260watt güneş paneli ve akü bağlantısı

Katılım
16 Haz 2019
Mesajlar
80
Puanları
1
Yaş
27
Arkadaşlar merhaba. Şuanda evimde güneş enerjisinde kullandığım 2 adet 40watt güneş paneli (paralel bağlılar 12v 80w toplam) ve 2 adet 12v 20ah (toplamda 40ah) aküm var. Bunları güneş paneli+ şarj kontrol cihazı max 10a ve oradan da akülere gidecek şekilde şarj ediyorum. Ama bu hafta 260watt panel almayı düşünüyorum. Bu panel 24v bağlantı istiyor. 40 wattlık panelleri çıkarıp yerine 260w tek paneli bağlayıp aküleri de 24v 20ah olarak kullanmayı düşünüyorum. Ama bu şekilde yaptığımda panelden anlık 9 amper gibi bir güç gelecek. Benim sorum bu amper değeri aküleri hızlı şarj edeceği için sorun yaratır mı?
Not : şarj kontrol cihazı akü dolunca şarjı kesmektedir.
 
Aküler 1-2 saatte dolacak, anlamsız olmuş. 2 akü daha alman uygun olur.
Alacağım panel bana çok uyguna gelecek. O yüzden alıyorum aslında. İleride aküleri her şekilde büyüteceğim ama bir süre bu akülerle kullanmak zorundayım. Benim merak ettiğim konu, akülerin normalde %10u kapasitesinde şarj edilmesi gerekirken (benim sistemde 4amper) ben 8-9 amperle şarj edince sorun olur mu? Aküler zarar görür mü?
 
Evet akuleriniz zarar gorur. Hizli sarj etmemelisiniz. Soyledeginiz gibi 4 amper ule sarj etmelisiniz.
 
silindi
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
sorun olmaz. otomatik şarj kesme var diyorsunuz. aküler çabuk dolar. 12 volt üzeri yüksek voltaj uygulanmadığı sürece sıkıntı yok. hatta 10 volt olsa çok daha iyi olurdu. Şimdi bu söylediğime karşı çıkanlar olacaktır. :)

Arkadasimiza 10 volt uygulama yontemi de soylermisiniz? Nasil yapabilir?

Bir muhalefet olarak meraklandim.

Aku sarji hakkinda ne kadar bilginiz var? Sarj akimi olarak alt ve ust limitler nedir ? Hizli sarj kriterleri nedir? 10 volt ile nasil aku sarj edwbiliyorsunuz? Tekniklerinize hayran kalmamak icten degil.

Bildiklerinizi bizle paylaşırmısınız?
 
silindi
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Konuyu Haziran'da açmıştım. Panelin fazla geleceğini düşünüp onun yerine 165w panel alıp 20amper daha akü ekledim. Yani 12v 60amper aküm ve kablo kayıplarımla Max 7 amper verebilecek bir panelim var. Kış dönemi olduğu için şuan da 2-2.5amper Max alabiliyorum. ( Çatıda konumu çok iyi değil)
 

Forum istatistikleri

Konular
127,960
Mesajlar
913,921
Kullanıcılar
449,609
Son üye
cherrywine

Yeni konular

Geri
Üst