2N3904 amplide 2N2222 kullandım. Sorun yaşıyorum.

H_SerhatY

Üye
Katılım
10 Tem 2018
Mesajlar
78
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar, ben tek transistör ve birkaç basit malzeme ile yapılan bir ampli örneğini denedim fakat 2n3904 yerine 2n2222 kullandım(elimde bu vardı, para vermek istemedim) ve şu an sorun yaşıyorum. Normalde hoparlör bilgisayara takılı haldeyken sıkıntı yok ama müzik çalınca ses boğuk çıkıyor ve cızırtı geliyor. İki hoparlörüm var, ikisini de denedim ama sonuç aynı. Sonra DC filtre kondansatörü ekledim, ses daha iyi geldi. Fakat 6600uF kondansatör kullanmama rağmen seste cızırtı vardı. Ne yapmam gerekiyor?
amp-1.jpg

Bu da amplinin şeması.
Edit: Bir de elimde 6.8Ohm direnç olmadığından 10 ohm kullandım.
 
emiter ile gnd arasına 1 ohm kullan. c1 kondansatörünün degerinide artırabilirsin. c1 in + ucu sol taraf kollektör tarafı olacak.
 
C1'in - ucu hoparlöre bağlanacak, değil mi? Ve değeri ne kadar olmalı? Bir de 1 Ohm 1W kullanabilir miyim? Kullanabiliyorsam tam olarak nereye olacağını şema üzerinden gösterebilir misiniz? Bir de bu işlemlerden sonra DC filtre kondansatörüne gerek kalır mı? Eğer kullanmam gerekiyorsa değeri ne kadar olmalı?(20W hoparlör kullanıyorum, ve biliyorum biraz fazla ama başka hoparlörüm yok.)
 
Son düzenleme:
C1 in eksi ucu hoparlöre. Doğru.
Emiteri yani alttaki bacağı gnd den ayır. Emiter ile gnd arasına 1 ohm bağla.
 
Yardımlarınız için teşekkür ederim. Bunu denemem gerekecek gibi duruyor.
 
Eğer sorun çıkarsa 220 ohm diencin soltaraftaki ucuyla 5v arasına 1k dirnç bağla öyle dene.
 
Denedim ve ses çok kısık üstelik bilgisayardan son seste. Şimdi gidip 1k direnç alıp geleyim :) Malum elde malzeme olmayınca böyle oluyor.
 
Merhaba,
Elektronikçi değilim ama bir yanlış var gibime geliyor. 5 voltta 6.8 omluk dirençle o transistör ayvayı yemiştir. Transistör Ic= 600mA diyor. 5 voltta transistör sürüldüğünde 735 mA geçer. Kaldıki Pc nin ses çıkışını yükseltmek istiyorsanız bu basit tek transistörlü devreyle yükselmez aksine sesi daha düşürürsünüz gibi, Elektronikçi abilerim şu konuya bir el atın.

Kesmez abim sonradan fark ettim el atmışın.
 
Kesmez abim sonradan fark ettim el atmışın.
Nasıl bir şey yapmalıyım çok para harcamak istemiyorum entegre falan bana gelmez. Plakete baskı yap falan kim uğraşacak. Direk breadboard'a yaptım işte :) Eğer bu olmazsa başka nasıl bir şey yapabirilim?
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,849
Kullanıcılar
449,596
Son üye
anilhikmet

Yeni konular

Geri
Üst