380kv da seri kapasitör

Katılım
2 Tem 2009
Mesajlar
197
Puanları
1
Yaş
46
380kv da seri kapasitör niçin kullanılır?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
380kv da seri kapasitör niçin kullanılır?

İletim hatlarında hat empedansının denetlenmesi

Hattan aktarılan gücün,sistemin kararlığının artması ve faz açısının denetlenmesi

endüstriel yüklerin olduğu yerlerde ve dağıtım sistemlerinde gerilim regülasyonunun sınırlanmasında

Hat üzerindeki gerilim düşümünün engellenmesinde

yük akımında olabilecek ani değişiklikleri sınırlamak için kullanılır.

ALINTIDIR:b.k.t. Enerji(Eskişehir)
 
Seri kapasitörün servise alınmasının sebebi hatlarda ki gerilimin veya 380 şaltta bulunan baraların gerilimini yükseltmek için kullanırız.Gerilim olması gerekenden çok düşük ise kapasitörü devreye alırız.380 kv kapasitörler seri 150 ve 31.5 kapasitörler ise şönt kapasitörlerdir.Yani devreye paralel olarak bağlanırlar.
 
...Yani, sonuçta seri kapasite neden kullanılır? Kompanzasyonla alakalı değil sanırım...
 
Hayır kompanzasyonla alakalı.Seri kapasitörlerin kullanılması uzun hatların yüklenme kapasitesini artırmada etkili bir yoldur.Seri kap.larda üretilen reaktif güç yük ile (aktif güç) ile orantılı artar.Bu yüzden seri kapasitörler reaktif güç dengesiinin saglanmasında sisteme yardımcı olur.Seri kaplar hattın seri reaktansını azaltır , gecici kararlılık sınırını artırır.Yani seri kaplarla hat reaktansını düşürürüz.Böylece güç dağılımının sağlanmasına ve iletim kayıplarının düşürülmesine yardımcı olur.Seri kaplar hat sonuna ,ana merkezlere ve manevra merkezlerine konulabilir.Cok uzun EİH lerde XL endüktansı cok büyük oldugundan bunun küçültülmesi için her faza aynı büyüklükte bir veye birden fazla kondansatör konulur.Hatta seri olarak bağlanır.Bu durumda hat empedansı Z=XL-XC olur.Hat empedansı XC kadar küçülür.Hatta ki gerilim düşümü azalır.Hattaki reaktif kayıplar azalır.Hattan geçirilen yük arttırılabilir.Hatta kompanzasyon yapmıs oluruz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,289
Mesajlar
916,461
Kullanıcılar
450,118
Son üye
TheTwize

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst