C005 zamanlayıcı modül

Katılım
5 Ara 2019
Mesajlar
33
Puanları
1
Yaş
34
Merhaba; bu makalede C005 ZAMANLAYICI modül kullanarak güzel bir gecikmeli çalışan devre hazırlamış olacağız...

İlk başta bu modül nedir nasıl çalışır bir göz atalım.



c005-1.png



Bu , gecikme zamanlama çipi/gecikme çipi/Tetikleme gecikmesi IC/2s-1000h zamanlama IC'si olarak tanıtılır . Yan kısmındaki işaretlerden dolayı C005 geciktirme çipi olarak da bilinmektedir. Kelimenin tam anlamıyla epoksi küreli bir PCB parçasıdır. Ayrıca Adafruit veya Sparkfun'un eşdeğer bir tahtasından yaklaşık 50 kat daha ucuzdur. Ne yazık ki, çevrimiçi açıklamaların tümü, İngilizce'deki bir dizi anlamsız cümleden oluşan orijinal talimatların kopyala yapıştırı gibi görünüyor...

Bu Kart Nasıl Çalışır;

Bu kart, giriş voltajı 2Volt ve max.5Volt giriş gerilimi sağlanması gerekmektedir. Eğer 5Volttan daha yüksek bir voltaj verirseniz kart arıza yapabilir. Tetik etkinleştirilmediğinde çıkış yüksektir. Tetik, tetik pimine düşen bir sinyal gönderilerek etkinleştirilebilir.Tetikleyici harici bir denetleyici tarafından ayarlandığında çıkış düşer. Dahili bir zamanlayıcı da başlar.Zamanlayıcı tamamlandığında çıkış sıfırlanacak ve çip bir sonraki düşen sinyali bekleyecektir.Çip tekrar tekrar tetiklenmiyor; bu, tetiklenmesi ile sıfırlanması arasındaki sürede yanıt vermeyeceği veya harici denetleyiciden gelen diğer düşen sinyalleri takip etmeyeceği anlamına geliyor.Tetik, kısa devre dedektörü olarak çıkışa bağlanabilir, böylece toprağa kısa devre olduğunda gücü kesecektir. Daha sonra kısa bir süre sonra gücü sıfırlamaya çalışacaktır. (oldukça şık bir özellik!)

Özellikleri;

Bir LED'e güç sağlamak için kullanılabilir veya yüksek güçlü devreler için anahtar olarak kullanılabilen bir transistörü kontrol etmek için kullanılabilir. Akım sınırlayıcı dirençler gereklidir.Zamanlama, direnç ayarlanarak değiştirilebilir ve zamanlamayı daha da değiştirmek için ön ölçekleyiciler mevcuttur.

image-14.png




Yukarıda da görmüş olduğunuz gibi kartın üzerinde RESISTOR - P1 - P2 - POWER - OUT - TRIG ve gnd ibareleri bulunmaktadır...

Bu ifadeleri biraz açıklayacak olursak eğer; RESISTOR yazan lehim yapılacak olan yere 10K dan başlayarak istediğiniz herhangi bir değer direnç bağlayabilirsiniz. Bildiğiniz gibi POWER yazan lehim yapılacak yerden ise max 5volt giriş beslemesi vermeniz gerekir. GND zaten şase yani (-) olması gereken yerdir. TRIG yazan yer tetikleme verilmesi gereken yerdir ve OUT yazan yer ise tetikleme verdikten sonra aktif çıkış verecek olan yerdir. P1 ve P2 yazan yer ise buraları birleştirip yani lehim atarak mevcut süreyi çok çok daha fazla uzatabilirsiniz.

Aşağıdaki tabloya bir göz atalım...



Bu zamanlar hem P1 hem de P2'de kısa devre olmadığında geçerlidir.
DİRENÇ3V (S) ALTINDA ZAMANLAMA4,5V (S) ALTINDA ZAMANLAMA
10K5,8 SANİYE4,8 SANİYE
20K8,9 SANİYE8 SANİYE
30K12 SANİYE11,4 SANİYE
50K20 SANİYE18 SANİYE
75K26 SANİYE25 SANİYE
100K34 SANİYE32 SANİYE
150K49 SANİYE46 SANİYE
200K65 SANİYE60 SANİYE
240K78 SANİYE74 SANİYE
300K96 SANİYE92 SANİYE
390K120 SANİYE119 SANİYE

Gibi bir zaman değerleri bulunur ancak bu zaman değerleri genel olarak her yerde verilmiştir...

