12V Dc - 12V Dc Converter

Katılım
14 Mar 2012
Mesajlar
23
Puanları
1
Yaş
37
Merhabalar,

Karavan gibi ortamlarda 12V router kullanmak için DC-DC converter'a ihtiyacım var. Tam olarak aradığım şey aslında şu:

https://sigmaled.en.made-in-china.c...ter-24-Volt-Power-Supplies-for-Car-Audio.html

Marş basarken voltaj 9v'a kadar düşebiliyor. Marş bastıktan sonra da son derece parazitli 14.4V alıyoruz. Böyle bir voltaj kaynağına bir router'ı doğrudan bağlamak hali ile mümkün değil. Bu sebeple step-up/step-down buck converter veya voltaj regülatörüne ihtiyacım var. Ama nasıl aradıysam bulamadım. Aramayı nasıl yapmalıyım? Bunun Türkiye'deki adı nedir?

Normalde kendim de yapabilirim. Bir step up, bir step down converter kullanırım, işimi görürüm de... Sayıca çok olacak. Daha standart ve kullanımı kolay, hazır bir ürün olursa çok mutlu olacağım. Yoksa Aliexpress'den, Ebay'den sipariş et, gelmesini bekle falan sıkıcı yani.
 
Buck-boost (düşürücü-yükseltici) regülatör olmalı. Bu tür, biraz elektronikçi işi, biraz pahalı bir cihaz da var. Yurt içi satışı bulunabilir. En fazla 6A çıkışı var, tabi bu seviyede kullanınca muhtemelen soğutucu fana ihtiyaç duyar.

Sizin belirttiğiniz amacınıza göre daha kullanışlı.
 
Bunu ne yazık ki kulanamam. Çünkü, araç kapalı iken akü 12V. Bana routerda 12V lazım. Step-down converter giriş voltajının aynısını çıkışta veremez. Ek olarak, marş basarken voltaj 10V'a düşecek. Araç çalışır iken voltaj 14.4V. Sadece bu sırada çalışacak olsa bu çevirici işimi görürdü. Ancak bana araç kapalı iken de, marş basma esnasında da, çalışırken de stabil 12V verebilecek bir çevirici lazım.

Besleyeceğim ürün 5V olsa bu çok güzel işimi görürdü. Ancak 5V routerlar sayıca çok az. Düzgün routerların tamamına yakını 12V.

Buck-boost (düşürücü-yükseltici) regülatör olmalı. Bu tür, biraz elektronikçi işi, biraz pahalı bir cihaz da var. Yurt içi satışı bulunabilir. En fazla 6A çıkışı var, tabi bu seviyede kullanınca muhtemelen soğutucu fana ihtiyaç duyar.

Sizin belirttiğiniz amacınıza göre daha kullanışlı.

Şans eseri şunu buldum:

https://urun.n11.com/diger/buck-boost-voltaj-donusturucu-step-up-stepdown-P403415098

Temelde Buck converter 15 lira, boost converter 15 lira iken bu arkadaşın 66 lira olması enteresan. Ama en kötü ihtimalle bunu kullanabilirim. Her üründe elimle ayar yapmam gerekecek olması sinir bozucu. Ayar falan olmayan, "kabloyu bağla iş bitsin" modunda bir şey bulsam daha pratik olacak. Çünkü belki bu üründen 30 tane, 40 tane kullanacağım.
 
Son düzenleme:
Müstakil küçük akü koy ve sisteme schottky diyot ile bağla. En güvenilir çözüm bu.
 
Özel devre yaptır a bilirsin gerilimi takip eden duruma göre artış azaltma yaptıracak devre tasarlanabilir ancak böyle pratik tak kullan yapısını elde edebilirsiniz
 
Router dediğin wifi kullanmak için mi birde kullanacağın cihaz kaç volt amper adaptör kullanıyor
 
Router dediğin wifi kullanmak için mi birde kullanacağın cihaz kaç volt amper adaptör kullanıyor
Evet. Router, 4 lan portlu wi-fi'lı bir modemin internetsizi. Kalanı birebir aynı. En baba router en ağır yük altında iki amper çeker. 12V oluyorlar. 9V ve 5V olanları da çok az sayıda olmakla birlikte var. Ancak 9V ve 5V routerlarda kaliteli bir alet yok. Dolayısı ile 12V'a göre ön hazırlığımı yapmam gerekiyor.
 
