70 Volt 3A lık bir SMD Şotki yerine......?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan sekoban
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

sekoban

Üye
Bulamadığım bir ss34 kodlu bir SMD şotki diyot var 70 volt ve 3 Amper. Bunun yerine SMD olmayan bir şotki kullanırsam ne olur. Sorun yaşarmıyım. Çünkü diyotum kısa devre gösteriyor. Buck booster devre içerisinde bariyer görevi gören çıkış bölgesinde yer alan bir eleman.

Ayrıca kullanım esnasında XL6009 aşırı ısındı hatta elim yandı, o esnada 30V 1.5A çekiyordu, ayrıca bunu sınırlayıp Buck booster devresinin 1 Amper den fazla çekmesini istemiyorum güvenlik için, soğutucu takacağım zaten ama yinede akımı sınırlamak istiyorum.

Ekli dosyalar

• Screenshot_20250208_010239_Hepsiburada.jpg
    Screenshot_20250208_010239_Hepsiburada.jpg
    317.2 KB · Görüntüleme: 11
Diyot için, SMD yerine DIP malzeme kullanabilirsiniz.

Ayrıca kullanım esnasında XL6009 aşırı ısındı hatta elim yandı, o esnada 30V 1.5A çekiyordu
Yüksek akımlar da komponentler ısınır.
65° de eliniz yanar.
Komponent 125° sıcaklığa kadar çalışmasını sürdürür.
Minik bir soğutucuyu XL 6009 un üstüne yapıştırabilirsiniz.
Buck booster devresinin 1 Amper den fazla çekmesini istemiyorum
O devre de, akımı sınırlamak için yapabileceğiniz tek şey, watt lı direnç kullanmak olur.
Bu kez de direnç ısınacaktır.

Son düzenleme:
Bulamadığım bir ss34 kodlu bir SMD şotki diyot var 70 volt ve 3 Amper. Bunun yerine SMD olmayan bir şotki kullanırsam ne olur. Sorun yaşarmıyım. Çünkü diyotum kısa devre gösteriyor. Buck booster devre içerisinde bariyer görevi gören çıkış bölgesinde yer alan bir eleman.

Ayrıca kullanım esnasında XL6009 aşırı ısındı hatta elim yandı, o esnada 30V 1.5A çekiyordu, ayrıca bunu sınırlayıp Buck booster devresinin 1 Amper den fazla çekmesini istemiyorum güvenlik için, soğutucu takacağım zaten ama yinede akımı sınırlamak istiyorum.
1n5822 uygun değerde ve smd schottkyden biraz daha kolay bulunabilecek bir malzeme, yerine kullanabilirsin. Akım sınırlama eklemek konusunda aklıma bişi gelmedi şu an ama kullandığın devrenin 1-2 tık üstü bişilere "cc cv step up converter" yazarak ulaşabilirsin.

şu büyük olan DIP şotkilerden bitane taktım sorunsuz çalıştı, dalgalanma falanda yok, yüke bağladığımda da anlık amper ve voltaj ölçümleri yaptım sıkıntı yok.

Ancak internette bolca bulunan bu XL6009 buck-booster lardan kimsenin almasını tavsiye etmiyorum. Üzerinde o kadar çok denemeler yaptım ki, vaadettikleri referans değerleri ile alakası yok. 24 Volt tan sonra sapıtıyor, amper olarak ise 1,5 amperin üzeri sıkıntı, soğutucusuz bir tanesini yaktım. Anakart güney köprülerinde bulunan kocaman suğutucuyu bile alev alev ısıtıyor, 1-12 volt arası düşük voltajlı işlerde kullanılır ancak

şu büyük olan DIP şotkilerden bitane taktım sorunsuz çalıştı, dalgalanma falanda yok, yüke bağladığımda da anlık amper ve voltaj ölçümleri yaptım sıkıntı yok.

Ancak internette bolca bulunan bu XL6009 buck-booster lardan kimsenin almasını tavsiye etmiyorum. Üzerinde o kadar çok denemeler yaptım ki, vaadettikleri referans değerleri ile alakası yok. 24 Volt tan sonra sapıtıyor, amper olarak ise 1,5 amperin üzeri sıkıntı, soğutucusuz bir tanesini yaktım. Anakart güney köprülerinde bulunan kocaman suğutucuyu bile alev alev ısıtıyor, 1-12 volt arası düşük voltajlı işlerde kullanılır ancak
güzel insan, etiket okumayı hala öğrenemedik. belki ondandır ne dersiniz? temel kuralları biliyorsunuzdur. voltajı yükselttiğinde amperi düşer. 4 ampere kadar dayanma gücü olan zımbırtıyı %100 verimli mi sanıyorsunuz. belki 5 voltta 4 ampere kadar dayanır. yukarı voltajda durumunu sen hesapla. ayrıca bu amcanın üzerinde sadece voltaj ayarı yapabiliyorsun. okumak demek sadece etiket değerlerini okumak demek değildir. zamanında ben de çok yaktım merak etme.

güzel insan, etiket okumayı hala öğrenemedik. belki ondandır ne dersiniz? temel kuralları biliyorsunuzdur. voltajı yükselttiğinde amperi düşer. 4 ampere kadar dayanma gücü olan zımbırtıyı %100 verimli mi sanıyorsunuz. belki 5 voltta 4 ampere kadar dayanır. yukarı voltajda durumunu sen hesapla. ayrıca bu amcanın üzerinde sadece voltaj ayarı yapabiliyorsun. okumak demek sadece etiket değerlerini okumak demek değildir. zamanında ben de çok yaktım merak etme.
evet ustam biliyorum 5 voltta 4 Amper ise, 10 voltta 2 amper yük bağlayabiliriz kararlı çalışması için. Zaten demek istediğim cihazın bu vaadettiği değerleri bile karşılayamaması.

Mesela 36 volt yazmış adamlar, ben volajı 30 yaptığımda, yük bağlamadığım halde, multimetre anlık ölçümde 22-25-29 gibi gidip gelen kararsız voltajlar okuyor. 5 Voltu 30'a yükseltmek yerine, cihaza çok yüklenmeden 24 volt verip 30 yapmaya çalışıyorum yine sonuç aynı.

Forum istatistikleri

Konular
130,863
Kullanıcılar
454,447
Son üye
iskeoewd

Yeni konular

Geri