ac220V motor hız kontrolü.

stoneist

Üye
Katılım
9 Eyl 2008
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
39
Herkese selamlar,
Arkadaşlar yardımcı olursanız sevinirim.AC220 V,100 W, 1.2 A kondansatörsüz bir motor var.Sarımlardan 3 adet çıkış alınmış ve 3 farklı devirde motor çalışabiliyor.Ancak benim yapmak istediğim 6 devir ve pic ile kontrol.Birde kademeyi gösteren displayden o anki kademeyi görmek istiyorum.İnternetten bir tane buldum.Plastik boarda kurdum.Displayden kademeyi okuyorum.Fakat motorun devirlerini yapamıyorum.Aslında sorunum pic ile optoyu (benim denediğim moc3021) ve devamında triyakı (TP6A60 veya BT138) sürememek.Bilmiyorum yeterli açıklama yapabildim mi?Motor mutfaklarımızda kullandığımız aspiratör motorlarının aynısı.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
(Ekte yararlandığım şema mevcut.Bazı hataları var.Direnç, 7805 in bağlantı yanlışları
gibi.Lütfen sizde dikkate alınız.)

ac-motor-kontrol.jpg
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
RA3 pininin devamında 1K dirençden sonra MOC3021 in opto diyotunun anotunu bağla. Katotunu direkt şaseye ver. PIC in çıkışı MOC u direkt sürecektir. MOC çıkışında sadece anahtarlama özelliği vardır. Eğer opto diyottan akım geçerse triyağı direkt olarak sürer. Sanırım bu devrede RA3 çıkışının duty cycle ı değiştirilerek hız kontrolü sağlanıyor.
 
Dokunmatik Komütatör Dimmer var çevirmeli hani evlerde lambaları kısıyoruz ya eyer 6 amperi geçmiyorsa cok yuk yoksa bunu kullan ;) işini görür
 
bu devre hiç bir zman yapmak istediğini yapamayacak ...
kademe kontrolü isityo isen

1_tca785 gibi bir entegre kullanmalısın
2- bu entegre şebekey uygun olacak biçimde motoru sürer
3-tca785 PIC ile kontrol edebilirsin ve hız kontrolü olur ayrıca kalkış kontrolü de var.

not1:entegre kaça .. malzeme listesi .. yok şu yok bu .. şema ..gibi sorular bende yanıtsız olur.. hepsi nette daha ayrıntılı var..
not2:ben bunları kullanarak hız kontrol veya kadame kontrol kartları yapıyorum...
not3:dimmer vb devrleler gecic çözüm olur..motoru sıfır geçiş kontolü yapmadığın sürece fazla elektrik ve motor ömrünü yersin..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,317
Mesajlar
916,663
Kullanıcılar
450,153
Son üye
bayekofsiwa

Yeni konular

Geri
Üst