Yüksek Gerilim İzoleli sistem yardım

tesla42

Üye
Katılım
28 Tem 2009
Mesajlar
46
Puanları
1
Slm arkadaslar.Yüksek gerilim trafo merkezi İzoleli sistemde faz-toprak ve faz-faz kısa devre akımlarında olusan arıza akımı güç trafosu ve fiderde nasıl bir yol açar.154/31.5kv lık bir güç trafomuz var ve 5 tane 31.5 fiderimizi besliyor misal verirsek.Faz-faz ve faz-toprak kısa devrelerinde bütün fiderlermi açma yapıyor.Arıza akımı devresini nasıl tamamlıyor.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Merhabalar. size yardımcı olmak isterim ama arıza noktası neresi mesela ? Herhangi bir yerde arıza oluncamı her hücre açıyor ? ayrıca sistemde 34,5/ 0,4 kV beslama yapan trafoalr var mı? bir de jeneratör var mı ?
Öncelikle izole ve yarı izole sistemlerden bahsedelim.

Muhtemelen sisteminizde bulunana trafonun sekonder tarafı ( yıdız ise ) yaklaşık 19 ohm luk bir direnç üzerinden topraklanmıştır. Böyle bir durumda faz toprak arıza akımları ( TEİAŞ ) kurallarına göre 1000 A de sınırlanır. <<bu sistem trafoyu yüksek kısa devre akımlarından korur ve trafonun mekanik zorlamalarını ( akım kaynaklı olarak oluşan kuvvetlere karşı ) korur. Böylre bir durumda 34,5 tarafındandaki fazlardan birisi toprağa temas ettiğinde arıza akımı yıldız noktası üzerinden trafoya döner fakat akım direçten dolayı sınırlanır.
2- sistemin tam izole olduğunu düşünürsek tam olarak faz toprak kısa devresi olsa bile yıldız noktası topraklı olmadığı için arıza kaynağa dönmez fakat sistemde bulunana og kablolar ve hatların kapasitesi kadar bir kapasitif akım sistemde dolaşmaya başlar. Bunun zararıda sistemde çalışan motor gibi ekipmanlarda fazla ısınma olarak kendini gösterir. izole sistemlerde eğer gerekli tebirler alınmamışsa ( mesela toprak trafosu yada peterson bobini gibi ) arıza çok uzun süre küçük akımlarla devam edebilir ve sistemdeki röleler bunu algılayamaz. Böyle bir sakıncyı gidermek için petersn bobini yada toprak trafosu üzerinden faz - toprak arızaları için bi koruma devresi oluşturulmalıdır.ayrıca buna ek olarak rezüdiel gerilim rölesi kullanılır.
3- Arızanın olduğu noktayı söylersen daha ayrıntılı bilgi vermeye çalışırım.
Normalde söylediğiniz gibi birşeyin olması gerçekten çok zor.
4- eğer sistemde faz faz kısa devre olursa sistemdeki rölelerce bu hemen temizlenir.
sanırım pek açıklayıcı olamadım ama umarım işine yarar. Kolay gelsin tesla42..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,425
Mesajlar
917,517
Kullanıcılar
450,340
Son üye
Samsunumut

Yeni konular

Geri
Üst