12V 17Ah kurşun asit akünün şarj işlemi nasıl olmalı?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan _3345615
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

_3345615

Üye
Merhaba dostlar iyi forumlar. Elimde Yuasa NP17-12I kurşun asit akü var punta kaynak makinesi için kullanacağım. Fakat akülerin nasıl şarj edilmesi gerektiği hakkında neredeyse hiçbir bilgim yok maalesef. Bu akünün de ömrünü uzun tutmak istiyorum. Elimdeki 30V 5A ayarlı güç kaynağı ile bu aküyü şarj edebilir miyim? Nasıl şarj etmeliyim?

Elbette elinizdeki güç kaynağı ile şarj edebilirsiniz ama sürekli şarj işlemini kontrol etmek lazım. En güzeli bu iş tasarlanmış bir şarj cihazı almak.

Merhaba dostlar iyi forumlar. Elimde Yuasa NP17-12I kurşun asit akü var punta kaynak makinesi için kullanacağım. Fakat akülerin nasıl şarj edilmesi gerektiği hakkında neredeyse hiçbir bilgim yok maalesef. Bu akünün de ömrünü uzun tutmak istiyorum. Elimdeki 30V 5A ayarlı güç kaynağı ile bu aküyü şarj edebilir miyim? Nasıl şarj etmeliyim?
güzel insan, 12 volt akü, 30 volt ile şarj olmaz (amperi geçtim) ve 1/10 veya % 10 kuralı amper amcaya uygularsak 1,7 amper ile şarj etmek sağlıklı olur. eee ne yapalım bu adaptör amcayı dersen, bir tane step down dc converter alırsın. çıkışı 13,8 volt ve 1,7 amper olarak ayarlarsın ve güzelce akünü şarj edersin. yok ben öyle şeylerle uğraşamam dersen 1,5-2 amperlik bir akü şarj cihazı veya akıllı şarj cihazlarından bir tane satın alman gerekir. seçenekler yukarıda, seçim senin.

güzel insan, 12 volt akü, 30 volt ile şarj olmaz (amperi geçtim) ve 1/10 veya % 10 kuralı amper amcaya uygularsak 1,7 amper ile şarj etmek sağlıklı olur. eee ne yapalım bu adaptör amcayı dersen, bir tane step down dc converter alırsın. çıkışı 13,8 volt ve 1,7 amper olarak ayarlarsın ve güzelce akünü şarj edersin. yok ben öyle şeylerle uğraşamam dersen 1,5-2 amperlik bir akü şarj cihazı veya akıllı şarj cihazlarından bir tane satın alman gerekir. seçenekler yukarıda, seçim senin.
Dikkatli okursanız “ayarlı” güç kaynağı dediğimi görürsünüz. İmkanım olduğu zaman bir akıllı akü şarj cihazı da alacağım. Tavsiyeniz için teşekkürler.

Dikkatli okursanız “ayarlı” güç kaynağı dediğimi görürsünüz. İmkanım olduğu zaman bir akıllı akü şarj cihazı da alacağım. Tavsiyeniz için teşekkürler.
güzel insan, gözlüklerimin azizliğine uğramışım özür dilerim 13,8 volt ve en fazla 1,7 ampere ayarlarsanız 8-10 saat gibi bir sürede şarj edebilirsiniz. yada göz eriminde şartlar aynı sıfır amper değere düştüğünde şarjdan çıkarabilirsiniz.

Aküye 13.8V verilirse neler olur.
Akü boş ise ilk anda çok aşırı akım çekecektir. Her ne kadar güç kaynağı 5A olsa da, bu akımı verebileceği süre zarfında, aküde küçük de olsa tahribatlar yapabilir. (Akü cinsi önemlidir) Akü şarja bağlandığında ilk andan son şarj olduğu ana kadar akımı kontol etmelisin.
YA DA....
Akü 17A lik ise bahsedildiği üzere 1.7A sabit akım ile şarj etmek en ideal olan yöntemdir. Ancak sabit akım için uygun bir devre kullanılmalıdır.
En ideal ve çok ucuz devre için bir LM350 ve 5W lık bir direnç yetelidir.
https://datasheet.octopart.com/LM35...zNzg3MTQkbzEkZzAkdDE3NTMzNzg3MTQkajYwJGwwJGgw

LM.webp
Bu devredeki R1 direncini 0.7 ohm yaparsan yaklaşık 1.7A civarı sabit akım elde edersin. LM350 birkaç dolar direnç ve kondansatör ise 20-30TL gibi alınabilir.
Bu devrenin girişine elindeki adaptörü bağlarsın. Adaptörü de 16-18V a ayarlarsan akü 14 saatte kendi kendine şarj olur. Sen de başında durmazsın.

Amaç sadece aküyü şarj etmekse yukarıdaki tavsiyeler yeterli hatta 12V 21W bir araba lambasını aküye seri bağlayarak bile aküyü güvenle şarj yapabilirsiniz ama amaç akünün ömrünün de uzun olması ise akıllı şarj cihazı almanız en doğrusu. Biliyorum biraz pahalı ama almışken noco nun ürünlerini tercih edebilirsiniz.​

Dostlarım değerli tavsiyeleriniz için hepinize çok teşekkür ederim. Şimdilik bu sabit akım devresini hazırlayıp kullanacağım fakat hem akünün ömrünü uzun tutmak için, hemde başka aküleri de şarj edebilmek için yakın zamanda bir akıllı şarj aleti almaya karar verdim. Bu arada şunu da sormak istiyorum. Şarj cihazı için pek de fazla bütçem yok. Bana giriş seviyesi, bütçemi aşmayacak bir akıllı şarj cihazı önerir misiniz (bütçem 1000 lira civarı, 1000 liranın biraz daha üstü de olabilir.)

Forum istatistikleri

Konular
133,382
Kullanıcılar
459,230
Son üye
sabri erdogan

Yeni konular

Geri