İnteraktif/worldwide Kontrolkalemi

cncarastirma

Usta Üye
Katılım
21 Eyl 2010
Mesajlar
931
Puanları
166
Yaş
43
Selamun Aleyküm
Forumun devamlı gelişmesi, interaktifliğinin artması ve bilimsel yeterliliğini kazanıp Dünya ya açılması temennileri ile beyin faaliyetinin ve kalitesinin artması için bazı gelişmelerin yapılması gerektiğini düşünüyorum.

Bu arada bu tip içerikte; birkaç harflik üye adı vesilesi ile forum yardımlaşmasını ayakta tutan karşılıksız emeklerin sahibi tüm forumdaşlarımıza saygı, hürmet, selam, tanzimler olsun. (Aslında kutlanan o kadar gün içerisinde forum yardımlaşmasının hatırasının bulunmaması da bir eksiklik olsa gerek)

Forum içerisi efektif bulunan üyelerin kendilerine ait bir not defterinin olması gerekli görülmekte. Yeri gelir kendine has hatırlaması gereken bilimsel içerik, yeri gelir duruma göre incelemesi gereken kaynak isimleri, yerine göre de sorulan bir soruya cevap niteliği taşıyan bir diğer eski mesajın ve ya sonradan incelemeyi düşündüğü bir konu linkinin kaydedilmesi için bir özellik eklenmeli. Belki bunu efektif kullanabilen üyelere ve ya tüm forumdaşlarımıza.. Bu özelliğin içeriğinin nasıl olması gerektiği belki ortak bir fikirle ve ya kullanıcıya uygunluğu yönüyle kısmi farklılıklar içerebilir kapasitede olabilir.

Diğer taraftan sorulan soruların ve meselelerin incelenmesi için ekipler kurulabilir ve bu ekipler inceledikleri konu ve ya meseleleri uygun bir özetle uzman ve ya yetkin diğer üyelere havale edebilir. Forumda eski mesajları inceleme belirli bir sınıra kadar olmakta ve de belki foruma ara sıra girenlerin incelemekten imtina ettiği bir halde. Bu sayede tüm üyelerin belki çok kere aynı mesajı inceleme gereği azaltılabilir ve yetkin kişiler için ön planda olan bir mesaj gündemi oluşur.

Mesaj Tasnifi vb daha önceki önerilerimizin yanında bu tip uygulamalar canlılığı arttıracaktır. Yazdıklarımız belki başka arkadaşlarımızın aklına gelen fikirlerdir, bize mahsus görülmeyip değer katabilmek anlayışı ile incelenip geliştirilebilir. Sadece bir istekten zyade forumdaşlarımız ile geliştirilmesinin faydalı olduğu görülen bir mesele.

Bilimsel olarak önemli meselelerin yeteri biçimde, internet kullanıcılarının psikoloji ve anlayışına uygun biçimde incelendiği kalabalık görünümde olmayan konular oluşturup (eski konularda da yapılabilir) bunları farklı dillere çevirmek kültürler arası bir bağ olabilir ve foruma farklı bir heyecan ekleyebilir. Forumda tabi farklı dillerin konuşulması da dolaylı bir sonuç.

Diğer taraftan iş başvuruları vb vesileler ile insanların teknik, zeka, fikirsel yönlerden tanınması namına kontrolkalemi/cv mesajlar ile üyelerin bilgi seviyesinin, çözüm yeteneğinin anlaşılmasına yönelik hamleler yapılabilir.

Belki kimi fikirler ön plande bir gereklilik gibi görünmeyebilir ama forumda bu tip hareketliliklerin oluşması ile anlam bulacaklardır. Her zaman duruma göre sonuç üretmek zorunda değiliz, bazen durumları da belirlememiz gerekir...
Bu arada belirlenmiş kutlanılan bir forum birlikteliği günü yok herhalde ama biz varmışçasına kutlamış olalım;
Tekrar foruma hürmetler sunarız..
 
"forum birlikteliği günü" Her sene KontrolKalemi.com'un İlk açıldığı tarih olan 06-02 tarihi olabilir.
 
