3. nükleer santral için ilk tercih İğneada

elektronikmuh

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
13 Ocak 2007
Mesajlar
2,234
Puanları
1,866
Yaş
46
nukleer.jpg
Türkiye, artan enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla 2023 yılına kadar 3 nükleer santral inşa edecek.
Ruslar Mersin Akkuyu’da ilk santral çalışmalarına başladı, ikinci santral için Sinop’ta hazırlıklar devam ediyor. Zaman’ın, Enerji Bakanlığı ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) kaynaklarından aldığı bilgiye göre üçüncü santral için Kırklareli-İğneada bölgesi öne çıkarken alternatif olarak Düzce-Akçakoca üzerinde duruluyor. Elektrik iletim, dağıtım, ulaşım gibi avantajlar sebebiyle İğneada’nın ilk tercih olabileceği dile getiriliyor.
Türkiye’de nükleer santral kurmak için Ankara-Nallıhan, Beyşehir-Seydişehir, Akçakoca-Ereğli, Kırklareli-İğneada, Kırıkkale- Nevşehir ve Sinop bölgeleri belirlendi. Mersin-Akkuyu’nun jeolojik, depremsellik gibi altyapı çalışmaları tamamlanırken Sinop için santrali kuracak ülke (şirket) görüşmeleri sürüyor. Üçüncü santral için de yer belirleme çalışmaları yapılıyor.
Enerji Yönetimi kaynaklarından alınan bilgiye göre üçüncü nükleer santral için kurumlar arası yazışmalar sürüyor. Yazışmalarda üçüncü nükleer santralin kurulacağı yer olarak İğneada ve Akçakoca öne çıkıyor. Aynı kaynaklar, santralin kurulacağı bölgedeki elektrik iletim, dağıtım, ulaşım gibi avantajlar nedeniyle İğneada’nın daha öne çıktığı bilgisini verdi. Fakat, daha önceden belirlenen Tekirdağ (Trakya), Düzce, Ankara gibi illerdeki uygun bölgeler de gündeme gelebilir.
Enerji Yönetimi, bir taraftan Mersin Akkuyu Nükleer Santrali çalışmalarını hızlandırırken diğer yandan ikinci santralin teknolojisiyle üçüncü santralin yeri konusunu çalışıyor. Enerji Yönetimi kaynakları konuyla ilgili yazışma ve görüşmelerde Sinop’ta kurulacak santralin teknolojisinin tartışma konusu olduğu bilgisini verdi. Buna göre, Enerji Bakanlığı ve TAEK görüşmelerinde öne çıkan görüşlerden birisi ikinci santral teknolojisinin Rusların dışında yeni bir teknoloji olması. Nedeni, doğalgazdan sonra nükleerde de Ruslara bağımlı hale gelinmemesi. İkinci santral teknolojisiyle ilgili öne çıkan bir diğer görüş ise “Rus teknolojisi olsun. Akkuyu’da tecrübeli olacaklar. Süreç daha hızlı işler.” oldu. Aynı kaynaklar ikinci santral teknolojisi ve üçüncü santralin yeri konusunun kısa süre içerisinde netleşeceği bilgisini verdi.
İğneada’da kurulması planlanan üçüncü nükleer santral, Bulgarların da gündeminde. Önceki gün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bir araya gelen Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, konuyu yakından takip ettiklerini söyledi. Bulgar Cumhurbaşkanı Plevneliev ikili görüşmelerde İğneada’ya yakın bir yerde nükleer veya termik santral kurma konusunun da gündeme geldiğini söyledi. Bulgar Cumhurhurbaşkanı, konuyla ilgili ayrıntılı bilgi beklediklerini ve çözüm aradıklarını söyledi.

Kaynak:3. nükleer santral için ilk tercih İğneada








 
iğne ada gibi güzel bir yeri ziyan edecekler koruma altındaki ormanlara fazla tahribat yapmasalar bari o dağları yarıp yolları genişletmelerinin sebebi belli oldu böylece...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,104
Mesajlar
915,003
Kullanıcılar
449,805
Son üye
berkayk304

Yeni konular

Geri
Üst