Ben olsam öncelikle bölüm isminden çok, mezun olduğunuzda hangi bilgi ve becerilere sahip olacağınızı değerlendirirdim.
Tabi düşündüğünüz okulda tanıdığınız birileri varsa onların öğretmenler ile ilgili söyledikleri çok önemlidir.
Elektrik MYO daha genel bir eğitim verir. Elektrik tesisatı, kumanda, motorlar, pano, otomasyon gibi birçok alanda çalışma imkânı sunar.
Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı ise adı üzerinde daha çok enerji sektörü (şebeke, trafo merkezleri, dağıtım şirketleri, santraller vb.) odaklıdır.
Sonradan farklı alanlara geçmek mümkündür ama başlangıçta uzmanlaşmış bir alandır.
3+1 sistemine gelince...
Aslında bu sistem doğru uygulanırsa büyük avantajdır. İşe girerken "tecrübeli" olmanın ne kadar önemli olduğunu mezun olduktan sonra daha iyi anlıyorsunuz. Ancak bunun verimli olup olmayacağı tamamen gideceğiniz işletmeye bağlıdır.
İyi bir işletmede:
Gerçek elektrik işlerini gözlemler ve zamanla yapmaya başlarsınız.
Pano montajı, kablolama, ölçüm, arıza tespiti gibi konuları öğrenirsiniz.
Mezun olduğunuzda referansınız ve iş tecrübeniz olur.
Kötü bir işletmede ise:
Sürekli angarya işlerde zaman geçirebilirsiniz.
Fakat bunun tek sorumlusu iş yeri değildir.
Meraklı ve istekli olan öğrenciler genellikle ustaların dikkatini çeker.
Boş kaldığınızda soru sormanız, yapılan işi anlamaya çalışmanız, çoğu zaman size daha fazla iş öğretilmesini sağlar.
Ben olsam okulu seçmeden önce şu soruları sorardım:
3+1 staj yerlerini okul mu ayarlıyor, öğrenci mi buluyor?
Öğrenciler genellikle hangi firmalara gidiyor?
Bu firmaların mezunları işe alma oranı nedir?
Mezunların çalıştığı firmalardan örnek verebilirler mi?
Bunların cevabı, çok daha değerlidir.
Son olarak bir tavsiye:
Elektrik sektöründe okul size temel bilgiyi verir; sizi asıl geliştirecek olan ise sahada çalışmanız, teknik doküman okuyabilmeniz ve özellikle iyi derecede Teknik İngilizce öğrenmenizdir.
Bugün birçok inverter, PLC, servo sürücü ve endüstriyel cihazın en güncel bilgileri önce İngilizce yayımlanıyor.
İngilizce bilen bir tekniker, çoğu zaman sadece Türkçe kaynaklarla yetinen kişilerden birkaç adım önde oluyor.
3+1 programı gerçekten önemli bir avantaj olabilir.
Ancak karar vermeden önce mutlaka o okulun (diğerlerinin de) mezunlarına ulaşıp dinlemenizi tavsiye ederim.
Bu, çok daha gerçekçi bir fikir verecektir
Başarılar dilerim