12v ups (back up) düşünün, nette 1 ton pwrbankı modem beslemesi için uyarlama videoları var.
 
12v ups (back up) düşünün, nette 1 ton pwrbankı modem beslemesi için uyarlama videoları var.

Bu tarz bir uygulama sadece router'da kullanacak olsam işe yarayabilirdi; ancak temelde hedef ömür sorununun olmaması ve başka 12V cihazlarda da kullanılması. Mesela, iki adet güvenlik kamerası kullanacak olsam, 3 adet bu aletten lazım. Pilinin bir ömrü var. Dolayısı ile bir Bakım dönemi olacak.

Sanıyorum bir step down, bir step up modülü ve araya birkaç kondansatör atarak sorunu çözebilirim. Sonuçta akü 10V'un altına hiç düşmüyor. O yüzden 7-8V'a düşüren bir step down, sonra da geri 12V'a yükselten bir step up modulü voltajı her koşulda 12V'da sabitlememe yetecektir. Biraz parazitli bir elektrik beslemesi olacak elbette, bakalım router bu koşullarda mutlu çalışabiliyor mu? Göreceğiz. Gerekirse önüne bir diyot, sonrasına 1000, 100, 10uf kondansitör grubu, sonra step down, sonra gene iki kondansatör, sonra step up ve gene iki kondansatör falan biraz daha temiz bir elektrik alırım. Büyük ihtimal kondansatörlere o kadar ihtiyacım olmaz, router'lar hali hazırda dandik adaptörlerle gayet güzel çalışıyorlar ama, göreceğiz. Bu ikincil çözüm. Çünkü çok adet yapmam gerekirse bayağı baş ağrısına sebep olur. Bir sürü lehim işi, voltaj ayarı falan...

Tek bir ürün olsa istediğim gibi olaya yaklaşırım da, bunu üretim gibi düşünün. 100 tane, 200 tane, 500 tane, tekrarlanabilir ve pratik olmalı. O yüzden ilk etapta şöyle bir ürünle ilgilenmiştim:
8-40V -> 12V voltaj regülatörü

Buna benzer bir ürünü Türkiye'de bulamadığım için ilk etapta şununla bir deneme yapacağım:
buck-boost converter

Anladığım kadarıyla benim yapacağım sistemden daha verimli olacak. Çünkü duruma göre buck, duruma göre boost converter'ını kendi devreye alıyor. Benimkinde önce buck, sonra boost'tan geçiyor akım sürekli. Dolayısı ile benim metodda verim daha düşük olacağı aşikar. O yüzden önce bu arkadaşa bir şans vereceğim. Bu arkadaşta giriş 12V iken, çıkış 12V nasıl olacak, onu bilmiyorum. Boost converter için de, buck converter için de hoş değil giriş voltajı ile çıkış voltajının aynı olması... En kötü girişine bir diyot bağlayıp voltajı 11.5V'a düşürüp, aleti boost converterı kullanmasına yöneltirim diye düşünüyorum. Router gibi aletler illaha 12.00V giriş beklemiyor. 12.5V falan da olur. Giriş 11.5V, çıkış 12.5V boost converter sıkıntısız çalışır. Marş basarken de voltaj daha da düşeceği için alet boost converter'da kalır. Araç çalıştığı an voltaj 14.4V'a çıkacağı için, diyottan geçince voltaj 13.9V olur. Bu durumda buck converter'a geçer ve gene 12.5V çıkış verir. Gerekirse diyot sonrasına birkaç kondansatör, converter çıkışına da birkaç kondansatör koyup bir miktar filtreleme yapabilirim. Ama gerek olacağını sanmıyorum.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,174
Mesajlar
915,637
Kullanıcılar
449,936
Son üye
AsilOzgenc

Yeni konular

Geri
Üst