yeni lab. topraklama sorunu

nuke55

Üye
Katılım
25 Nis 2007
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
39
yeni bir laboratuvar kurulmakta cnc tezgahlarının ups üzerinden besleme istenmekte..Trifaze olarak getirdiğim 3 fazı dengeli bir şekilde makinalara(monofaz) vermeme rağmen 3 faz dengesizliği nötr akımı oluşturmakta ve gerilim yükselmekte midir?...nötr-topraklama gerilimi boşta 0,6 v iken 5 adet hassas cnc ler çalıştıgında 1,2 lere çıkmakta bütün makineler tam yükte iken nötr-toprak geriliminin 1in altına düşmesi kesin istenmekte fakat bi kaç deneme yaptım olmadı.

yeni bir topraklama tesisatı çekmekmi gerekir
nötr kablosunun kesitini arttırmak işe yararmı?

ne yapabilirim yükte iken ups çıkışından aldığım beslemenin nötr-toprak gerilimi düşürebilirim..
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Bakın, nötr-toprak barası arasındaki voltaj farkını hiçbir zaman idealindeki (Teorik yönden) gibi tam 0 volt ac yapamazsınız zaten. Nötr noktasında faz uçlarının mekaniki teması ne kadar iyi (Çok fazla basınçla) sıkılmış olsa bile, nötr-toprak barası arasında 0'dan biraz farklı birkaç volt ac voltaj farkı her zaman olabilir. Müsade edilen sınır 1-3 veya 1-2 volt ac aralığındadır ki sizinki zaten bu sınırın altındadır, yani normaldir, yeni bir topraklama tesisatına gerek yoktur.

Nötr barası biraz gevşediğinde, nötr-toprak barası arasındaki voltaj farkı giderek (Boşta iken ve tüm makineler çalışırken) bu gevşemeyle orantılı olarak yükselecektir. Ancak sizin sözünü ettiğiniz kadar en riskli olan ac yükselmeleri ise, sadece nötr barasındaki 2 fazın bu nötr noktasından tam ayrılıp, fazdan monofaze olarak beslenen alıcı makinelerin, örneğin birine 80 diğerine 300 volt ac'nin makinelerin çok farklı iç dirençleri nedeniyle, onlara çok daha farklı voltajların veya akımların gidebilmesinde olacaktır. Çok hafif gevşemelerde ise bu denli büyük tehlikeler söz konusu değildir. Örneğin ayni evin veya resmi dairenin, 3 fazdan tek fazla, ayni panodan beslenen bu monofaze alıcılarda olduğu gibi beslenmesinde, ayni risk sadece bu özel şartta (Nötr barasından bu 2 faz ucunun tamamen ayrılmasında) vardır.

Toprak hattının sağlamlığı (ideal olup olmadığı) meger toprak test ölçüm cihazının dışında kabaca şöyle ölçülebilir: Faz- nötr arası örneğin 220-230 volt ac olarak ölçmüşseniz eğer, faz- toprak arasında da 220-230 volt ac'yi ölçüyorsanız bu topraklamanız sağlamdır. Sağlam olmasaydı zayıf olsaydı, örneğin nötr-toprak arasındaki ölçüm değeriniz olan 1.2 volt ac değeri kayarak, daha fazla çıkan bazı sayısal değerlerin karşılığı da olabilirdi. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,670
Kullanıcılar
449,944
Son üye
önder sem

Yeni konular

Geri
Üst