İLETİM VE TRAFOLARDA OLUŞAN KAYIPLAR

fabrika kurulurken ilk işletmeye alınan bir HT 2020E diye bir analizör var ama hassas değil ben kendi merağımı gidermek için işletme içinde küçük makinalarda kullanıyorum benim merak ettiğim iki şey var:
1. 400 mt toprak altından 95 lik XLPE kablo ile gelen 6 MW lık yük için 400 mt fazla mı?
2. 400 mt fazla değilse,ki bence değil yanlışım varsa düzeltin çünkü kesitin yeterince büyük olduğunu düşünüyorum, trafoların akım trafolarının zamanla yanlış ölçmesi gibi birşey söz konusu olabilir mi?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Onaylanmış,uygulanmış büyük çaptaki bir O.G. projesinin bir kısmını, birkaç değer ile sorgulayamazsınız.
Siz öncelikle ölçüm alt yapınızı sağlıklı bir şekilde oturtmanız gerekir. Her trafodan ölçüm yapmalısınız ki bunların toplamını kök hücredeki sayaç değerleri ile sağlıklı bir mukayese yapabilesiniz.
 
İplik işletmelerinin trafolarının yani 4 trafonun ana dağıtım panosundan sayaçları var ama diğer 3 işletmenin kendi içerisine dağıtılmış bir şekilde tali panolarda sayaçları. Zamanında maliyet hesaplaması yapılrken heryere sayaç konulmuş bu kayıpların değeride kurulumdan beri var neredeyse. Benim görmediğim çok çok iyi makine enerji müdürleri gelip geçmiş fabrikadan kimse birsey dememiş bu kayıplara normal demişler. Bu yüzden bu insanlar resmen kanıksamış bu durumu ve anormal birşey göremiyorlar. %12,5 kayıbın neresi normal anlam veremiyorum ben.
 
Arkadaşlar tecrübe ile sabitlediğim birşeyi sizinle paylaşmak istiyorum. Konunun başında açmış olduğum fabrikamızın elektrik faturasında ki tüketim ile bizim 7 adet ana dağıtım panosundan ölçtüğümüz değerlerinin toplamı arasında %12 ile %14 arası fark çıktığından ve bunun neden olabileceğinden, kayıbsa eğer bu kadar kayıp olmasının normal mı olduğundan bahsetmiştim. Sayaçları tek tek kontrol ettiğimde mekanik olan sayaçların akım trafosu oranın 4 te birine indiğinde HİÇ ama HİÇ yazmadığını, yarım yükte %20 ve tam yükte ise %10 eksik yazdığını gördüm. Dolayısı ile de bizim eksik yazılan tüketim fatura da kayıp gibi görünüyordu. Mekanik olan 5 sayacı değiştirdiğimde benim tüketim değerleri ile fatura da ki tüketim değerleri arasında ilk ay %2,3 ikinci ay %2,1 fark çıktı ki bu da olması gereken değerdir. Sayaçlarında hala bizim gibi mekanik sayaç kullananlara duyurulur :)
 
Akım trafolarının hata payları vardır. %50 ye kadar hata payı %2, %50 ile %100 arası %1,5 ve %100 ile %120 arası %1 diye biliyorum. ortalama %50 yüklenme olduğunu belirtmişsiniz. her sayaçta bir AT olduğunu kabul edersek toplamda çok yüksek bir hata payı çıkacaktır. AT oranlarınızı düşürmeniz gerekiyor gibi görünüyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,210
Mesajlar
915,844
Kullanıcılar
449,989
Son üye
veyselknkc

Yeni konular

Geri
Üst