16f628 ve BD 138 transistörle 3 adet power led yakma yardım!

vectratrb

Üye
Katılım
28 Ara 2013
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
38
Merhabalar,siteyi ne vakittir takip edip işlerimin sıkılığından dolayı bir türlü üye olamıyordum.Sonunda vakit buldum.Umarım ilerleyen zamanlarda güzel paylaşımlarda bulunurum.

Hemen konuya girmek istiyorum:

Beslemede LM317t kullanıp,16f628 işlemci, BD 138 transistör ve 3 adet power ledle animasyon yapacağım.Bunun için ilk önce PIC C de yazılımı hazırladım.

Şuan devreyi isisde çizip bağlantıları yapmak kalıyor fakat çok fazla isis bilgim yok. 16f628in B0,B1,B2 bacaklarına direnç ve ledleri bağladım.Şuan bu şekilde yazdığım yazılımı isisde çalıştırabiliyorum.

Fakat dediğim gibi çok fazla isis bilgim olmadığından devre elemanlarının nasıl bağlanacağını bilmiyorum.Bana bu konuda tecrübeli arkadaşlarlardan yardım istiyorum. Örnek bir bağlantı şeması yada isis çizimi paylaşımında bulunabilillerse çok memnun olurum.

Bu arada;3adet
BD138 transistör
power led(kırmızı,mavi,yeşil)
330ohm
150ohm
beslemede kullanılacak LM 317t elemanım var.

Bu konuyla ilgili yardımınızı bekliyorum,saygılar.
 
merhaba bu bağlantıyı internetten çok kolay bulabilrsiniz
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/gelisim/elektronik/dosyalar/24/rgb_LED.pdf
bu sitedeki transistör bağlantısını yapabilirsiniz.

Şuan devre bu şekilde:
1.jpg
bd 138 transistör ve LM 317t elemanımı nasıl bağlayabilirim.bunların bağlantı yolunu bilmiyorum. Şuan sadece isisde 16f628 işlemci bacaklarına yani b0,b1,b2 pınlerıne led bağladım ve çalışıyor ama BD138 transistörümü ve LM 317t elemanımı devreye nasıl ekleyeceğimi bilmiyorum. tarif edebilirseniz yada basit bir şema ile bağlantıları gösterebilseniz devrenin geri kalanını tamamlayabilirim.cevabınız için teşekkürler.




Sarı power led yerine mavi kullanıcam.Bu bağlantıları tarif edebilirseniz çok memnun olurum.
 

Ekli dosyalar

  • vz66b.jpg
    vz66b.jpg
    45.5 KB · Görüntüleme: 10
npn transistör ile led sürme - Bing Resimler
bu devre bağlantısı nı deneye bilirsin iste devre dirençlerini örn pic transistör arası direnç 1k . led e seri bağlı direnci ise 330 ohm yapabilirsin.led in anot girişinide +5 volta bağlaman yeterli olacaktır

kolay gelsin...
 
Cevabınız için teşekkür ederim.Dediğiniz şekilde bağlantıları kurmaya çalışacağım. Yalnız son bir sorum olacak.

Resimde Rb5 bacağına transistör 1 adet bağlı gözüküyor. benim ise 3 adet transistörüm var bunlardan biri Rb5 bacağına diğer ikisi hangi bacaklara bağlayabilirim?

sanırım rb0,rb1,rb2 bacaklarına dirençten önce bağlantı yapacağım. Collektor ucuna da seri bağlı direncimi ve ledi bağlayacağım.

Bağlantı bu şekilde olacak sanırım,doğru değil mi?
 
devrede ki npn transistör bağlantıya örnek olarak verdim collektör nereye beyz nereye emiter nereye bağlanacağını görmen için sadece örnekti. senin devreye gelirsek 3 adet transistör devresini yapacak ve her bir transistörü bir pine bağlayacaksın (rb0,rb1,rb2)

kolay gelsin...
 
devrede ki npn transistör bağlantıya örnek olarak verdim collektör nereye beyz nereye emiter nereye bağlanacağını görmen için sadece örnekti. senin devreye gelirsek 3 adet transistör devresini yapacak ve her bir transistörü bir pine bağlayacaksın (rb0,rb1,rb2)

kolay gelsin...


Çok teşekkür ederim,ilginiz ve cevaplarınız için.Bağlantılarımı tahmin ettiğim üzere yani sizin de dediğiniz gibi rb0-1-2 şeklinde gerçekleştirdim ve devre çalıştı. Mesajınızı şimdi görünce de doğru yolda olduğumu gördüm.Tekrar ilginiz ve paylaşımınız için teşekkür ederim.takıldığım yerde tekrar size sorabilirim sanırım,saygılar.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,214
Mesajlar
915,865
Kullanıcılar
449,995
Son üye
osmanguney15

Yeni konular

Geri
Üst