Üniversite bölümü tercih tavsiyesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Vartex
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Vartex

Üye
Hepinize iyi günler. Üniversite tercihi olarak İstanbul Aydın Üniversitesi 2 yıllık elektrik myo veya İstanbul Arel Üniversitesi Elektrik Enerjisi Üretim İletim Ve Dağıtımı bolumunu düşünüyorum. Elektriğe karşı özellikle bu tesisat işlerine karşı ilgim ilgim var. İstanbul Aydın Üniversitesinde bu 3+1 sistemi varmış. Yani 1. Sınıfın 2. Döneminden itibaren haftada 1 gün elektrik ile ilgili okulun şartlarını kapsayan iş yerinde çalışma. Aslında bu benim için güzel bir şey kendimi gelistiririm ama bu yer nasıl bulunur, ustalar bizi sadece iş gücü olarak görüp angarya işleri mi yaptırır onu merak ediyorum. Sizce ne yapmalıyım

Ben olsam öncelikle bölüm isminden çok, mezun olduğunuzda hangi bilgi ve becerilere sahip olacağınızı değerlendirirdim.
Tabi düşündüğünüz okulda tanıdığınız birileri varsa onların öğretmenler ile ilgili söyledikleri çok önemlidir.

Elektrik MYO daha genel bir eğitim verir. Elektrik tesisatı, kumanda, motorlar, pano, otomasyon gibi birçok alanda çalışma imkânı sunar.
Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı ise adı üzerinde daha çok enerji sektörü (şebeke, trafo merkezleri, dağıtım şirketleri, santraller vb.) odaklıdır.
Sonradan farklı alanlara geçmek mümkündür ama başlangıçta uzmanlaşmış bir alandır.

3+1 sistemine gelince...

Aslında bu sistem doğru uygulanırsa büyük avantajdır. İşe girerken "tecrübeli" olmanın ne kadar önemli olduğunu mezun olduktan sonra daha iyi anlıyorsunuz. Ancak bunun verimli olup olmayacağı tamamen gideceğiniz işletmeye bağlıdır.

İyi bir işletmede:

Gerçek elektrik işlerini gözlemler ve zamanla yapmaya başlarsınız.
Pano montajı, kablolama, ölçüm, arıza tespiti gibi konuları öğrenirsiniz.
Mezun olduğunuzda referansınız ve iş tecrübeniz olur.

Kötü bir işletmede ise:
Sürekli angarya işlerde zaman geçirebilirsiniz.

Fakat bunun tek sorumlusu iş yeri değildir.
Meraklı ve istekli olan öğrenciler genellikle ustaların dikkatini çeker.
Boş kaldığınızda soru sormanız, yapılan işi anlamaya çalışmanız, çoğu zaman size daha fazla iş öğretilmesini sağlar.

Ben olsam okulu seçmeden önce şu soruları sorardım:
3+1 staj yerlerini okul mu ayarlıyor, öğrenci mi buluyor?
Öğrenciler genellikle hangi firmalara gidiyor?
Bu firmaların mezunları işe alma oranı nedir?
Mezunların çalıştığı firmalardan örnek verebilirler mi?

Bunların cevabı, çok daha değerlidir.

Son olarak bir tavsiye:
Elektrik sektöründe okul size temel bilgiyi verir; sizi asıl geliştirecek olan ise sahada çalışmanız, teknik doküman okuyabilmeniz ve özellikle iyi derecede Teknik İngilizce öğrenmenizdir.
Bugün birçok inverter, PLC, servo sürücü ve endüstriyel cihazın en güncel bilgileri önce İngilizce yayımlanıyor.
İngilizce bilen bir tekniker, çoğu zaman sadece Türkçe kaynaklarla yetinen kişilerden birkaç adım önde oluyor.

3+1 programı gerçekten önemli bir avantaj olabilir.
Ancak karar vermeden önce mutlaka o okulun (diğerlerinin de) mezunlarına ulaşıp dinlemenizi tavsiye ederim.
Bu, çok daha gerçekçi bir fikir verecektir

Başarılar dilerim

Ben olsam öncelikle bölüm isminden çok, mezun olduğunuzda hangi bilgi ve becerilere sahip olacağınızı değerlendirirdim.
Tabi düşündüğünüz okulda tanıdığınız birileri varsa onların öğretmenler ile ilgili söyledikleri çok önemlidir.

