Evet ilgi ve alakalarınız için çok teşekkür ederim. Fakat Aklımda şöyle soru işaretleri oluştu verdiğiniz cevaplara göre :
Sn
@iarslan
Bu sözünü ettiğim direnç aslında bobinlerin endüktif etkisi yani tam bobinden enerji kesildiği anda bobin uçlarında ters polaritede bir gerilim oluştuğu için bu direnç ile bu gerilimin sönümlenmesi mi sağlanıyor ? Tıpkı transistör ile röle sürerken rölenin uçlarına bağlanan ters diyot gibi diyotun yaptığı görevi yapsın diye mi bu direnç kullanılıyor ?
Diyelim ki Evet peki niçin 1 tane çünki motorda yıldız bağlansa da üçgen bağlansa da 3 tane bağlantı ucu oluyor ve hepsine aynı anda enerji verilip aynı anda enerjisi kesiliyor ve her iki bağlantıda da mantıken 3 tane bobin uçlarında ters polaritede gerilim oluşması gerekiyor Gerçi Ac de ters polaritede gerilim dersek biraz abes kaçar sanırım ama gerilimin geliş yönünün tersine yani geri besleyecek şekilde bir gerilim oluşması gerekiyor diyelim
Sn
@iarslan 2. şıkta söylediğiniz sürücü rölesinin frene seri bağlantılı olduğu kesindir bundan şüpem yok fakat anlamadığım taraf ise :
a) Diyelim ki biz kumanda butonuna bastık yükü kaldır dedik önce motor rampa süresinde kalkıp belirli süre içinde fren rölesi devreye girip frenleri salsa bu durumda motor yüklenecek balataları zorlayacak akım artıp sürücüye hata verdireceği kanısındayım
b) Diyelim ki butona bastık yükü kaldır dediğimiz an frenlerin rölesi çekse aynı anda sürücüden motora kalkış rampası frekansı ile enerji gitse yükün ağırlığından ve kalkış rampasından dolayı yük geri salacaktır
Elbette ki uygulamada bir püf noktası var ki onca vinçler çatır çatır çalışıyor ve hiç bir hata olmadan geri salmadan çalışıyorlar
Bu işin tam mantığı nedir ?
3-Motorların kalkış rampası yani acc dediğimiz parametre 50Hz nominal hıza göre hesaplanır.
Yani sizin dediğiniz örnekte Acc 2sn yazsanız bile 17Hz için 0.85 sn olarak hesaplanmaktadır.
Demişsiniz Bu hesaplamanın formülü nedir ?
Ben 17 hz yi sallamasyon bir değer yazdım farz edelim ama şebeke frekansı 50 hz olsa da ben motoru max 17 hz de çalışacak şekilde ayarladım diyelim ve 0 hz den 17 hz ye 2 saniyede çıkmasını istiyorum yani yükü yerden çok yumuşak bir şekilde kaldırması için
Bu 0,85 sn Aslında ben 17 hz ye 2 saniyede çık desem bile bu süre otomatik olarak 0,85 saniyede mi tamamlanır demek istediniz acaba ?
Sürücüler hakkında pek bilgi sahibi olmadığım için en ince detaylarına kadar soruyorum Affınıza sığınarak