İki yaşlı yatalak hasta yan yana yatmaktadır. Duvar kenarındaki sıkılmaktadır ve cam kenarındakine neler gördüğünü sorar. O da başlar anlatmaya... Duvar kenarındaki diğeri gitse de cam kenarına geçip seyretse diye düşünürken cam kenarındaki vefat eder ve duvar kenarındaki cam kenarına geçer. Cama bakar ki tuğla ile örülüdür...
Hayal gücü, değişik bakış açıları her yerde geliştirici olsa gerek. Bu meyanda forumdaşlarımızın fikirleri değerlidir.
Her üyenin kendi isteği ile düzenleyebildiği ve ya belirli bir kalıpta olmasını düşündüğümüz not defteri;
pras.JPG

Gündem butonu tıklanmış durumda ve kk ekibinin bu üyenin yetkiniğine göre havale ettiği mesajlar görülmekte. (Ekip havaleyi yetkinliğin gerektiği biilimsel dala yapabilir ve bu dala seçilmiş üyelerin önüne bu mesajlar çıkmış olabilir.)

Nasıl olması gereği incelenebilir ama olması gerektiği ortada. Bu not defterini isteyenler bilgisayarında oluşturabilir gibi görünmekte ama bilgisayarların depolama güvenlikleri, farklı ortamlarda bulunulan zamanlar ve de bu özelliğin birşeyler yapmak için hareket ettirici mahiyeti ile mesaj gündemi özelliği foruma renk katacaktır.

Farklı üyelerin de zaman zaman belirttiği kalabalık konuların düzenlenmesi için daha önce Mesaj Tasnifi konusu ile bir kısım mesajların konu açıldıktan sonra ön plana çıkarılabildiği bir ek özellik tipi önerilerimiz olmuştu. Bu not defterinde ve mesajda bahsedilen konularda bilimsel düzenleme ise daha farklı bir uygulama; değişkenlerin grafiksel izahları vb dünya çapında her tip formülasyon ile meselenin sorgulanıp belki bilimsel bir kitabın ihtiva edemediği kalitede bilgi oluşturmaktır. Tabi bu durumda karşılıklı fikir alışverişleri kaçınılmaz olduğundan konunun bir hayli uzaması da kaçınılmazdır ki bahsettiğimiz belirli mesajların ön plana çıkarılması konuyu birkaç sayfaya indirecektir. Bunun yerine bu tip uzun uzadıya ele alınmış konular, içeriğindeki bilimsel içerik ve özetlenmiş kısımlar ile forumda ayrı bir kısma (kilitli bir konuya) taşınabiilir. Bu tip konular hiçbir Dünya dilinden esirgenmeyerek belirleyici dillere çevrilebilir. Konuda psikolojik sorgulama biçimi ve algılamaya uygun olarak sorgulayıcı mesajlar okuyanların ufkunu genişletmek namına kalabilir. Nihayetinde çözüm bulunamıyan birok mesele olacaktır..

Bu bahislerde projelerin, tekniklerin tartışıldığı toplantılar ortaya çıkmaktadır, ki bu tip toplantıların vb yapılması için foruma açık ve ya belirli üyelerin katılımı ile kapalı oturumlar düzenlenebilir. Bu konularda bilimsel ve teorik bilgiler ortada olduğundan Fiziksel Özellikler adlı konuda ele aldığımız gibi çeşitli malzeme özellikleri tablolar vb bilgilerin üyeler açısından cevap yazmada ulaşılır olması gerekli. Not defteri formüller kısmı belki kısmi cevap verebilir ama foruma; formüller, malzeme özellikleri, tablolar vb elektrik/elektronik/mekanik vb alanların ihtiyacını karşılar düzeyde eklenirse üyeler kendi not defterlerine bunlardan ihtiyaç duyduklarını seçebilir ve cevap yazmada ihtiyaç duyduğunu (cevap menüsünde bir buton vb ile) açabilir.

Laf lafı açıyor.. Toplantı ve tartışmalar da günümüzde gereken bir makina vb için yapıldığında bir proje gelişimi ortaya çıkar. Gerçek ve gayet ciddi üretime yönelik bu tip bir çalışma aslında KK ödüllerinin bu tarafa kaydırılması ile kazanan projenin imalata geçmesi biçimine dönüşebilir.

