TOPRAK VE EKSİ ARASINDAKİ FARK NEDİR?

THE CURE

Üye
Katılım
13 Ara 2011
Mesajlar
20
Puanları
1
Arkadaşlar, çok basit bir sorum olacak. Yardımcı olursanız sevinirim.
R direncine bir DC kaynak bağladınız diyelim. kaynağın + ucunu direncin bir ucuna, kaynağın - ucunu direncin diğer ucuna bağladığımızı düşünelim. Aynı kaynak ve direnci bu defa şu şekilde bağladığımızı düşünün:
DC kaynağın + ucu direncin bir ucuna, fakat direncin diğer ucu kaynağın - ucuna bağlı değil, toprağa bağlı..
Soum şu: bu iki devre arasındaki fark nedir.
Veya, toprak ile - arasındaki fark nedir?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
bilgili bi arkadas aciklayabilir mi? benim de kafami karistirdi bu konu
 
Merhaba.Cevaplar;
1) - uç toprakla ortak ise (Topraklanmış ise) bir sonuç (Direncin ısınmasında olduğu gibi) değişemez.
2) – uç 2 kutuplu bir dc kaynağın bir ucudur,yani elektrikteki faz ve nötr ucu gibidir.Nötr ucu santralden tam topraklı olduğu için toprağa göre bizi çarpamaz,ama faz ucu hiç topraklanmadığı için çarpar,iyi bilindiği gibi.Ama dc kaynaktaki – uç topraklanmamış ise diğer ucu toprağa bağlamada toprağa göre bir potansiyeli yoksa (Voltajı çok düşük dc değerinde ise) toprağa bir akım da aslında geçemez.Nispeten daha yüksek voltajlarda (Ac veya dc) veya YG değerlerinde – uç toprağa bağlı olmasa da bu uçtan dirençten geçen bir geçiş toprağa doğru olacaktır,toprak ve YG kaynağı arasındaki potansiyel farkından dolayı elektronlar toprağa doğru geçmiş de olurlar.

Yani çok küçük voltajların bu – ucu hiç topraklanmazsa,bu toprağa geçiş kendiliğinden ölçü aletleriyle ölçülemeyecek kadar eser miktarlarda belki olabilir,bunu tespit edemeyiz.Ama bir YG kaynağının çıkışı,örneğin otomobilin ateşleme sistemindeki 30 kV buji yerine toprağa doğru belirli uzaklıktan dahi kolayca geçip atlayabilir.Çünkü toprakla YG kaynağının bu çıkış ucu arasında çok büyük potansiyel farkları bulunur.Kolay gelsin.
 
peki bir devrede - ucu topraga baglamakla baglamamak arasinda fark var mi devreye nasil etki eder
 
Merhaba.Bu devre bir amfi (Opamp) devresiyse eğer ve çok iyi sonuç (ses) almak için (Ayrıca elektromanyetik ortamlardan veya Şebeke yollu veya adaptör yoluyla oluşan istenmeyen bazı parazitlerden,blendajlı,topraklı ekranlı bir kablo kullanıp tam muaf olmak için) - ucu topraklamak bu neticeyi olumlu yönde değiştirir.Diğer cihazlardan örneğin psu çıkışının - ucu içten toprağa,topraklı fiş-prizle bağlanmazsa,psu'da oluşan bir statik elektrik,pc kasasında (masa üstülerde) birikebilir.Birçok uygulamada olumlu yönde - ucu topraklamak çok işe de yarar kısacası.Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,184
Mesajlar
915,687
Kullanıcılar
449,955
Son üye
seggzsy

Yeni konular

Geri
Üst