3 Eksen Hobi CNCye manuel kontrol ünitesi yapmak? Lütfen Yardim!

ahmetabi2

Üye
Katılım
27 Nis 2009
Mesajlar
110
Puanları
1
Merhaba arkadaslar,

3 eksenli, eksenleri step motorlar ile tahrik edilen 70 cm e 1000 cm bir cnc makina yapmak istiyorum.

Normalde elimde 3 eksen step motor sürücüsü ve step motorlar var. tabi bunlar biraz zayif, onlari yuksetmek istiyorum.

Ama benim istedigim bu makinaya bir ünite yapmak. Bu uniteye USB Bellegimizi baglayip, onun icine bilgisayardan yuklemis oldugumuz G Kodlarini okutturmak ve manuel kontrol kolumuzla sifirladigimiz alandan baslayarak islem yapmasini saglamak. Bu manuel kontrol kolu ile, eksenleri kontrol edebilmek. Gerekirse spindel i calistirmak hatta 3 boyutlu degil ama calisirken bir eksene surekli hareket vererek manuel freze islemi yapabilmek.

Asagiya bir resim koyuyorum. Burada boyle bir unite var, ve bir manuel kontrol kolu var (kontrol unitesine Yazici kablosu ile bagli.)

Boyle bir unite ucuz maliyetli, boyle fanuc felan hazir degil, ekranli vs degil, sadece manuel kontrol kolunda ufak 2 satirli ekrani olacak, orada hareket leri felan gorebilecek. Bunlar hazir varmi bilmiyorum. Böyle bir sey ne tür genel komponentlerden olusmali, nasil olmali? Bana lütfen bilgi verebilirmisiniz?


Tesekkürler
 

Ekli dosyalar

  • cncmermer3b.jpg
    cncmermer3b.jpg
    15.9 KB · Görüntüleme: 107
  • cncmermer1b.jpg
    cncmermer1b.jpg
    38 KB · Görüntüleme: 119
O el aletine sigabilecek, ARM islemcili ufak bir PC ile yapilabilir ama forumda anlatilabilecek kadar basit birsey degil. Veya panel icine bir PC konup o el aleti PC'ye baglanabilir.

Bilgisayardan iyi anliyorsan RTAI ve EMC2 basliklarini arastir.

Hazir bir unite belki piyasada vardir, o konuda fikrim yok
 
manuel kontrol girişi olan toshiba 8435 entegreli bir kart vardı fakat bu girişlere sanırım bilgisayar falan değil sadece lojik kontrol yapabilecek cmos entegrelerden oluşan bir devre ve bir joystick ekleniyor buna benzer bir devreye rastladım amatör cnc sitelerine diy sitelerine yada youtube ya bakmanı öneririm, bende aynı boyutlatda bir cnc yapmak için kolları sıvadım devre aramaktayım
 
Usbden bilgileri okuyacak sistemle ilgili bir yorumum yok ancak manuel kontrol devresini ben şu şekilde yapmayı düşünüyorum; step motor kontrol kartlarında bilgisayar ile hareket girişi yapılan uçlara dışarıdan +5 volt yollayabileceğim bir devre tasarlayıp bu şekilde butonlara bastıkça manuel olarak kontrol elde etmeyi planlıyorum...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,207
Mesajlar
915,824
Kullanıcılar
449,987
Son üye
mavcil19

Yeni konular

Geri
Üst