Bilimsel birçok iletişim ile cevaplar ve ya alelade birçok mesaj içeriğinde değerli üyeler faydalı olurken bir yandan da kendini ispatlamış oluyorlar. Kendilerini ispatladıkları düşünce, çözüm ve ya geliştirici fikirli mesajlarının linkleri kontrolkalemi/cv tipi bir kısma aktarılırsa, iş başvuruları gibi yerler için kk daki bu kısım referans olabilir ve kişinin bizzat kendi fikirleri ile efektif değerlendirilmesine vesile olabilir. KK daki fikirleri, soruları, projeleri, bakış açısı kim bilir belki bir cv ye sığmayacak bir insanı tarif edebilir...

Bunlar bir tarafa bahsettiğimiz özelleştirilmiş konuların farklı dillere çevrilmesi ile, farklı dillerde katılımlar ve muhtemelen Türkçe bilmeyen üyeler eklenecektir. Yabancı dil gelişimi, kontrolkalemi/cv için yabancı dilde yazılmış mesajlar, farklı kültürlerin buluşması kimbilir nasıl olur...
kontrolkalemi/radyo da akla gelmekte ama forum ortamının iletişimi daha farklı. Yine de bir kısım radyo programları düşünülebilir.

Forum birlikteliği, forumdaşlık günü seçimi için seçenekler gerekmekte. Önceki zamanlarda forumda bahsedilmiş olan KK nin karşılıksız kuruluşu, bu ortamın karşılıksız sıcaklığı, ve bu mekanda tanışma nihayetinde 06.02 belki en oturaklı adaydır.-06.02.2006 ilginç bir tarih- Seçenekler sunularak bir anket olarak da konuya eklenebilir. İnternetin kuruluşu ve ya tarihte bir olay..
Hayırlara vesile olması dileğiyle..
 
Çok sayıda mesajların alışveriş siteleri vb yerlerde olan sıralama seçenekleri gibi bir ölçüte göre ön plana çıkartılmalarında olan bahsimiz;
Tasnif.JPG


Her platformun kendine göre üye profilleri olacaktır.Bu tip bir tasnif için seçenekler de bu ortama uygun belirlenmelidir. Seçilen kritere uygun olan mesajların gösterilemesi(ve ya öne çıkarılması-renklendirilmesi...) ile kalabalıkta kaybolmaktan uzak kalınmış olur.

Cevap.JPG

Soruların bilimsel analize tabi tutulması için üyenin not defteri formmül kısmının küçük bir pencerede açılması için vb kısayollar, eski konulardan detaylı ele alınmış linkler vb..
Tüm bu düzenlemeler tasnif için seçeneklerin etraflıca ele alınması, cevap ekranından nerelere kısayollar kurulabildiği, üyelere(ve ya seçilmiş üyelere) şahsi düzenleme imkanında ve ya kalıp halinde düşünceleri ile ele alınıp; grafiksel/renk vb görsel olarak düzenlenmelidir.
 
KK Radyo.. Forum ortamının devam eden çözüm süreçleri, mesajları düşünülürse radyodan soru sormanın mevzu olmadığı açık. Ama forumda incelenen bilimsel bir konuyu KK yetkinleri, Üniversite profesörleri arasından birkaç kişi ile ayda/haftada bir yapılan bir radyo programında dinlemek ve forumdaşlarımızın sesini duymak nasıl olurdu ?
kk radyo.JPG

Radyodan duyulan fikirlerle tekrarlanan bilimsel mesajlaşmalar, radyo ile bilimsel faaliyetlere yeni kişiler eklemek.. Radyonun yanında ve ya radyo programı öncesinde forum üzerinden sesli hazırlıklar da yapılabilir.
Tabi kk nın radyo kurmasından değil bir radyo şirketinden zaman kiralanmasından bahsemiş oluyoruz..
 
Aslında geometrik şekilli biçimlerin hesaplanma formülleri (eskiden ajanda arkalarında vardı), bilindik formüller eklenebilir veya konu olarak açılabilir (tüm üyelerin bakabileceği katkı sağlayabileceği) yanılmıyorsam @ikayserili rumuzlu arkadaşımız benzer durumu program yapmış ücretsiz dağıtıyor. Sn. @cncarastirma tavsiyeleri de birden değil ama aşama aşama mümkün olanları gerçekleştirilebilinir.

Gündelik yaşamda pratiklik kazandıracak yöntemler (sosyal paylaşım sitelerinde paylaşılan örneğin 2-3 basamaklı rakamların hızlı çarpımı) sabit konu olarak yer alabilir, bilhassa öğrenci kardeşlerimize büyük yarar sağlar forum bilinirliliği aralarında artar.
 