Elektrik MYO daha genel bir eğitim verir. Elektrik tesisatı, kumanda, motorlar, pano, otomasyon gibi birçok alanda çalışma imkânı sunar.
Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı ise adı üzerinde daha çok enerji sektörü (şebeke, trafo merkezleri, dağıtım şirketleri, santraller vb.) odaklıdır.
Sonradan farklı alanlara geçmek mümkündür ama başlangıçta uzmanlaşmış bir alandır.

3+1 sistemine gelince...

Aslında bu sistem doğru uygulanırsa büyük avantajdır. İşe girerken "tecrübeli" olmanın ne kadar önemli olduğunu mezun olduktan sonra daha iyi anlıyorsunuz. Ancak bunun verimli olup olmayacağı tamamen gideceğiniz işletmeye bağlıdır.

İyi bir işletmede:

Kötü bir işletmede ise:

Boş kaldığınızda soru sormanız, yapılan işi anlamaya çalışmanız, çoğu zaman size daha fazla iş öğretilmesini sağlar.

Son olarak bir tavsiye:
Elektrik sektöründe okul size temel bilgiyi verir; sizi asıl geliştirecek olan ise sahada çalışmanız, teknik doküman okuyabilmeniz ve özellikle iyi derecede Teknik İngilizce öğrenmenizdir.
Bugün birçok inverter, PLC, servo sürücü ve endüstriyel cihazın en güncel bilgileri önce İngilizce yayımlanıyor.
İngilizce bilen bir tekniker, çoğu zaman sadece Türkçe kaynaklarla yetinen kişilerden birkaç adım önde oluyor.

Ancak karar vermeden önce mutlaka o okulun (diğerlerinin de) mezunlarına ulaşıp dinlemenizi tavsiye ederim.

Başarılar dilerim
İlgilendiğiniz ve değerli cevaplarınız için çok teşekkür ederim

3+1 sistemine gelince...

İyi bir işletmede:

Kötü bir işletmede ise:

Son olarak bir tavsiye:

Başarılar dilerim
Müsaitseniz bir şey soracağım. Ben şimdi o 3+1 programından dolayı 1.sınıfın 2. döneminden itibaren hafta içi bir gün elektrik ile ilgili bir yerde çalışmak durumundayım. Bizim mahalledeki elektrikçi de dükkan sahibi ve Meslek Lisesi mezunu bir usta çalışıyor. Benim amacım üniversiteden mezun olduktan sonra böyle bir dükkan açmak.Yani şey yapsam olur mu stajı bu dükkanda tamamlasam. Çünkü benim Aslı amacım fabrika gibi bir yerde çalışmak değil de genellikle ev elektriği ev tesisatı

3+1 sisteminde yani okulun tabiriyle yerinde uygulama dersinde kendin buluyorsun. 3 dönem boyunca 14 iş günü stajın oluyor böyle kısa vade ve tek gün çalışma sistemi de doğal olarak çoğu firmanın işine gelmiyor. Birçok yer dolaştım staj yeri için uğraşmak lazım. Yeni mezun olan bir kişi olarak söylüyorum dışardan göründüğü kadar mantıklı bir sistem değil. Ayrıca eğitim düzeyi olarak aynı seviyelerdeki özel üniversitelerde beklenti çitasını çok yükseğe koymamakta fayda var.

3+1 sisteminde yani okulun tabiriyle yerinde uygulama dersinde kendin buluyorsun. 3 dönem boyunca 14 iş günü stajın oluyor böyle kısa vade ve tek gün çalışma sistemi de doğal olarak çoğu firmanın işine gelmiyor. Birçok yer dolaştım staj yeri için uğraşmak lazım. Yeni mezun olan bir kişi olarak söylüyorum dışardan göründüğü kadar mantıklı bir sistem değil. Ayrıca eğitim düzeyi olarak aynı seviyelerdeki özel üniversitelerde beklenti çitasını çok yükseğe koymamakta fayda var.
Yanıtınız için çok teşekkür ederim

Mahalledeki ustanın yanına git. ben işi öğrenmek istiyorum senden fazla parada istemiyorum yeter ki bana işi öğret de. Bu sürede sigortan işler. Özel üniversite ye vereceğin parayı da yatırım yap. 2 sene sonra o parayla iş kurarsın.

