600-650 mt mesafe yeraltı enerji kablosu hk.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan caca10
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

caca10

Üye
Arkadaşlar merhaba,

Öncelikçe elektrik bilgim kısıtlı bu yüzden kusuruma bakmayın belki basit bişeydir sorduğum belki değil affola,

600-650 metre uzaktaki elektrik sayacından bağ evimize elektrik almak istiyorduk. Tarımsal sulama aboneliğimiz mevcut.

Bir projeden artma Koç marka 4x16 NAYY YAVV Alüminyum kablo denkgeldi. Almışta bulunduk artık çok düşünme sorma soruşturma fırsatımız olmadı anlık gelişti.

Kabloyu aldığımız şantiyenin elektrikçisine bir sorduk kabaca bir hesapla 1000 watta kadar elektirik düşümü güvenli şekilde kullanabilirsiniz dedi. 3 faz 1 nötr bağlarsınız bağ evinin olduğu yerde topraklama ve kaçak akım sigortası taktırırsınız öyle kullanabilirsiniz dedi.

Bizim ihtiyacımız bir ev tipi hidrofor bağlamak istiyoruz kuyudan su çekip klübeye bahçeye vs. çeşmelere su vermek için. 0.75 - 1 hp civarı.

Gerisi işte çamaşır makinesi, mini buzdolabı, bulaşık makinesi, ufak bir led tv, kamera sistemi, aydınlatma vs. vs gibi gündelik işler için kullanmayı düşünüyoruz.

Şimdi burada işten anlayan ehil ustalarıma sormak istiyorum gerçekçi senaryoda bu hesap tutar mı acaba?

Bu mesafedeki eldeki kablo ile neler yapabiliriz, en fazla kaç wattlık cihaz takabiliriz maksimum kaç amper güç çekebiliriz?

Ufak bir inverter çanta kaynak çalıştırmak hayal midir yoksa belki ihtimal var mıdır mesela? Yada klübe içindeki beyaz eşyaları çalıştırabilir miyiz bu kablodan gelecek güç ile yoksa haybeye mi çekeriz bilemiyorum, bilgisi tecrübesi olan ustalarım yazarsa memnun olurum.

Birde acaba bu kabloyu çektiğimiz yere bir transformatör, trafo veya online ups. vs. koyarak elimizi güçlendirme ihitmalimiz var mıdır? tamamen bilgisizlikten soruyorum bildiğim konular değil.

Cevap veren herkese şimdiden teşekkür eder hayırlı günler dilerim.

Ayrıca belirtmeyi unuttum ekleme yapayım, bağ evinde 550 wattlık 1 adet monokristal panel ve 100 ah jel akü ile 1000w lık tam sinüs inverterimiz var, 0,75 hp pompayı, mini buzdolabını ve tvyi filan çalıştırabiliyoruz da işte güneşsiz günlerde vs. sorun oluyor akşam bir bakıyorsun akü boşalmış filan sürekliliği yok o yüzden bu işe girişmiş bulunduk. Çamaşır makinesi ve bulaşık makinesini henüz inverter solar sistemde deneme fırsatım olmadı, çalıştırmazsa resisdanslarını sökerim soğuk yıkama yaparım diye düşünmüştüm :)
Belki acaba invernteri değiştirsem daha yüksek kw lı bir inverter alsam bu şebeke ile senkronize çalışanlardan öyle hibrit bir sistem ile daha yüksek enerji ihtiyacımız olursa bir çanta kaynak çalıştırmak gibi vs. yapabilirmiyiz böyle bir sistem?

Son düzenleme:
650 m gibi çok uzun mesafelerde 16 mm² alüminyum ile voltaj düşümü çok büyük olur. Voltaj düşümü (%3)hesabina göre uygun değil . İhtiyacınız olan 70 yada 95 dir . Ölçümde göreceğiniz voltaj değeri 140 v lere kadar düşer ve motor sargısını kısa sürede haşlar. O kesitte bakır ( oda sınırda) işinizi görebilir.

650 metre çok çok uzak bir mesafe ve Ag taşımak için o mesafe Uygun değil. Trafo tarafını araştırın derim,yada evi direğe doğru itin 😅

( Ges için bilgim yok , arkadaşlar yardımcı olacaklardır)

Selamlar...

650 m gibi çok uzun mesafelerde 16 mm² alüminyum ile voltaj düşümü çok büyük olur. Voltaj düşümü (%3)hesabina göre uygun değil . İhtiyacınız olan 70 yada 95 dir . Ölçümde göreceğiniz voltaj değeri 140 v lere kadar düşer ve motor sargısını kısa sürede haşlar. O kesitte bakır ( oda sınırda) işinizi görebilir.

650 metre çok çok uzak bir mesafe ve Ag taşımak için o mesafe Uygun değil. Trafo tarafını araştırın derim,yada evi direğe doğru itin 😅

( Ges için bilgim yok , arkadaşlar yardımcı olacaklardır)

Selamlar...

Hocam selamlar, internette bulduğum bir sayfa üzerinde bende bana söylenene yakın bir hesap buldum ama. Gerilim düşümü 1 kw da %4.8 çıkıyor bu kesit ve mesafede kablo için. Buda 210 volta vs. mi denk geliyor ortalama? ben mi yanlış anlıyorum bu hesabı acaba çokta bilgim yok elektrik konusunda ama.

Malesef ki artık kabloyu değişme şansım yok almış bulunduk bi kere :) Artık bununla nasıl maksimumu alabiliriz ona bakmam gerekiyor

Evi de direğe itme şansım malesef ki yok :D

1759836857418.webp

Belki işin ehli bilene komik gelebilir ama bilmediğimden sormakta istiyorum,

4 damar 16mm2 olan bu kabloyu damarları birleştirerek örn: 2 faz 2 nötr 2x32 olarak kullanabilir miyim?

yada

3 damar faz 1 damar nötr olarak?

Bilgili ustalarımın değerli yorumlarını bekliyorum.. En verimli şekilde nasıl kullanabilirim acaba.

Direğe gelen enerji o hesabı tutturamayabilir.

Perleri birleştirme işi, sahada uygulanan Bir çalışma olmadığından dolayı dağıtıcı tarafından kabul görmeyecektir. Hesap kurtarsada güvenlik tarafı var, malûm kablo kılıf içinde sarmal gidiyor. Ben şahsen hiç yapmadım biraz merdiven altı imalat oluyor. Trifazede sıfırlama olur ama monofazede bilemedim ne olur . O kadar mesafe de sabunlama tutmaya bilir

650 metre mesafe gerçekten çok uzun bir metraj.
Kablo alınmış ama maalesef verim alınamaz diye düşünüyorum.
Solar sistem konusunda panel sayısı 5 e çıkarılıp 4.2 kw yüksek voltaj bir inverter konulabilir.
Akü konusunda sorun yaşamamak adına 210 amper 26.2 volt lityum batarya kullanarak verimli hale gelebilir ama tabii hepsi maaliyet

650 metre mesafe gerçekten çok uzun bir metraj.
Kablo alınmış ama maalesef verim alınamaz diye düşünüyorum.
Solar sistem konusunda panel sayısı 5 e çıkarılıp 4.2 kw yüksek voltaj bir inverter konulabilir.
Akü konusunda sorun yaşamamak adına 210 amper 26.2 volt lityum batarya kullanarak verimli hale gelebilir ama tabii hepsi maaliyet
Hocam nerelerdesiniz iyisinizdir inşallah ?

Peki bu servo voltaj regülatörlerinden vs kullansam enerjiyi getirdiğim yerde bir faydası olur mu?

Ayrıca aynı panoda 2 tane tarımsal sulama aboneliğimiz var bir faydası olur mu iki damar birine iki damar diğerine vs olsa?

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,231
Son üye
Dmronr1

Yeni konular

Geri