3w power led sürücüsü

freeozgur

Üye
Katılım
10 May 2014
Mesajlar
2
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar foruma yeni üye oldum.Forumda okuduklarıma göre işinde baya basarılı , teknik bilgiye sahip arkadaşlar var.Benim bir ödevimde 3w 700 mA 12 adet power led leri 12 volt 4 amper adaptör ile çalıştırman lazım.Ledleri 3 seri pcb şeklinde 4 pararel baglıyorum.Fakat sorunum her bir lede nasıl 700mA verebilirim?


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Merhaba.Bu adaptörü 12 volt 2800 mA akım veren kalteli bir smps adaptörü (Aslına bakılırsa power ledler için özel sürücü besleme adaptörleri de vardır yalnızca bu amaç için) olarak da seçerseniz,her bir lede tam olarak 700 mA akım düşer ve kıyıcı (sınırlama) direnci bağlmaya da gerek kalmaz.3'lü seri ve kendi aralarında 4'lü paralel olarak 3*4=12 adet power led bu şekilde güvenle de çalışabilir.Ama 12 volt 4 amperlık adaptörle çalıştırmak için 3'lü grupların başlarına (Seri bağlantılı olanların en başına) ohm. kanununa göre hesap yapılıp da,uygun ve ayni güçte birer direnç konursa,işte ancak o zaman 4 amperin tam 4 amper değil de,sadece 2800 mA olarak toplamda bu gruptan geçmesini (Ledlerin hiç bozulmadan,aşırı ısınmadan güvenli olarak da çalışmaları için) sağlamış da olursunuz.Kolay gelsin.
 
700mA akım çeken bir led ( 350mA ve üzeri ) led driver denilen özel akım sınırlama regülatörü olmadan sürülmez !

Seri bağlı iken bile aynı soğutucu üzerinde ve aynı sıcaklık değerlerinde olmalarını sağlamak gerekir.

Paralel bağlı guruplarda hangi kolun hangi sıcaklıkta olduğu , kolların empedansının eşit olup olmadığı gibi belirsizliklerden dolayı
tek sürücüden beslenmezler.
Ancak chip denilen aynı kırmıkdaki seri+paralel ledler tek sürücü ile sürülebilir, zaten 3W ve üzeri ledler genelde bu şekildedir , tek led değildir, doğrusu ilgili ledin pdf lerinde bulunabilir.

Özet :
Üçlü seri bağlayın ve her seri bağlı kolu bir sürücüden ( 700mA lik ) besleyin.
Yani 4 adet kol için 4 adet led driver .
Bu şekilde driver lerinizi , dediğiniz güç kaynağından besleyebilirsiniz.
 
Merhaba arkadaşlar foruma yeni üye oldum.Forumda okuduklarıma göre işinde baya basarılı , teknik bilgiye sahip arkadaşlar var.Benim bir ödevimde 3w 700 mA 12 adet power led leri 12 volt 4 amper adaptör ile çalıştırman lazım.Ledleri 3 seri pcb şeklinde 4 pararel baglıyorum.Fakat sorunum her bir lede nasıl 700mA verebilirim?


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.

Merhaba.Evet,söylediğiniz bu şekliyle,yani seri ve paralel gruplar halinde kullanımda en büyük zorluk da,power ledlerin kendi içlerinde imalatla ilgili küçük farkların (değişik markaların veya farklı zamanlarda satın alınan değişik versiyonlu olanlarının) bulunması durumunda birebir ayni parça özelliğinin sağlanamaması durumunda akımın eşit kollara ayrılıp da tüm ledlere ayni akımın gidebilmesinde sıkıntı yaşanabileceği konusudur hiç şüphesiz.

Bir de bu gruplar genellikle 6’lı seri ve bunların kendi aralarında paralel bağlanması şeklinde kullanılırken yaygın olarak 24 volt dc. ile bu akımı sınırlayan bir sürücü devreyle bunların beslenmesi şekli de netteki bazı uygulamalarda kullanılıyor.Bu durumda tek bir power led net olarak 4 voltla direk beslenmiş olur.Oysa power ledlerin beslenme voltajı 3-3.5 volt (imalatçısına göre değişen bir değerdir) olduğundan ohm kanunu uyarınca R=V/I’dan normalinde 1 watt power ledin R iç direnci R=3.5/0.350 R=10 ohm.olurken; 4 volt dc değerine denk geldiğinde;

I=V/R’den I=4/10 I=0.4 A oluyor. Yani siz en baştan böyle bir tasarımla power ledin daha soğuktayken,ısınıp da çığ etkisi işin içine hiç girmeden 350 mA yerine 400 mA çekmesini en baştan kabul etmiş de oluyorsunuz bir bakıma.Soğutucuyla soğutulsa bile belirli bir ısınma sonucu çekeceği bu amper değeri akım kaynağı tam akımı sabitleyen türde bir chip değilse eğer,bu değer daha da fazla katlanarak artacak ve sonuçta power ledlerin bozulması veya daha kısa ömürlü olmasıyla sonuçlanacaktır.

