⚡ AI Veri Merkezlerinde 800 VDC Dönemi Başlıyor

rcanr

Site Yetkilisi
Yönetici
Site Yetkilisi

⚡ AI Veri Merkezlerinde 800 VDC Dönemi Başlıyor​

Yapay zekâ uygulamalarında kullanılan GPU ve AI accelerator sistemlerinin güç tüketiminin hızla artması, veri merkezlerinin elektrik dağıtım mimarisinde önemli bir değişimi beraberinde getiriyor.

1000281395.webp

Geleneksel veri merkezlerinde rack seviyesinde genellikle 48 VDC civarındaki dağıtım mimarileri kullanılırken, yeni nesil AI veri merkezlerinde 800 VDC seviyesindeki doğru akım dağıtımı giderek daha fazla gündeme geliyor.

Neden 800 VDC?​

Temel problem aslında oldukça basit:

Güç = Gerilim × Akım

Aynı gücü daha yüksek gerilimle taşımak, gerekli akımı ciddi şekilde azaltıyor.

Örneğin 1 MW'lık bir yük için:
  • 48 VDC → yaklaşık 20.833 A
  • 400 VDC → 2.500 A
  • 800 VDC → 1.250 A

Dolayısıyla gerilimin 48 VDC'den 800 VDC'ye çıkarılması; iletken kesiti, busbar boyutu, bağlantı noktaları, kayıplar ve soğutma açısından önemli avantajlar sağlayabiliyor.

Yeni mimari nasıl şekilleniyor?​

Gündeme gelen mimarilerden biri kabaca:

AC Grid

AC/DC Rectifier

800 VDC Bus

DC/DC Converter

GPU / AI Accelerator

şeklinde.

Buradaki amaç yalnızca gerilimi yükseltmek değil; güç dönüşüm kademelerinin sayısını azaltarak toplam sistem verimliliğini ve güç yoğunluğunu artırmak.

SiC ve GaN burada neden önemli?​

800 VDC mimarisinin yaygınlaşması, güç yarı iletkenlerine olan ihtiyacı da doğrudan etkiliyor.

Özellikle:
  • SiC MOSFET
  • GaN transistor
  • yüksek frekanslı DC/DC converter
  • yüksek gerilimli gate driver
  • solid-state protection
  • yüksek kapasiteli DC-link capacitor
  • busbar sistemleri
  • yüksek hızlı sigorta ve devre kesme çözümleri

gibi komponentler daha kritik hale geliyor.

Özellikle SiC'nin yüksek gerilim ve yüksek sıcaklık avantajları, büyük güç dönüşüm sistemlerinde önemli bir rol oynayabilir.

Ancak 800 VDC'nin ciddi bir problemi var​

Gerilimi yükselttiğinizde akım azalıyor fakat elektriksel güvenlik gereksinimleri önemli ölçüde artıyor.

800 VDC sistemlerde:
  • DC ark söndürme
  • izolasyon izleme
  • pre-charge
  • DC contactor
  • overcurrent protection
  • insulation monitoring
  • creepage / clearance
  • dokunmaya karşı koruma
  • DC kesme kapasitesi

çok daha kritik hale geliyor.

AC sistemlerde doğal sıfır geçişi nedeniyle ark söndürme daha kolayken, DC'de akımın doğal olarak sıfıra düşmemesi nedeniyle DC fault protection çok daha zor.

Bu nedenle 800 VDC'nin yaygınlaşması yalnızca "daha yüksek DC gerilim kullanalım" anlamına gelmiyor.

Asıl dönüşüm;

Power Electronics + Protection + Distribution + Thermal Management

dört alanının birlikte yeniden tasarlanmasını gerektiriyor.

🚢 Sadece veri merkezleri için mi?​

Aslında bu teknoloji denizcilik ve endüstriyel elektrik sistemleri açısından da oldukça ilginç.

Yüksek güçlü:
  • elektrikli tahrik sistemleri
  • battery energy storage
  • shore power
  • hybrid propulsion
  • offshore enerji sistemleri
  • büyük UPS sistemleri

gibi uygulamalarda da yüksek DC bus gerilimleri giderek daha fazla önem kazanıyor.

Önümüzdeki dönemde 800 VDC'nin yalnızca EV teknolojisinde değil, büyük ölçekli enerji ve güç dağıtım sistemlerinde de önemli bir standart haline gelip gelmeyeceği oldukça ilginç bir konu.

AI nin tamamen bir dolandırıcılık olduğunu iddia eden 27 Ağu 2026 tarihli bir video buldum.
Türkçe dublajlı.

Yazının ana fikrine katılıyorum; 800 VDC artık sadece teorik bir yaklaşım değil. NVIDIA, Google ve Microsoft bu mimarinin OCP altında standardizasyonu üzerinde çalışıyor ve özellikle yüzlerce kW ile MW seviyesine yaklaşan AI rack'leri için ciddi bir yönelim var.

Yalnız 48 VDC kısmında küçük bir ayrım yapmak gerekebilir. Klasik veri merkezlerinde facility/data hall dağıtımı çoğunlukla 400/415/480 VAC'dir; 48VDC ise genellikle rack içerisindeki PSU/power shelf sonrasındaki dağıtım seviyesidir.

Dolayısıyla dönüşümü doğrudan 48 VDC'den 800 VDC'ye şeklinde okumak biraz yanıltıcı olabilir.

Forum istatistikleri

Konular
133,380
Kullanıcılar
459,228
Son üye
saidkaradogu

Yeni konular

Geri