3 bin 600 işadamını elektrik çarptı

volcanoos

Katılımcı Üye
Katılım
20 Ara 2007
Mesajlar
2,532
Puanları
56
3 bin 600 işadamını elektrik çarptı

İstanbul iş dünyası şokta! Önlerine bir anda öyle bir borç çıktı ki görünce ayakta durmakta zorluk çektiler. İstanbul’da faaliyet gösteren fabrikalara bugünlerde ekstra olarak bir elektrik faturası daha ulaşıyor. Hem de öyle küçümsenecek bir fatura değil. Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş (BEDAŞ) tarafından özel zarf içinde, fabrika sahibinin dikkatine şeklinde gönderiliyor ve genel olarak şu ibareler yazıyor: “2 yıldır borcunuzu eksik ödediğiniz tespit edilmiştir. Faiz ve ceza ile birlikte borcunuz 100 bin TL'dir”

Faturasını düzenli ödediğini düşünen fabrika sahibi yaşadığı kısa süreli şoku atlatınca soluğu BEDAŞ’ta alıyor. Acı gerçeği ise burada öğreniyor. Çünkü fabrikası iki senedir sanayi yeri olarak görünmüyor. Ve dolayısı ile de sanayiciye uygulanan yüzde 20 indirim oranından yararlanamıyor.
İşte İstanbul’daki 3 bin 600 firma bugünlerde bu sorunla boğuşuyor. Bazı iş yerlerine kendi değerlerini bile aşan bu faturaların gelme sebebi ise BEDAŞ’ın 2 yıldır yürüttüğü ve ‘abonenet’ adını verdiği yazılım sistemine geçiş sürecinden kaynaklanıyor.

SANAYİ SİCİL BELGESİ 2 YILDA BİR BELGELENECEK
Türkiye'de üretimi desteklemek için sanayiciye ucuz elektrik imkanı sağlanıyor. Bunun için de iş yeri sahibinin “Sanayi Sicil Belgesi” alarak BEDAŞ’a sunması yeterli oluyor. Böylece firma yüzde 20 veya yüzde 25 oranında ucuz elektrik kullanma hakkına sahip oluyor. Ayrıca bu firmalar kamu kurumları tarafından hazırlanan bazı özel kampanyalardan da yaralanabiliyor. Geçmişte bu belgeyi bir kereliğine BEDAŞ’a sunmak yeterliydi. Ancak yeni kayıt sistemine geçen BEDAŞ, 2007 yılında bu durumu iki yılda bir belgelemeyi zorunlu kıldı. Bu uyarıyı da faturaların üzerine yazdı. Ancak faturanın üzerinde kaybolan bu ayrıntı pek de kimsenin dikkatini çekmedi. BEDAŞ da İstanbul’da yenileme yapmayan 3 bin 600 firmaya geriye dönük olarak 100 milyon TL’yi bulan yeni bir borç çıkardı

"BİR TELEFON NEDEN AÇMADIN?"
İkitelli'de üretim yapan bir firmanın sahibi M.D kendilerine geçen hafta 120 bin lira borç tebliğ edildiğini söylüyor. Geriye dönük 18 aylık borcun içinde ceza ve faiz de bulunduğunu söyleyen firma sahibi, çalışanlarının maaşını dahi ödeyemez durumdayken bu borcun kendisini iflasa götürebileceğini ifade ediyor ve ekliyor: "Ben belgeyi BEDAŞ'a geçen hafta verdim. Ancak geçmişe yönelik borcum silinmiyor. Faturanın üzerine yazmışlar. Bizim aklımıza gelmedi oraya bakmak. Haberimiz de olmadı. Bir telefon açılmaz mı? Böylesine önemli bir konuda. Burada 35 kişiye iş veriyoruz. elimiz kolumuz bağlandı."

SORUN 80 BİN FİRMAYI İLGİLENDİRİYOR
İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nuri Konak ise firma sahiplerinin bu duruma düşmemek için hızla sanayi sicil belgelerini BEDAŞ'a ulaştırmaları gerektiğini söyledi. İstanbul sanayisi için bu durumun çok ağır olduğunu ve borç miktarının çok kabarık olduğunu da dile getiren Konak, yetkililerin bu konuda bir uzlaşı içine girmesi gerektiğini dile getirdi. Konak, sözlerini şöyle sürdürdü: Bu sorun 80 bin firmayı ilgilendiriyor. Hiçbir sanayici bu duruma düşmek istemez. Ekonomide çok ciddi daralma var. Fabrikalar çalışmıyor. Global kriz ve Türkiye'de yaşanan gelişmeler herkesi zora soktu. Bu durumda herkes uzlaşı için daha çok çaba sarfetmeli."

