çok seviyeli evirici(invertör)

gerçekte kurdugunuz ve fetin ilwtime geçiyor dediğiniz devrenin semasını koyarsanız faydalı olur yorum yapabilmemiz acısından. ilk rsimdeki gibi bu iletime geçiyor olayı proteusta mı oluyor? bagımsız kaynaktan kastınız ne?
 
Devreyi bağımsız kaynağıyla denedim çalıştı fakat mosfetin ucunu boşta bırakınca kendiliğinden iletime giriyor. bunu önlemek için gate ile toprak arasına ( devredeki yükü sürmek için gereken güç kaymağı) direnç bağladım ve gate ucuna gerilim verildiğinde iletimde, gate ucu boş bırakıldığında tıkamada çalıştı. Kurduğum devre temsili olarak şu şekilde olduEkli dosyayı görüntüle 17643
Benim kuracağım devrede iki adet güç kaynağı (veya daha fazla) olacağı için devredeki mosfetlerin gate ucundan toprağa direnç atma işini nasıl yapabilirim? devrede iki adet bağımsız gerilim kaynağı olduğundan gate ucundan toprağa direnç bağlayayım desem neye göre toprak o belli değil. Devre aşağıdadır ve yukarıdaki R2 direncini koymadığımda mosfet kendiliğinden iletime geçmektedir. Bu konularda çok fazla bilgim yok yardımlarınızı bekliyorum :)
Ekli dosyayı görüntüle 17644
ilk resimdeki değerler temsilidir önemli olan şekildir

Öncelikle proteus programının her zaman gerçeği yansıtmayacağını unutmamalısınız. Gate i sürmek için kullandığınız gerilim çok düşük olmakla birlikte oraya koyduğunuz 10k gibi çok yüksek bir direnç ile gate kapasitansını PWM lerin on zamanında doldurabilmeniz mümkün değil. Anahtarlama için, 10 - 15V gibi gate in izin vereceği şekilde voltaj uygulanır bu voltaja göre de direnç koyulur. Bu dirençte genelde 4 ohm ile 15 ohm arasında olmaktadır. Gate ile source arasına hızlı diyotta bağlayabilir dirençte koyabilirsiniz ikisi de mosfetin source ile kaynak referansı arasında parazitik endüktanstan gelen ters akımları önlemek içindir. Dediğim hızlı diyot yada direnci kastediyorsanız her zaman için, kesinlikle gate ile o mosfetin source bacağına bağlanmalıdır. Bu tür devrelerde toprak olayını şimdilik unutun.

Reklam gibi algılamayın ama mosfetlerin nasıl tetikleneceğini daha bugün blogumda anlatmıştım. Gate drive trafolarınıda anlattım. Aşağıdaki linke bakarsanız yardımı dokunabilir.

Kolay gelsin.

Güç Elektroniği: MOSFET ve IGBT Sürme Teknikleri

toyer mesaj kutun dolu :)
 
yaptığım devre pwm değil çok seviyeli evirici devresidir, devremde pwm kullanılmıyor. Mosfet sürmek için birçok şey olduğunu biliyorum ancak bunu yapan adam çok kolay bir şekilde yapmış sadece bunu anlamaya çalışıyorum. gönderdiğiniz linke bakacağım teşekkür ederim
 
Saf sinusu daha verimli alabilmek icin sinus sinyali referens olarak kullanilir. En verimli sinus elde etme sekli SPWM dir, O da duty cycle i referans sinusene gore degisen PWM sinyalidir. Sizin devreniz de ole sandim. Kare dalga kullaniyorsaniz bu sinusu ederken filtrelerde kayip olusacak demektir.

Mosfeti surmenin ne kadar kolay oldugunu bahsi gecen adamin tam devresini koymadan anlayamayiz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,195
Mesajlar
915,747
Kullanıcılar
449,971
Son üye
umutcelik

Yeni konular

Geri
Üst