Asıl dikkat etmeniz ve denenmiş zaman değerleri basit olarak şu şekildedir ve sizlerde bu zaman aralıklarını deneyerek bulabilirsiniz.

Untitled-2022-01-09-1754.png






Eğer ki zaman direncini 10K olarak montaj ederseniz yaklaşık olarak 7 saniye kadar sistem çalışıp duracaktır. Sonra tekrar tetik vermeniz gerekmektedir. Peki bu süre nasıl daha çok artar veya uzatabilirisiz diye soracak olursanız, yine 10K direnç bağladığınızı düşünecek olursak ve P1 yazan yeri lehim ile birbirine birleştirirseniz bu süre yaklaşık olarak 10 saniye olarak artacaktır. Aynı şekilde hem P1 hemde P2 yi lehimlerseniz 10K direnç ile tam tamına 36 DAKİKA kadar sistem aktif olarak çalışacaktır. Eğerki 10K yerine de 20K değerinde bir direç takarsanızda bu süre tam tamına 70 dakika kadar daha süreyi uzatmış olursunuz. Buradaki değerleri kendiniz deneye deneye rahat bir şekilde bulabilirsiniz... E tabiki bu değerler besleme girişini 5 Volt olarak sağlarsanız geçerli olur. Aksi taktirde zaman değerleri değişkenlik gösterecektir.

Aşağıda basit bir devre ile kurulmuş olan zamanlayıcı devresini güçlendirip istediğiniz herhangi bir elektronik cihazı, istediğiniz süre aralığında aktif olarak kullanabilirsiniz.

2.png


Bu devreye ait baskı PDF dosyası aşağıda verilmiştir. Sizlerde bu dosyayı indirip yazıcınızdan direkt olarak çıktı alıp bu devreyi sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz. Devre kartı üzerinde görmüş olduğunuz gibi birtane trimpot kullandım. Buradaki trimpot ayarlı direnç görevini görüp yine istediğiniz zamanı bu trimpot üzerinden ayarlayabilirisiniz. PCB üzerinde gördüğünüz SWC yazan yere ise bir buton bağlantısı yapılması gerekmektedir. Butona bastığınız an sistem aktif olur ve role üzerindeki herhangi bir elektronik cihaz aktif olarak belirli süre boyunca çalışacaktır.

C005%20Timer.png

TUN: Uygun herhangi bir NPN olur demek. BC337 kullanabilirisiniz.
TUP: Uygun herhangi bir PNP olur demek. BC557 kullanabilirisinz.


Ben bu devreyi 200AC giriş sağlayarak çıkışdan ise yine 220AC gerilim alarak Şebeke hattında çalışacak olan bir cihazı kontrol etmek için tasarladım. Sizler bu şekilde yapmak zorunda değilsiniz. İstediğiniz voltaj aralıklarını kullanarak ister DC gerilim istersenizde AC gerilim ile çalışan elektronik sistemleri zaman dilimi olarak kontrol edebilirsiniz...

1.png


Örnek olması açısından bu devreyi; prizde birşey unuttum mu düşüncesine kapılmamak için kullanabilirsiniz. Mesela lehim makinesini prizde unutuyorsanız, bu devreyi kullanın ve ayarladığınız zaman sonrasında sistem devre dışı kalarak çıkışa bağlı olan elektronik cihazı kapalı konuma soksun.

20240408_232017.jpg






Şimdilik sistem bu şekilde çalışıyor ve tanımlamısıda yukarıda gördüğünüz ve okuduğunuz gibidir. Eğer sormak istediğiniz veya devre hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız çekinmeden yazıp sorabilirsiniz... Sağlıcakla...



BASKI ŞEMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ !
 

Forum istatistikleri

Konular
128,217
Mesajlar
915,887
Kullanıcılar
450,002
Son üye
enginyayl

Yeni konular

Geri
Üst