110V / 60 Hz Çalışma Prensibi olan bir Dalgıç Motorunu 220V / 50 Hz ile nasıl çalıştırabilirim?

Bir gün biri "Evreka, evreka" diye bagiracak bu konuda... Cıbıl olmasa bari... Çok talep var... 😀
İnsan o yaşlardeyken mikiyle dünyayı kaldirabilecegini sanır, normaldir. Gençlik enerjisi.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İnsan o yaşlardeyken mikiyle dünyayı kaldirabilecegini sanır, normaldir. Gençlik enerjisi.
yani onun acemiliğine ver de mike laf söyleme. bak ben bu yaşta aşık mı oluyorum ne, hem de onsekizliğe, hani götürecek beni, salağa yatıyorum şimdilik.
 
yani onun acemiliğine ver de mike laf söyleme. bak ben bu yaşta aşık mı oluyorum ne, hem de onsekizliğe, hani götürecek beni, salağa yatıyorum şimdilik.
Beden yaşlanıyor ama ruh asla. Mevzu bu. Bana hala sabah uyanıp endüstri mesleğe gideceğim gibi geliyor bazen.
 
Son düzenleme:
Motor gerilimi 230v fakat frekans 60Hz.
Bu durumda variacla motora daha dusuk gerilim vermen gerekecek. Eger 60Hz motoru voltajini dusurmeden 50Hz de calistirirsan bu motor eninde sonunda yanar.

Semaya gore Motora Notur gitmiyor. Asagidaki semalara gore N bizdeki toprak anlaminda. En alttaki semaya bakarsaniz CE ulkeleri icin N hatti yesil/sari denmis. Zaten bu N denen kablo motor govdesine gitmis.

%C5%9Eema-png.88613

üstadım dikkatimden kaçan hususu iyi yakalamışsınız teşekkür ederim. daha önce benzer bi konuda epey bi külliyat yapmıştık. sizin verdiğiniz 2. fotoyu konu sahibi servis manuelinden alıntılayarak vermiş motorun (50/60hz) her iki frekansta da çalışabileceği çıkarımı yaptım fakat motor etkitetinde çalışma frekansı 60hz gösteriliyor.

teoride gerilim frekans orantısını baz aldığımızda gerilimi aşağı çekerek balans sağlanabilir gözükse de 200V'tan aşağı çekilen gerilim monofaze motorun kalkınmasına engel olabilir. bi de dikkatimi çeken 50/60hz şebekede motor direnci ve boşataki akımları ile 50hz şebekedeki motor direnci ve boştaki akımları aynı. ayrıca mekanik aksam Şebeke frekansına göre farklılık gösteriyor. muhtemelen farklı devirlere göre yapılan işi standartlaştırmaya çalışılıyorlar.

aslında en doğrusu motoru etiket değerlerine göre çalıştırmak.
Anlatmış olduğunuz şekilde yaparsak M1 çıkışından motora direk 230 V M2 çıkışından motora nötr göndermiş oluyoruz. Doğru mu anlamışım.

size tavsiyem trafo ve varyak masrafına girmeden motoru suya yerleştirip L1-L2 girişlerine (F-N) 230V verin ve devrede mutlaka KAKR bulunsun. toprak kablosunu da klemense girin. L1 veya L2 kablosuna pensampermetre bağlayıp kontaktaktör paletine basarak motoru çalıştırın. eğer akım 2.8A'in üzerine çıkıyorsa motoru durdurun. tabi moturun yaptığı işi de takip edin çünkü devir %20 düşecek. motorun suda olmasının soğutma açısından büyük avantaj olduğunu düşünüyorum. bu konularda bilginiz yoksa bi elektrikçiden destek alın.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,119
Mesajlar
915,153
Kullanıcılar
449,823
Son üye
bulday

Yeni konular

Geri
Üst