Müsaitseniz bir şey soracağım. Ben şimdi o 3+1 programından dolayı 1.sınıfın 2. döneminden itibaren hafta içi bir gün elektrik ile ilgili bir yerde çalışmak durumundayım. Bizim mahalledeki elektrikçi de dükkan sahibi ve Meslek Lisesi mezunu bir usta çalışıyor. Benim amacım üniversiteden mezun olduktan sonra böyle bir dükkan açmak.Yani şey yapsam olur mu stajı bu dükkanda tamamlasam. Çünkü benim Aslı amacım fabrika gibi bir yerde çalışmak değil de genellikle ev elektriği ev tesisatı
Bir dükkan açmak en son karar vereceğiniz "yol" olmalı.
Eğer babanızın böyle bir yeri varsa ve işler belli bir düzeyde yürüyorsa, tabi, olabilir.
Ancak bir tecrübeniz yoksa burada öğrenirim diyorsanız, işte o, biraz zor.

Yapmanız gereken kesinlikle şu olmalı:
1. Okulu her ne olursa olsun bitirmek

2. Daha, çok gençsiniz, hangi dalda eğitim almayı, öğrenmeyi isterseniz o yönde çalışırsınız, gayret gösterince herşeyi yapabilirsiniz. Mesela endüstriyel uygulamalar ilginizi çekerse, mühendis ücretine yakın bi ücret alabilirsiniz.

3. Bütün bunlar size bağlı (ve çok az bir şans payı da var).

Bu konuda saatlerce hatta günlerce sohbet edebiliriz, ancak ne kadar çok şey öğrenirseniz o kadar başarılı olursunuz, bunu unutmayın
Ticaret yapmak, bu şekilde para kazanmak için "çok fazla" tecrübeye ve şansa ihtiyacınız olur.

Daha önce de yazdığım gibi forumları da takip edin, problemler ve çözümleri size çok şey öğretecektir

Şansınız bol, yolunuz açık olsun.

Bir dükkan açmak en son karar vereceğiniz "yol" olmalı.
Eğer babanızın böyle bir yeri varsa ve işler belli bir düzeyde yürüyorsa, tabi, olabilir.
Ancak bir tecrübeniz yoksa burada öğrenirim diyorsanız, işte o, biraz zor.

Yapmanız gereken kesinlikle şu olmalı:
1. Okulu her ne olursa olsun bitirmek

2. Daha, çok gençsiniz, hangi dalda eğitim almayı, öğrenmeyi isterseniz o yönde çalışırsınız, gayret gösterince herşeyi yapabilirsiniz. Mesela endüstriyel uygulamalar ilginizi çekerse, mühendis ücretine yakın bi ücret alabilirsiniz.

3. Bütün bunlar size bağlı (ve çok az bir şans payı da var).

Bu konuda saatlerce hatta günlerce sohbet edebiliriz, ancak ne kadar çok şey öğrenirseniz o kadar başarılı olursunuz, bunu unutmayın
Ticaret yapmak, bu şekilde para kazanmak için "çok fazla" tecrübeye ve şansa ihtiyacınız olur.

Daha önce de yazdığım gibi forumları da takip edin, problemler ve çözümleri size çok şey öğretecektir

Şansınız bol, yolunuz açık olsun.
Yanıtlarınız için çok teşekkür ederim. Elektrik de sigorta kutusu toplamayı, ev tesisatiyla ilgili bağlantıların yüzde 70'ini youtube den güvenilir ustalardan ve forumlardan bakarak öğrendim. Tabii daha çok öğrenecek şey var. Tekrardan çok teşekkür ederim

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,236
Son üye
denizkapikiran

Yeni konular

Geri