YG DE FAZ SIRASI TAYİNİ

osi25

Üye
Katılım
7 Ağu 2009
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
61
Konum
izmir
Arkadaşlar soru şu?10.5kv sistem ,34.5kv sisteme dönüşüyor.Dönüşümden önce 10.5kv sistemden (AG barasından)faz dönüş yönü tayin ediliyor.Sonra o aboneler 34.5kv sistemden besleniyor.34.5kv (AG barasının) faz dönüş yönünü,10.5kv sisteme uyarlamakmı lazım?yoksa eski dönüş yönünün bir anlamı kalmadı yeniden tesbitmi gerekir?Teşekkürler,saygılr.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
10.5 kv da ne yöne dönüyorsa 34.5 kv da da aynı yönde dönmesi lazım.. r s t sırası kV la ilgili olmamalı..
 
Eğer ki 10,5kV luk sistem daha demonte edilmediyse, AG barasına faz sırası test cihazını bağlayın ve dönüş yönünün tespitini yapın. Daha sonra 34,5kV'luk sisteme geçildiğinde de aynı işlemi uygulayın. Dönüş yönleri aynı olmalı. Sn. lastgunner'in de dediği gini bu işin gerilim seviyesiyle alakası yok. Tamamen faz sırasıyla alakalı.

Faz sırası tet cihazınız yoksa eğer, Herhangi bir trifaze motorla da (küçük güçlü olması taşınması için tercih sebebidir) yapabilirsiniz bu işi. Ama daha sonraki ölçümü de aynı motorla yapın ki karışıklık çıkmasın.

Şebeyeki besleyip ters dönen motor varmı diye işyerlerine bakma gibi bir olay yaşanır ülkemizde bazen ki oralara hiç girmiyorum...
 
Bahsettiğiniz şekilde motorların düz dönmesi sağlanabilir ama tam olarak R-S-T sırası yakalanamayabilir. Örneğin R-S-T sırasıyla düz dönen bir motor S-T-R faz sırası ile de düz döner, ancak faz sırası değiştiğinden kombi sayaçlarda endüktif reaktif değer kapasitif reaktif değere, kapasitifte endüktif haneye yazılabilir, yani cezasız giden bir tesis durduk yere cezaya girebilir. En sağlıklı tespit AG faz sırası aleti ile gerilim değişmeden ölçüm alıp yeni gerilimle beslenen şebekede tekrar ölçüm yapmak, tutmaz ise primer veya sekonder ölçüme göre faz sırası değiştirilebilir
 
mesela sizin 10,5kV ve 34,5kV trafonuz Dyn5 ise ve de siz fazları değiştirerek bağlantı yaparsanız tüketiciye istediğiniz faz açısında gerilim vermemiş olursunuz. ama mesela 34,5kV trafonuz Dyn11 olsun bu durumda tüketiciye yine aynı faz açılı gerilim sağlamanız için faz sıralarını değiştirebilirsiniz ama bunu vektör diyagramlarını çizerek sağlayabilirsiniz
 
ustalarım bn mekatronik öğrencisiyim acaba faz dönüş yönü basıl bulunur ...
 
@emir,

dyn11 trafoda faz sırası sekonder tarafta 30 derece geride mi oluyor öyleyse, dağıtım trafoları genelde bu şekilde. YG tarafı AG tarafından daima her fazda 30 derece geride olur ama bunun faz sırasına etkisi yoktur öyleyse, tüm fazlarda 30 derecelik geriden takip var. yanlış mı?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,208
Mesajlar
915,825
Kullanıcılar
449,987
Son üye
mavcil19

Yeni konular

Geri
Üst