Hürmetler sunarız Sayın By Lent
Aklımızdan daha yazmadığımız çok geçenler oluyor, değerli fikirlerle geliştirici sonuçlar alınır inşAllah(c.c.). İmkansız ve ya yersiz görünen kısımlar da ele alınırsa incelenme fırsatı bulur.

Bahsedildiği gibi kilitli bir konuya bağlanmak üzere geometrik hesaplamalardan, lisans formüllerine kadar (lise-lisans-yüksek...)içeriğine göre ayrı mesajlarda formüller sıra numaralarıyla oluşturulabilir.özel bir işaret (mesela mekanik konularından termodinamiğin 0. kanunu için; &MT0) ve sıra numarası ile formül direk yazılan mesaja eklenebilir. Not defteri formülleri ise üyenin elinin altında bulundurmak istediği yüzlerce formül arasından seçtikleri.

Mesaj tasnifi de kolay olmayabilir ama Mesaj Gündemine havale yapan KK Ekibi bir yerlerden başlayabilir. İşin içinde çok detaylar çıkması beklendiğinden pilot uygulamalar ile sorunlar aşılabilir ve seçilen mesajlar tekrar kontrol edilerek doğrulanabilir.

Tabi uzun yazılan mesajlar da ayrı mesele... Bu mesajlar için de yine bir kısayol ile önemli kelimeler ve bahsedilen hakkında fikir veren kelimelerin renklenmesi sağlanabilir.
 
Sayın cncarastirma forumun gelişimine katkıda bulunmak için kafa yorduğunuz ve bu değerli fikirleri bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim.

Fikirlerinizin gerçekleştirilebilirliğini ya da gerçekleştirilemeyecekse nedenlerini yazmak istiyorum. Forumumuz xenforo veri tabanını kullanmaktadır. Forum özellikleri de hali ile xenforo'yu hazırlayan ekibin belirlediği miktar ile sınırlı kalıyor. Bazı eklentiler ile forum veri tabanına yeni özellikler kazandırılabiliyor ama hali ile her isteğe özel bir eklenti bulmak mümkün olmuyor. Bu nedenle kişisel not defteri şekilde kullanılabilecek bir eklentinin olup olmadığını araştırmamız gerekiyor.

Sorulan soruları inceleyecek bir ekip kurma fikri bana pek mümkün değil gibi geldi. Örneğin siz eski konuları tek tek inceleyip alanında uzman üyelere(?) konuyu havale edebilir misiniz? Alanında uzman üye dediğimiz kişiler de kendi hayatlarında oldukça yoğun şekilde çalışıyor. Bu üyeler eskiden açılmış konulara tek tek cevap yazmak isteyeceklerini zannetmiyorum. Hadi oturup tüm sorulara cevap yazdılar diyelim üzerinden bir kaç yıl geçmiş bir sorunun kaç kişinin işine yarayacağı ise tartışılır. Yani harcanan enerji karşılığında elde edilen verim çok düşük olacaktır.

Kast ettiğiniz eski konular değil de yeni açılmış güncel konular ise yine aynı şekilde yeni açılan tüm konuları inceleyip şu üye cevabını kesin biliyordur diyerek konuyu bilebilecek üyelere havale edebilir misiniz? Forumlar interaktif ortamlardır her an dengeler değişebilir. Bir üye bir gün onlarca mesaj yazarken bir hafta foruma girmeyebilir. Sadece kullanıcı adını yazan bir üyenin elektrik, iklimlendirme ve mekanik hakkında ne kadar bilgisi olduğunu kimse bilemez. Bu şekilde zoraki bir şekilde konulara cevap yazmayı sanırım kimse istemez.

Tamamen insan gücüne dayanan ve çok geniş bir ekip tarafından gerçekleştirilmesi gereken bir uygulama talebinde bulunuyorsunuz oysa yöneticiler dahi hayatlarını kazanmak için çalışmak zorundalar. Bu kadar boş vakti olan ve en az bir kaç konuda uzmanlığı bulunan kişilerden oluşan bir ekip oluşturmak hiç kolay değil. Ki oluşturulsa bile bu ekibin 300 bin üzerindeki üyeyi tek tek tanıyıp konuları hakkıyla havale edebilmesi mümkün değil.

