Ahşap Tornası Neden Elle Çalışır

Katılım
22 Eyl 2012
Mesajlar
57
Puanları
1
Yaş
63
Ahşap/ağaç tornası, niçin alıştığımız tornalara benzemez. kesici takım neden ustasının elindedir de bir sporta, katere bağlanmaz. O gelişti bu gelişti neredeyse her tezgah gelişti, ahşap tornası neden hala aynı usul devam ediyor. Her bir şeyin CNC si oluyor da ahşap tornasının neden olmuyor.

Bunun cevabını en layıkıyla tesbih ustaları bilir. Bıçağı sabitlediğiniz zaman tesbih danesinin yüzünü yakarsınız. Yüzü yanmış tesbih para etmez. Sporta bağlamaya bile gerek yok yakmak için, bıçağı biraz bastırıp işin üzerinde bekletin, gene yakarsınız. Bu yanma işi kömürleşme tarzında değildir. O tesbihin daneleri zaman içinde hızla ufalanır, yüzeyinde dökülmeler olur.

Tesbihin deliklerini karşı punta ile delen ustalar vardır, yani punta arabasına mandren ile normal matkap bağlayıp yavaş yavaş elle gagalama yaptırarak deliği deler. Böyle delinen tesbihlerin delikleri zaman içinde çabukça genişler. Tesbih danesinin deliği ne kadar ince ise tesbih de o kadar makbuldur. İyi ustalar, çelik telden, çoğunlukla yay telinden ucu dövüp yassıltarak ve onu da biley taşında yakmadan bileyerek ince bir matkap yapar, bir sap takar ve deliği onunla elde deler.

Elde yapılan tesbih, dünyada oldukça yaygın kullanımdadır. Ne mutlu ki şu an dünyadaki en iyi tesbihler tartışmasız bu toprakların ustaları tarafından yapılmaktadır. En ince yanmamış delikler bu topraklarda gerçekleşiyor. O tesbihlere layık tabii ipek iplik ise her geçen gün azalıyor, yerini başka şeyler alıyor.

Buradan bir başka sonuç ürer. Ahşap oymacılık da esas olarak freze ile olmaz. Onun da eldeki bıçaklarla oyulmuşu makbuldür.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,189
Mesajlar
915,715
Kullanıcılar
449,957
Son üye
sezercakmak

Yeni konular

Geri
Üst