Asenkron Motorda Elektriksel Arızalar – 1

Asenkron Motorda Elektriksel Arızalar – 1
Bildiğimiz gibi asenkron motor arızaları mekanik arızalarla bitmiyor.Aslında işin elektrik mühendisi ve elektrik teknikeri ile ilgili en can alıcı noktası elektriksel motor arızaları.
       Motor iç elektrik bağlantılarından oluşan arızalardan tutunda,motor kumandasında oluşan motor kaynaklı arızalara kadar bu sınıfa dahil edebiliriz.İlk olarak hepimizin karşılaştığı gövdeye kaçak arızasını açıklamak istedim.
Ayrıca elektriksel arızaları da iki kısımda inceleyebiliriz.Bu kısımlar sarımsal arızalar ve kullanımdan kaynaklı arızalardır.
asenkron motorlarda sarım

Gövdeye Kaçak

Bu arıza isminden de anlaşılacağı gibi,asenkron motorun sarımlarından veya klemens kutusundan motor gövdesine verdiği kaçaktır. Aslında bu arızanın nedeni klemens kutusundan kaynaklı ise arıza gidermenin yolu kolaydır. Ancak arıza sarımlardan kaynaklı ise bu bizi biraz uğraştırabilir. Zira sarımın değiştirilmesi veya sarımın tamiri yapılmalıdır. En makül olanı ise sarım değiştirilmesidir çünkü bu arızanın baş sebebi sarımın ömrünü doldurmasından kaynaklıdır.
   Eğer gövdeye kaçak arızasını tespit ettiniz ancak nereden olduğunu bulamıyorsanız, cevap motor kapak civataları olabilir. Bazen bu arızada kapak civataları bobinlere temas edebilir.
Not olarak  iki fazlı sistemlerde bu arıza tipine  merkezkaç anahtarından gövdeye kaçak arızasını ekleyebiliriz.
Bu arızada ilk olarak yapılması gereken hangi iletkenin kaçak verdiğini tespit etmektir. Temelde sarım da sıkıntı olmadığını düşünüyorsak sarımın yalıtkanını yenileriz.
[box type=”note” fontsize=”18″ radius=”5″]Benzer İçerik: AC MOTORLARDA MEKANİK ARIZALAR [/box]

 Bobin Sarımları Arasında Oluşan Kısa Devre

Bu arızada bobin grupları arasında kısa devre oluşumu incelenir. Arızanın genel oluşum sebebi, sarım sarılırken tel üzerinde oluşan çiziklerin başka açıklarla kısa devre yapmasıdır. Bazende mesleğinde dalgın olanların yaptığı gibi klemens bağlantı hatalarından kaynaklanır. Bu arızanın en yaygın tespit yolu motoru boşta çalıştırıp fazların tek tek akımlarının ölçümünün yapılmasıdır. Ölçüm sırasında akımların herhangi birinde değişiklik varsa o sarım arızalıdır ayrıca arızalı sarım ısınır. Elle kontrol için dikkatli olmalısınız. Eğer hala da kafanız karışıyor ve manyetik alandan biraz anlıyorsanız-ki manyetik alanı artık iyi bilmemiz gerek-grupları ayırır ve faz uçlarına doğru akım uygularız. Daha sonra bir pusulayı stator içerisine tutarak manyetik alnların oluşum yönünün anlamaya çalışırız. Manyetik alanlarda bir terslik varsa,o anda doğru akım verdiğimiz,bobinde de bir terslik vardır. Pusulada normalde kuzey ve güney yönlerindeki statora göre sapma dik açılıdır. Yani kuzey ve güney birbirine eşittir. Arızalı bobinde pusula ya hiç yön göstermez yada kararsız kalır.

asenkron motorlarda sarım hatası

 Bobin Sarımının Kendi İçerisinde Oluşturduğu Kısa Devreler

Bu kısa devrenin sebepleri hemen hemen üstteki sebeplerle aynıdır.Farklı olarak diyebileceğimiz ise aşırı yüklenmeden dolayı sarım yalıtkanın erimesi veya bozulması sebebiyle kısa devre oluşumudur.Bu arızanın tespitinde yine motoru boşta çalıştırıp,arızalı bobinin akım değişikliği oluşturması beklenir.Eğer arızanın yükten oluştuğunu biliyorsanız.Ek masraf etmemek adına emaye yenilenebilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