Bunun yerine forumun Konuları ve Bölümleri takip etme özelliğinden faydalanmak daha doğru olur. Atıyorum bir üye İklimlendirme konusunda bilgili ve o bölümü takip etmek istiyorsa İklimlendirme bölümüne girdikten sonra Forumu İzle butonuna tıklayarak yeni açılan konuları ya da yeni yazılan mesajları bildirimler bölümünde sürekli olarak takip edebilir.

Bilimsel konular oluşturup foruma koyma fikri ise gayet güzel. Zaten bu nedenle forum ana sayfasını değiştirip Mesleki Ansiklopedi (wiki sayfası) ve Teknik Makaleler bölümü açtık. https://www.kontrolkalemi.com/kontrolkalemi-editorluk-basvurusu/ linkine tıklayarak forum ana sayfasında yer alan Teknik Makaleler bölümünde yazılarınızı yayınlayabilirsiniz. Eğer yazmış olduğunuz ya da daha önce yazılan makaleleri farklı dillere çevirirseniz ana sayfada uygun bir bölüm açarak orada yayınlayabiliriz.

Forum veri tabanları konuları özelliklerine ve/veya yararlarına göre ayıramıyor. Bu nedenle kişilerin ihtiyaçlarına göre konu gösterimi mümkün olmamakta. Ancak kişiler arama kısmına girilen anahtar kelimeleri dikkatli bir şekilde seçerek işine yarayabilecek konuları tarih sırasına göre getirtebilirler. Bunun dışında kapalı kaynak kodlu forum veri tabanının arama sistemine etki edebilecek ek bir kod eklememiz mümkün olmamaktadır.

İnternet üzerinden radyo kurmak çok zor bir durum değil bu konuyu yönetim olarak değerlendireceğiz.
 
Rica ederiz, Geilişim namına tüm emeklere hürmetler sunarız... Hayal edilenler için uğraşılırken hayaller olmasa da, sınırlar zorlanmış olur belki...

Mesaj Gündemi ne havale güncelden de öte yeni yazılmış mesajlar için. Eğer foruma yazılan her mesaj okunuyorsa, anında havalesi yapılabilir ve hatta içeriğinin belirleyici kelimeleri işaretlenebilir. Havale ekibi/yönetici derin olduğunu düşündüğü mevzuları, ince ayrıntıları olduğu ve ya önemli olduğunu düşündüğü mesajları kişiden ziyade ilgili forum kısmına iletir. Bahsettiğimiz gibi bu kısma seçilmiş yetkin üyeler de kendi mesaj gündemlerinde bu mesajlara öncelik verebilir ve ya araştırmaya çalışabilirler. Foruma güncel katılımda bulunanlar ve ya kendini önceden ispatlamış olan kişilerin KK Yetkinleri olarak seçilmesi zor bir görünümde değil. Mesela üye yeni de olabilir eski de nihayetinde kendisini ispatlamış oldukları mesajlar gözönünde bulundurularak incelemeye alınabilirler. (Bu tip incelemeye değer mesajlar tüm forum üyeleri tarafından beğeni butonu gibi bir butonla işaretlenebilir de-eski popülariteye benzedi herhalde-)

Eski konulardan bahsimiz, bilimsel olarak ele alınabilir eski konuların içeriğini uygun tartışma ortamları ile tam olarak doldurmak ve insan psikolojisine uygunluğu ile internette araştırma yapan bir kişinin aklında soru işareti brakmayacak ve ötesi üst düzey bilgi edinilebilir kaynak oluşturmak. Yeni konular açılarak dağılmaktansa, odaklı bir sonuç daha iyi olcaktır. Görüldüğü gibi konuyu ilk açan mesaja değil tüm web ortamına hizmet olacaktır. Ayrıca Sayın Murath ın "Bilginin son kullanma tarihi olmadığını düşünüyorum" sözü de aklımıza geldi. Yine forum üyelerinin çeşitli zaman periyotlarındaki dağınık katılımları, bu tip uygulamalarla toplanmış olup faydalı hale gelecektir.

