İyi karpuz artık böyle seçilebilecek!

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Karpuzun olgunlaşıp olgunlaşmadığı, ses dalgaları sayesinde saptanabilecek.
Süleyman Demirel Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Elektronik Bilgisayar Eğitimi Bölümü son sınıf öğrencisi Orhan Abaoğlu, karpuzun hasat edileceği olgunluk dönemini belirlemek amacıyla ses dalgalarıyla çalışan bir cihaz geliştirdi.

Orhan Abaoğlu’nun hazırladığı ’Olgun Karpuzu Belirleme Projesi’ sayesinde, karpuzun olgunlaşıp olgunlaşmadığı, ses dalgaları sayesinde saptanabilecek. Abaoğlu, proje sayesinde karpuzun olgunluğa erişip erişmediğini ve ne zaman hasat edilebileceğini ölçülebildiğini belirterek şu bilgileri verdi:

"Karpuzun alt tarafından ses dalgaları veriyoruz. Üst tarafta ise mikrofon bulunuyor. Alttan verilen ses dalgaları mikrofona geliyor ve sesler bilgisayar ortamına aktarılıyor. Geliştirdiğimiz yazılım sayesinde karpuzun içindeki hava boşlukları tespit ediliyor. Eğer hava boşluğu belli orandan fazla ise karpuzun olgunluğa eriştiğini anlayabiliyoruz."

Abaoğlu, ölçü sistemini daha da geliştirerek ’olgun karpuz belirleme tabancası’ haline dönüştüreceklerini söyledi. Abaoğlu, "Artık hem üreticiler hem de vatandaş mağdur olmayacak. Vatandaş karpuz seçerken yanılmayacak. Karpuza şaplak vurarak olgun olup olmadığını anlamak için çaba sarf edilmeyecek. Ya da karpuzu keserek, içinin kırmızı olup olmadığını anlamaya gerek kalmayacak. Projemizi hayata geçirirken hem üretici hem de tüketiciyi düşündük. Bu cihaz sayesinde eve kabak karpuz götürülmeyecek" dedi.

Orhan Abaoğlu, cihazın geliştirilerek seri üretilebileceğini ve bu sanayide tarım sanayisine kazandırılacağını sözlerine ekledi.

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA) 31 Mayıs 2012 - 10:47

Alıntıdır.Kaynak:

İyi karpuzu böyle seçiyor - Posta
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Yok artık denen bi proje olmuş. Güzel aslında her markette böyle bi iki tane tabanca bulunsa yeter.
 
Onlar orada geliştiredursunlar, iphone karpuz seçme uygulaması:


 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Peki,nasıl çalıştığı hakkında tam olarak bir yorumda bulunabilir misiniz?

Kanımca cep telefonunun tam karpuza temas noktasından bir ultrasonik ses dalgası yayan bir yazılım, cep tel. içine yüklenmiş ve karpuzu tam seçme anında pulse'lar(Atımlar) halinde karpuzun iç merkezine yollanmış oluyor.Karpuzdan geri yansıyan bu ultrasonik dalgalar(Radarda olduğu gibi)cep telefonunun karpuza temas eden yerinden(Bu nedenle yakın temas gerekli sanırım)alıcılar (Sensörler) yardımıyla alınarak,yazılımda daha önceden kayıt edilmiş "Olgunlaşmamış,orta olgun,tam olgun,zamanı geçmiş" gibi, daha önceki mevcut ses kayıtlarıyla karşılaştırılarak(Komparatör entegresi gibi) bir sonuca gidilip,telefon ekranından bize gösterilmiş oluyor.Herhalde böyle çalışıyor olsa gerek.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,856
Kullanıcılar
449,991
Son üye
multiroots

Yeni konular

Geri
Üst