Bu nedenle 1 watt,3 watt veya 5 wattlık power ledlerin grup halinde çalıştırılmasında ya bunları tek tek kendi özel sürücü devresi yardımıyla tek tek sürüp hepsini kendi aralarında paralel bağlamak veya 3 ‘ünü birlikte akım sınırlayan özel devre ile sürüp örneğin 36 adetlik grup için 12 adet bu sürücü devreyi yaparak bunları kendi aralarında paralel bağlı tek bir dc.akım (24 volt dc. gibi) sağlayan kaynaktan beslemektir.

İnternette son zamanlarda 220 volt ac.’den trafosuz dc. eldesinde de kullanılan düz mantıkla,basit birkaç elektronik bileşenle,örneğin bu 1 watt.’lık power ledlerin beslendiği sürücü devreleri de yine göze çarpıyor.Akım sınırlamasına pek bir şey de demiyorum,ancak tam dc. akıma çevrilmeden verilen bu besleme şeklinin,power ledlerin ömrünü kısaltabileceğini,çünkü tam bir doğru akım şeklinde olmayıp,çok hafif dalgalı dc.şeklinde gelen bu akımla beslemenin de ömür faktörü açısından power led olsun,diğer tüm ledler olsun hiç uygun bir besleme şekli de olmayacağını,bu tür sürücülere rağbet edilmemesinin daha iyi olacağını düşünmekteyim.

Geçen yaz 36 adet power ledle bu türden karışık (Seri ve paralel bağlantılı gruplar şeklinde) bir çalışmam da olmuştu.(Forumda aydınlatma kısmında ayrıca da bunu paylaşmıştım) 24 volt 2 amper akım sınırlamalı smps adaptör kullanmış olmama rağmen,grup beslemesinin 24 volt olması ve smps’in de 2 amperi değil zorlandığında 2.5-2.6 amperi de vererek power ledlerden geçirmesi nedeniyle tek bir power ledden (1 watt) geçen akımın 350 mA’de kalmadığı,ampermetre ile yapılan ölçümümde daha fazla amperin geçtiği de görülmüştü bu yaptığım 36 adet 1 watt.lık power ledlerden.Bu durum da hem daha fazla elektrik tüketimi hem de daha fazla ömür faktörünün göz göre göre kısaltılması da demektir.

Sonuç olarak kendi gözlemlerimle de edindiğim tecrübeler ışığında (Her ne kadar ilk yazdığım mesajımda,karışık seri ve paralel bu yolla oluşturulan bağlantıların,sadece tek kaynakla da beslenmesinde,smps'li olan güç kaynaklarıyla kullanılmasına,bir süre önce de sıcak bakmamla birlikte,deneme sonucunda elde edilen son sonuçlarla) power ledlerin,ancak tek tek veya 3’lü gruplar şeklinde,kendi özel çipleri ile (1 watt,3 watt veya 5 watt.lık) yani sadece bu özel olıuşturulup da dizayni yapılmış,her şart altında (Yeterli soğutmama,fazla ısınma,power ledin kendine özel iç yapısıyla,yani imalatla ilgili olabilen bazı fazla akım çekme kusurlarının nadir de olsa kendi iç yapısında bulunması durumunda) sabit akımı (350,700,1050 mA’i) verip de akımı tam sınırlayan power led sürücü devrelerinin daha itinayla seçilip kullanılması (Araçlardaki kullanım uygulamaları için özel olarak yapılıp netten satılanları da vardır biliyorsunuz) çok daha iyi ve bozulmama,senelerce sağlıklı çalışabilmesi açısından en emin yoldur.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
arkadaşlar 1w 0.350 mA 9 tane ledi 3 paralel koldan pwm ile sürmek için fotoda eklediğim devreyi kurdum devreye arduinodan pwm çıkışı veriyorum. Arduinoya bağladığım bir fototransistör var burdan gelen değere göre power ledler ortam aydınlığını artırıp azaltıyo. Yaptığım devre çalışıyor ama lm317 çabuk ve çok ısınıyor. bu devrenin çalışma mantığı nedir neden IRF540n tipi mosfet ve lm317 kullandım yani nasıl pwm i uyguluyo ve nasıl akımı sabitliyo yardımcı olabilir misiniz? Datasheetleri okudum ama pek anlayamadım yardımlarınız için teşekkürler.
 
devrede bu arkadaşlar gnd yazan lm317 deki adj ucu pwm dim.jpg
 
Akıllı işi değil.
Lm317 akım kontrolü ( akım regülatörü - ayarlanan değerde sabit akım) için kullanılmış , ısınması normal eski devirlerde aynı zamanda çay demlemek içinde kullanılıyormuş.
Analog çalışan bir chip , ısınır.

Pwm için ayrıca mos eklenmiş .

Mos ekledin eh oldu olacak Lm317 yerine HV9910 gibi bir şey ekleseydin tamamı pwm mantığı ile çalışan bir devre olurdu ve ısınmazdı.
Hv9910 da zaten bir pwm için giriş var mos a gerek kalmaz direk logic seviye ile sürerdin yani elindeki kartla.


Evet özet , devreyi tasarlayan bu işlerden anladığını sanan ama anlamayan biri imiş.
Yazdıklarım içerisinde anahtar kelimeler var.
İşin ayrıntısını öğrenmek istersen onları araştırabilirsin.
Hv9910 pdf lerinde bir çok uygulama şeması ve hesapları oluyor , incelemekte yarar var.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,359
Mesajlar
916,993
Kullanıcılar
450,223
Son üye
elektrikklicocuk

Yeni konular

Geri
Üst