde
 
Merhabalar,

Sorun tam anlaşılmıyor ama led trafosu ile akü şarj edebilirsiniz. Şarj gerilimini biraz daha yükseltmeniz gerekli 14.4 yada 14.6 volt gibi. Birde şarj esnasında şarj akımınıda ölçmeniz gerekir. Akünün ısınması akünüzden fazla akım geçtiğine işarettir.

Normalde 12 ah bir aküyü 1.2 amper saat ile şarj etmeniz gerekli ve muhtemelen siz bu aküyü şarj ederken katı katı yüksek akımla ilk şarja başlıyosunuz.

Bence akünüzü şarj etmek için 2- 3 amperlik bir smps kullanarak şarj etmeniz daha mantıklıdır. Akünüz şarj almıyor ise o akü bozulmuş olabilir.

Not aşırı şarj akü patlamasına neden olabilir dikkatli olunuz. Aküden çıkacak olan hidrojen gazı parlayıp akünüz ciddi şekilde patlayabilir.
 
Şarj esnasında ince kablolar kullanırsanız sorun çikmaz. 13.86 iyi bir voltaj ama akü uzun sürede dolar. Aceleniz yoksa birkaç gün şarjda birakabilirsin
 
Teşekkürler birde yeni keşfettim bizim matkap şarj cihazı var 14,4 volt luk bosch akü şarj cihazı var olurmu acaba 400 ma çıkış veriyor sanırsam
 
14,4 volt luk bosch akü şarj cihazı daha iyi olur, onu kullanın, akünün kapasitesine göre dolması daha uzun sürer yalnızca
 
arkadaşlar bilgilendirdi zaten 30 amperlik akü için uygun değil gerilimi düşük, bu iş için alması gerekeni yazdılar, 30 amper olsun hemen dolsun istemeniz normal bir şey ama akünün ömrünü bitirir ve ucuz bir şey değil..

arkadaşın kullandığı akünün kapasitesini yazmamış, 12 ah diye yazmış ama ben onun 12 volt olabileceğini düşünüyorum, 12 ah olsa bile normal şarj akımı onda bir diye düşünülür yani 1,2 amper ile 8 saatte şarj olsa, 0,4 amper ile düz mantık 24 saat yapar bayağı uzar, elimde bu var yazdığı için kullan dedim ama geçici bir çözüm, sürenin uzayacağını söyledim, kendide biliyordur zaten..
 
Size 12v kurşunlu akü şarjı için gereken voltaj belirtilmiş.
■Bu 14.6v tur. Bu değerin aşağısına inmemeniz ve aşmamanız önerilir. Düşük voltaj şarjın eksik olmasına neden olur.
Çünkü kurşunlu akülerin şarjı 3 aşamada gerçekleştirilir. Başlangıçta düşük sonrası normal I/10 akımı ve sonrasında tampon akım.

■Gelelim akıma. Sizde o 30a lik güç kaynağı varken Kurşunlu akünüz canının istediği kadar akımı çeker ve obez olup ısınır.Isınma ise akü ömrünü erken bitirir.
Doğru şarj için, kurşunlu aküleri şarj ederken akü değerinin onda biriyle(I/10 akımı) şarj etmeniz gerekiyor.
Örnek; 50amper lik akü için max 5amper ile şarj akımını kontrol etmelisiniz.《Kaba ve doğru şarj》
★Bu durumda bile akünüzün 10 saatte dolacağını düşünüyorsanız aldanıyorsunuz .
Şarjın en az 15 saat olması erekir Çünkü güç kayıplarınıda hesabınıza katmamız gerekiyor.
■ 15 saat ten sonra bile yukarıdaki 50a lik akünüzün sizin aküyü kullanmanıza kadar 14.6 volt altında (I/100 akımı) yarım amperlik akım kontrolü ile tampon şarjda tutulmasında fayda var. Çünkü kurşunlu akülerin kendi kendine boşalma huyları da var.

Hızlı şarj için vereceğiniz Yüksek amper akünüzü ısıtıp kaynatır ömrünü bitirir. Akü levhaları incelir ve akü Sıvısı azalır. Yetmedi, Isı nedeni ile buharlaşan sıvı, aküden zararlı gazlar yayar.


★ En iyisi, akü modelinize uygun ve zaman kontrollü bir akü şarj cihazı satın alın. Bu işi ona bırakın.



Not; Yüksek amper ile Hızlı şarjı, sağlığınız ve cebiniz için unutun.
Hızlı şarj için, yeni teknoloji ama pahalı akü modelleri var. Zamanınız kıymetli, sabrınız yetersiz ve paranız varsa bu modellere bakın.
Sağlıcakla kalın.
 
Teşekkürler matkap adaptörünü taktım sabah bi bakarım
 
Sabaha kadar akü yanmıştır, geçmiş olsun
 

Forum istatistikleri

Konular
128,164
Mesajlar
915,595
Kullanıcılar
449,927
Son üye
yusuf2023

Yeni konular

Geri
Üst