şarj kontrol cihazı ve güç çelişkisi

Bir aküye şarj voltajının biraz üzerinde gerilim verildiği zaman bu gerilimi akü şarj gerilimine indirir. Yani 12 v.luk bir akünün şarj voltajı 14,4 v. ise bu aküye 16-17 v. da versek kendiliğinden 14,4 volta düşer. Zaten şebekeden beslenen akü şarj cihazlarındaki trafoların çıkış gerilimi 16-17 volt olur.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Akım sınırlamasını şarj kontrol cihazı yapar mesela 100ah bir akünün ideal şarj akımı 10a i geçmemesi gerekir. ya da daha genel olarak bir çok akü türünde şarj akımı kapasitesinin 1/10 unu geçmemesi tavsiye edilir. bunun nedeni akünün daha uzun ömürlü olmasını sağlamaktır.

Akü şarj akımını sınırlamaz iç direncini hesaba atacak boyutlarda yüksek akımlar uygulanmadığı sürece zaten buda çok yüksek akımlardır konumuzla alakası yok sadece bilgi amaçlı söylüyorum.

akü şarj gerilimini (12v luk akü için ) 14,4v a sabitlediğiniz anda ve uygulamış olduğunuz yeterli olduğu sürece şarj akımı oldukça yüksek seviyelere çıkar ve akü çok hızlı şarj olmaya başlar tabi bu akü ömrünü önemli ölçüde kısaltan etkenlerdendir.

bu sebepten dolayı ve riskli durumlar oluşturmamak için (şarj anında akü dışarıya hidrojen vermeye başlar) akü şarj akımı genelde sabit tutulacak şekilde gerilim otomatik olarak artırılır ve gerilim 14,4v ya da mevcut akü gurubu kaç volt ise o seviyeye geldiğinde şarj kesilir. bazı sistemler ki zaten otomatik şarj üniteleri şarjı anahtarı kapatır gibi kesmez sükûnet akımı denilen (akünün sürekli şarj da kalması fakat gerilimini de aşmaması sağlayacak şekilde) küçük akım uygularlar.
 
Bir aküye şarj voltajının biraz üzerinde gerilim verildiği zaman bu gerilimi akü şarj gerilimine indirir. Yani 12 v.luk bir akünün şarj voltajı 14,4 v. ise bu aküye 16-17 v. da versek kendiliğinden 14,4 volta düşer. Zaten şebekeden beslenen akü şarj cihazlarındaki trafoların çıkış gerilimi 16-17 volt olur.

bu o şarj ünitesinin kalitesiz oluşunu ya da trafo ile yapılmış olmasının sonucudur. siz aküye yeterli akımı sağlayabilecek bir güç kaynağı ile şarj gerilimi aşan voltajlar uygularsanız bu bahsettiğiniz düşüş olmaz. sizin söylediğiniz şekilde panellere direk bağlamada da düşen gelirim panellerin iç dirençleri nedeni ile kendi üzerlerinde düşer. aküde değil.
 
Sayın İsm@il.
Evet, bir akünün sağlıklı şekilde şarj olması için 1/10 oranında akım ile şarj olması öngörülür. 100 Ah.lik akü için maksimum 10 a. veren kaynak idealdir. Akü-kaynak hesabı yapılırken bunlar ayarlanmalı. 100 Ah. akü için en fazla 10 amper veren bir panel uygundur. Ama daha büyük panel kullanıldığında 12-15 amperi aküye basar. Şarj kontrol cihazı bu akımı 10 amperle sınırlayamaz. 150 w. veya 200 w. panel kullanmak istenirse o zaman aküyü de büyütmek zorundayız.
 
Sn. ŞEF bu söylemiş olduğunuzu zaten bende söyledim eğer şarj kontrol ünitesi gerilim sabitleyerek şarj ediyor ise akımın hepsini aküye yönlendirecektir. tabi gerilimi sabit tutmak kaydıyla, akü gruplarında artış yapmak ya da başka önerilerin bence soruyla ilgisi yok arkadaşımızın öğrenmeye çalıştığı farklı bir şey.

kaldı ki günümüzde akü geriliminden daha düşük gerilim uyguladığında ya da daha yüksek gerilim uygulandığında yani gerektiğinde up ya da dowm convertör gibi işleyen şarj kontrol üniteleri mevcut.

ve hatta bahsi açılmışken şebekeye kenetlenerek (senkronize olarak) akülerden çevrim yaparak şebekeye enerji aktarabilen invertörler de mevcut.

tabi bu konu bunlardan bahsetmek için gerekli soru ya da başlığa sahip değil.
 
Arkadaşlar şimdi benim öğrenmek istediğim şarj cihazına 5A girip voltu düşürdukten sonra 5 A den daha yüksek bir akım verir mi vermez mi. Yani trafo mantığı ile çalışır mı yoksa içinde elektronik aksam olduğu için farklı davranıp hem voltu hem akımı da mı düşürür.
 
Sn formardin bu sorunun tam cevabı sizde bulunan şarj kontrol ünitesinin özelliklerine bakılarak cevaplana bilinir.
 
Peki bu şarj cihazı giriş çıkış 50A e kadar destekliyorsa yine az akım alıp gerilimi düşürüp akımı yükselterek aküye verir mi yani bi teorik olark olabilir mi
 
Peki bu şarj cihazı giriş çıkış 50A e kadar destekliyorsa yine az akım alıp gerilimi düşürüp akımı yükselterek aküye verir mi yani bu teorik olarak olabilir mi
 
gelişmiş bir şarj ünitesi ise evet, akım ve gerilimlerden ziyade güç üzerinde konuşmak daha mantıklı olur. girişten 100w uygulama kapasiten varsa bunu çıkışta gerilim seviyesini değiştirerek az bir kayıpla aynı gücü aktarabilecek sistemler var tabi burada asıl mesele girişten uygulananın çıkıştan çekilene bağlı olması, yoksa çıkış kısmında gerek yokken girişten ne uygulasan da boş işlem yapmaz zaten akım da çekilmez.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,774
Kullanıcılar
449,979
Son üye
schule48

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst