80A NH Buşon'u ölçtüm fakat çalışıyor gözüküyor.

morbeyaz

Üye
Katılım
21 Ağu 2008
Mesajlar
534
Puanları
6
Yaş
40
Selamlar

Bir adet 80A NH Buşon'u Voltmetre ile ölçtüm fakat içindeki ince tel kopmasına rağmen ölçüme cevap veriyor fakat çalışmıyor. Benim anlamadığım kısım ise, Buşon içinde bağlantılı bakır var. Bu sigortanın içindeki ince tel nasıl bir işlev görüyor ki ya da nasıl bir bağlantı yapılmış ki tel kopunca elektriği iletmiyor fakat iki taraftan ölçüm yapınca kopmamış gibi gözüküyor. İçinden deniz kumu da çıktı. Kumun tam olarak ne için Buşonun içine konduğunu da öğrenmek istiyorum. Aydınlatırsanız bilgi sahibi olmuş olurum.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Kum kısa devrede çıkan enerjiyi söndürüyor..
bu sigortalar için test makinası vardır,orada test edilir ,mV civarında bir gerilim ölçülür..
siz açıkta nasıl ölçüyorsunuz o şekilde anlamadım doğrusu..
 
Evet. Buzzer kademesinde ölçtüm. İçindeki tel koptuğu halde nasıl oluyor? Normal cam sigortaların içindeki tel koptuğunda buzzer kademesinde çalışmıyor gözüküyor. Ben bunu anlamadım. Kofreya taktığımız zaman sağdaki kulakçıktan enerji girip soldaki kulakçıktan çıkmıyor mu?
 
Bu konuyu tam olarak anlamanız için aslında seramik bir taban üzerine imalatı yapılan film dirençlerin çalışma mantığıyla bu olayı tam birleştirmeniz gerekecektir.Elektrik şebekesineki bir kısa devre olayında veya açıktaki metal yüzey iletkenleri arasındaki bir kısa devre olayında,sigorta buşonundaki ince telden çok yüksek akım şiddetleri(Amper) kısa bir zaman aralığında geçerken aslında sıcaklığın tesiriyle bu ince metal tel veya dış metal iletkenlerin bir kısmı yüksek akım tesiriyle çok aşırı ısınarak kısmen buharlaşır.Ama bu buharlaşma potadaki bakırın yüksek sıcaklıktaki erimesi gibi değil,iyot buharları gibi bir süblimleşme (Katı halden doğrudan sıvı faza geçmeden gaz fazına geçilme) şeklinde olur.Süblimleşen bakır (Cu) atomları nispeten soğuk olan iç seramik yüzeylere temas ettiklerinde,bu yüzeylerde de yeniden,elektrolitik bakırın elektrolizle saf olarak eldesindeki gibi ince bir film tabakası şeklinde bu yüzeylerde birikirler,yani bir nevi film direnç öğesi bu yüzeylerle sıvanarak kaplanmış olur.Bu film direnç tabakalarının da,mega ohmlardan başlayıp da sizin de ölçüp şahit olduğunuz omaj değeri ölçülerine kadar varan direnç değerleri ortaya çıkabilir,yani bu durumdaki ölçümde de tam olarak sonsuz(Ölçülendirilemeyen) omaj değerini de her zaman göstermeyebilir,belirli bir omaj değerini çok düşük değerli bir direnç örneğindeki gibi gösterebilirler.Ölçümde karşılaştığınız bu şaşırtıcı durumun tek açıklaması da bu şekildedir.Bir kontak olayından sonra iletken metallerin yüzeylerini incelemişseniz eğer,bir karbon (C) film tabakası(İs),metal(Bakır) buharlarıyla sıvanmış kırmızımsı bir renk değişimini açıkça da görmüşsünüzdür,işte ayni olay buşon içindeki seramik iç yüzeylerde veya kum (SiO2) tanecikleri arasında da oluşarak ince bir film direnç gibi elektrik geçirgenliği (İletkenlik) sağlıyorlar ve ohmmetre ile belirli bir değer okunmasına bile neden olabiliyorlar.

İkinci sorunuz olan ve sn.elek'in de değindiği kum (SiO2) konulma olayının amacı ise bahsedildiği gibi arkın enerjisini söndürmek,sıcaklığın kuma dağılıp çevreyle daha kolay dağılıp uzaklaşmasını sağlamak amaçlıdır.Buşon içindeki ince telin de nominal akımların biraz daha üstünde olan akımlarla (Amper) çalışırken çevreye vereceği ısı enerjisinin (Tıpkı az gerilimle çalışan bir rezistans örneğindeki gibi) önce kuma,kum tarafından absorbe edildikten sonra da dolaylı olarak sigorta buşonuna tam olarak aktarılıp kademeli olan soğumasında bu kademeyi sağlayabilmek amaçlıdır.Kısa devrede oluşan büyük patlama sesi de yine kum tanecikleri tarafından kolaylıkla absorbe edilerek yutulacak,çevresine şok halinde gidebilecek olan yüksek sesi de çok az bir ses düzeyinde (Desibel ölçeğinde) iletecek,olduğu gibi de iletmeyecektir,bir faydası da ayrıca budur.Kolay gelsin.
 
ölçü aletiyle bakıgın zaman devre gösterebilir bakır tel patladıktan sonra iletim gösterebilir fakat yükte çalışmaz.içindeki kumda KUARS kumudur fazla ısınmasını önler
 

Forum istatistikleri

Konular
129,356
Mesajlar
925,719
Kullanıcılar
451,838
Son üye
Reshad123456789

Yeni konular

Geri
Üst