Yüke göre Motor Duruşu Devir Sayısı nasıl hesaplanır ?!

DinTOR

Üye
Katılım
31 Eki 2008
Mesajlar
241
Puanları
1
Yaş
39
SORU:

2950 d/d
50hz
147kw (kapasite)
motor verim: 0,83
U: 380
pompa verim: 0,76

etiket değerlerinde bir motora öncelikle inverter kontaktör grubu ile yol aldırılıp Şebeke kontktör grubu ile şebekeye aktarılmak isteniyor.
Inverter kontaktörü ile yol alan motor kaç devire çıkartılmalı ki şebekeye aktarım esnasında (kontakların aç-kapa yapması) geçen 0,15 sn lik zaman diliminde motorun yavaşlaması sonunda şebeke aynı devir sayısına ulaşsın ve motor zarar görmesin. Bu sistemin formulize ediniz.

Dalgıç motordur. Motor 142 kw güçte çalışmaktadır. Pompası 127 hm e 70 lt/sn su atmaktadır.

----------------------
Evet arkadaşlar bu soru her babayiğidin harcı değil. İş hayatımda karşıma çıkan orjinal bir soru. Ben üzerinde uğraşmaktayım. Gerekirse ünv. hocalarıma da soracağım.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Az önce cevap yazdım ama galıba kayda geciremedim.
Öncelıkle bu sısteme neden ıhtıyac duydunuz, zihin jimnastiğimi yapıyorsunuz. Dalgıc pomapada devır ölçmek zor gıbı gelıyor bana.. Motor su ıcınde olduguna göre nerden referans alınacak. Yıne bır transfer gurubu yapmak ıstıyortsanız ( bence tabii) Invertör kulanacaksanız,ınvertörün ıcındekı yardımcı röleleredne birini.45- 50 Hz gıbı bır frekans degerınde cektirip, onunbla şebeke grubunu devreye aldırın, ınvertörüde devreden cıkartın.

Sofstarter larda max gerılıme ulasıldıgında kendiğinden by-pass yapma ımkanı vardır (büyük güçlerde)
Sız neden soft starter değil ınvertör kullanmak ıstediniz..
 
Öncelikle bu uyguladığımız bir proje, şu an 200 hp lik motorlar inverter ile yol alarak şebekeye aktarılıyor.
50hz e kadar çıktıktan sonra 50hz lik şebekeye aktarıyoruz.
Lakin gerçek şu ki şebekeye aktarma anında motor karşı yükün etkisiyle illaki yavaşlayacak ve benim inverter ile 50hz e çıkardığım motor frekansı illaki düşecek. İşte bu yavaşlamanın etkisi kaç devir olabilir bunu atılan suyun motora olan etkisi ile göremez miyim bunun hesabındayım. eğer görürsem inverter ile devir sayısını artırırım ve şebekeye mükemmel bir geçiş sağlarım, bunun derdindeyim yani.
 
O zaman, ıllakı devır kaybı olacagını düşünüyorsanız, ınvertörü 55- 60 hz gıbı degere ayarlayın, çok küçük zaman aralıgında geçöiş esnasındakı ıstemediğiniz devir kaybınıda önlemiş ve normal devırle calsımaya devam edersınız.

Peki şunu sorayım, normal, yıldız/üçgen sıstemle yol vermede, yıldızdan üçgene geçme esnasında devır kaybı oluyormu. Bırde dırekt soft starter kullanırsanız, ınvertörü devreden cıkartma sorunuz olacakmı..
 
İstediğim şey kaybolan devir kaydını formülize etmek. Deneme yanılma ile motorda arızaya sebebiyet verebilirim.

Aslında yıldızdan üçgene geçerken de aynı sorun var ama orada sorunun çözümü yok çünkü devirle ilgili yapabileceğiniz hiç bir şey yok.

Softstarter yıldız üçgeninin yumuşatılmış hali motor sarımları yine 4-5 katı akıma maruz kalıyor hemde tüm kalkış zamanı boyunca. Yani softstarter mantıklı değil.
 
Sorduğunuz sorunun net cevabını bulmanız mümkün değil. Motor ucundaki yükün ve motorun kütlesel atalet momentinin bilinmesi lazım buna göre 0,15 saniyede ne kadar yavaşlayacağı bulunabilir. Ayrıca sizin yükünüz pompa motor durana kadar suyu azalarak da olsa basacağı için değişken bir fren kuvvetide oluşturur, demek istediğim hesaplamanız zordur.
 
Sorduğunuz sorunun net cevabını bulmanız mümkün değil. Motor ucundaki yükün ve motorun kütlesel atalet momentinin bilinmesi lazım buna göre 0,15 saniyede ne kadar yavaşlayacağı bulunabilir. Ayrıca sizin yükünüz pompa motor durana kadar suyu azalarak da olsa basacağı için değişken bir fren kuvvetide oluşturur, demek istediğim hesaplamanız zordur.

Nasıl bulcaz bu iki etkeni ?
 
Sorusunu geçtim :) deneyerek halledeceğim :D
 

Forum istatistikleri

Konular
128,246
Mesajlar
916,159
Kullanıcılar
450,056
Son üye
atas.27

Yeni konular

Geri
Üst