“ÖDEMEKTEN BAŞKA ALTERNATİFLERİ YOK”
BEDAŞ Sanayi Tahakkuk yetkililerine göre, firmaların bu borçları ödemekten başka şansları yok. Sanayiciler şu an sanayi sicil belgesi getirmiş olsalar da bu belge geçmiş dönemi kapsamayacak. Ancak bundan sonrası için tekrar indirimli elektrik kullanma imkanı sağlayacak. Öte yandan yetkililer borç gönerilen 3 bin 600 iş yeri olduğunu ve gönderimlerin devam ettiği bilgisini de veriyorlar

Kaynak: Haberturk 09 Mayıs 2009 Cumartesi
 
Geçmişteki yazılarımda da belirtigim seçilmemiş ama bürokrat adı altında hasbel kader o makama oturtulan iş bilmez yönetiçiler sorumluluk seviyesini bilemezse SUÇSUZ ,işçinin parasını ödeme güçlügü çeken maliyetin altında simsara mal verip denge arayan sanayi'ci SUÇLU.

Sen parayı isterken zarfı sanayicinin eline tutuşturmayı bilen bürokrat mevzuat degişikligini teblig ederken aynı ince zekanı neden kine kullanmadın ?

Ben bunda kasıt ararım .Çünkü bazı sanayi kuruluşlarını şehir dışına kaçırtmak maksadı ile bu tür cezalar taktik olarak bizlere önerilirdi .Bu sanayiçiler gelen evrakı zarfı ile İTO ya götürüp başkanın konuyu Ankaraya taşımasını istemeleri BEDAŞ yönetilerinden ve uygulamalarından şikayetci olmaları gerekiyor hemde çok acil (KILIF ÜRETİLMEDEN).
 
İndirim kapsamına girmiyorsa BEDAŞ nasıl 2 yıldır indirimli fatura gönderebiliyor?
 
Geçmiş uygulamaların ,yeni uygulamalara geçiş süreçlerinde eski tarife geçerlidir itiraz süreçleri ile birlikte .Bu süre bittikten sonra tahakkuk ve ceza devreye alınır

İndirim kapsamına girmiyorsa BEDAŞ nasıl 2 yıldır indirimli fatura gönderebiliyor?

Bu işte bölge tahliyesi söz konusu bence. Uygulama şekli bende bu hissi uyandırdı .
 
bu uygulama sadece istanbul içinmi ? diger iller de aynı olayı yaşayabilirmi?
 
Evet BEDAŞ'a dava açılmalı, haksız kazanç olduğu bildirilmeli, inşâllah savcı ve hakimlerimiz bu konuda doğru karar verirler.

Düşünsenize şu anlama geliyor " ah ben size söylemedim mi? aslında sizin bana 10 yıl öncesinden kalma borcunuz var" resmi olarak bir belge var mı?

Milletimizin bazı insanları kendi milletini aldatmayı adet edinmiş gibi duruyor...

(Hoş milletimizin demek lazım belki de kendi milletini aldatan insan o milletten olamaz)
 
ama işte bunu kim biliyorki sadece belli bir kısım.
 
bende bu konuda bir şeyler soyleyeyim
Bedaş 2008 mayıs ayından önce farklı bir sistem kullanıyordu.Bu sistemde abone bilgileri kısmında sanayi sicil bilgileri vardı ve başlangıç ve bitiş tarihleri yazılıydı.
sanayi sicil belgesinin her iki yılda vizesi daha önce de vardı şimdi de devam ediyor.
gelelim soruna Bedaş 2008 mayıs ayında türkiye genelinde kullanılan Abonenet diye bilinen sisteme geçince sanırım yazılımla ilgili bir eksiklikten kaynaklanan hatadan dolayı sanayi sicil belgesinin geçerlilik bitim tarihi sistem tarafından otomatik olarak sonlandırılmadan 8 ay boyunca sanayi tarifesinden faturalandırılmaya devam etmiş.
Bedaş bunun farkına vardıktan sonra da bu eksik tahakkukları yenıden hesaplayarak faturalandırmış
Buraya kadar anlattıklarımızdan sonra hırsızın hiç mi suçu yok dememiz gerekmiyor mu bu firmaların hepsinin muhasebecileri ve veya elektrik müşavirleri ya da elektrikçi elemanları vardır Bu elemanların bunu takip etmesi gerekiyor Burda haksız kazanç yok Sadece müşterilere bu kriz ortamında 8 aylık fark fatura bir anda çıkartılarak zaten zor durumda olan işletmeleri daha da zora sokmuştur.
Bedaşın bu durumda kendi sisteminden kaynaklanan bu hatayı düzelttikten sonra bundan kaynaklanan eksik tahakkuku ...eğitim zayiatı... sayarak kayıp kaçak oranına ilave etmesi ve müşterilere tekrar faturalandırmaması gerekir diye düşünüyorum
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,203
Mesajlar
915,789
Kullanıcılar
449,983
Son üye
ardaxsm

Yeni konular

Geri
Üst