Mesela İngilizce, Almanca gibi dilleri bildiğini iletmiş üyeler; çevrilmesi ön planda olan yazıların kendisine havale olunması ile ilgilenebilirler. Keza forum konularındaki bilgi en azından mesajlardan anlaşılabilir ama şu anda bir üyenn yabancı dil bildiği nasıl anlaşılabilir? -Hem de çevrim için sadece dili değil konu tekniğini ve teknik dili bilmek gereği düşünülürse-Yapması gereken işi iade ettiğinde birşeyler anlaşılacaktır.. Havaleyi alan kişiler birşeylere mecbur değiller, isterseler ilgilenmeyebilirler de. Ancak gündemindeki mesajlar en azından aklında yer ederse yeri geldiğinde cevabını yazabilir. Forum üzerinde bir çalışma başlarsa bir anda olması şart değil, zamanla "Damlaya damlaya göl olur" sonuçlar memnun edici olabilir. (Tabi yabancı dile çevrilmesi istenilen konular gibilerinin birden fazla üye tarafından eşzamanlı uğraşılarak zaman kaybına uğranmasını engellemek için seçilen (bu tip/çevrim vb) mesajlar seçen üye ile eşleştirilmiş olarak gösterilebilir gündemlerde.)

Program uzmanı olmadığımızdan uzmanlarının ele alması gereken kısımlar olacaktır.Not Defteri bahsedilen orjinallikte (ve ya çok daha iyisi) olamıyorsa, üye özel mesajlaşmalarında bir kısım düzenlemeler yapılması düşünülebilir. Mesaj Tasnifi için alışveriş sitelerindeki gibi, fiyata-tarihe vb sıralatmanın benzeri bilimsel-konu dışı vb sıralatma için yöneticiler tarafından uzun konuların mesajlarının etiketlenerek aynı konuda tercih edilmeyenlerin gösterilmemesinin sağlanması zor olmasa gerek? Esas eskiden açılmış uzun konular düşünüldüğünde zor olan bu tip bir etiketleme ve tasnif olabilir ama bahsettiğimiz gibi pilot olarak bir yerlerden başlanabilir. Şu andan itibaren de her okunan mesaj gerekli düzenlemelere tabi tutulursa sonuçta; giderek azalan bir karmaşa çıkar ortaya..

Diğer taraftan bu meseleler gereğince ele alınıp tartışılırsa, zamanı geldiğinde kısıtlamaların aşılması ile nasıl uygulanması gereği şu andan belirlenmiş olur.
 
. Eğer foruma yazılan her mesaj okunuyorsa, anında havalesi yapılabilir ve hatta içeriğinin belirleyici kelimeleri işaretlenebilir. Havale ekibi/yönetici derin olduğunu düşündüğü mevzuları, ince ayrıntıları olduğu ve ya önemli olduğunu düşündüğü mesajları kişiden ziyade ilgili forum kısmına iletir.

Sayın cncarastirma yöneticiler olarak hepimiz hayatımızı kazanmak için başka işlerle meşgul oluyoruz ve 24 saat boyunca forumda olamıyoruz. Bu nedenle kendi adıma söyleyeyim maalesef her mesajı okuma şansım yok. Diğer yöneticilerin de durumu farklı değil. Kişilere değil de foruma havale etme fikrinizi tam anlayamadım zaten konular ilgili bölümde açılıyor. Eğer açılan konu uygun bölümde değil ise yöneticiler uygun gördükleri bölüme taşıyorlar.

Mesaj Tasnifi için alışveriş sitelerindeki gibi, fiyata-tarihe vb sıralatmanın benzeri bilimsel-konu dışı vb sıralatma için yöneticiler tarafından uzun konuların mesajlarının etiketlenerek aynı konuda tercih edilmeyenlerin gösterilmemesinin sağlanması zor olmasa gerek?

Binlerce konuyu okuyup etiketlemek çok zor hatta insan gücü ile yapılamayacak bir iş. Bu işi otomatik yapan bir yazılım geliştirmiştik ancak veri tabanı değişince bu yazılım kullanıcılar fark etmese bile @MuraTh 'a çok büyük sorunlar çıkardı. MuraTh'ın yoğun çalışmaları sonucunda şu anda hemen her konu otomatik yazılım vasıtası ile etiketlenmiş durumda.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,210
Mesajlar
915,840
Kullanıcılar
449,989
Son üye
veyselknkc

Yeni konular

Geri
Üst