Trafo panosundaki bir arıza

Santrifuj motor kumandası enteresanmış, kablo ile sigorta mevzusuda öyle... Alis harikalar diyarında :D
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Ne saçmalıklar var buralarda. Yeter ki ceplerinden bir miktar para gitmesin.
Kablo ile sigorta olayı neden enteresan? Kablo kesiti 1,5 mm2 sigorta da 32 A olursa aşırı yüklenmede sigorta çıkışı yanmaz mı? Bazen de faz nötr erir birbirine yapışır... Yanlış mı?
 
Ne saçmalıklar var buralarda. Yeter ki ceplerinden bir miktar para gitmesin.
Kablo ile sigorta olayı neden enteresan? Kablo kesiti 1,5 mm2 sigorta da 32 A olursa aşırı yüklenmede sigorta çıkışı yanmaz mı? Bazen de faz nötr erir birbirine yapışır... Yanlış mı?

Enteresan olan 1,5mm2 linyeye 32A sigorta takmak :D dedikleriniz tabiiki doğru.
 
C40 sigorta yine takarlar.
 
Allah korusun. Sizin tüm komşulara bir seminer vermeniz gerek bu durumda Sn Hocam ;)
 
Çok iyi anlarlar seminerden.:D
Adamın teki ampülü bile değiştiremem diyor.:D Bir de sigortanın B'sinden C'sinden girersek vay halimize.:D
 
Temel bilgiler vermekte fayda var. Siz tebliğde bulunun da Sn hocam alan alır almayan almaz. Vatandaşı bilgilendirmek lazım yanlış işler yapıp canlarına milli servete zarar vermesinler.
 
Ustalarım hayırlı akşamlar. Bugün abimlerin mahallesindeki trafo panosunda bir sigorta yanmıştı. Aynı anda da abimlerin evinde daire içi ana sigorta tutuşmuştu. Sigortanın bu şekilde çıkışının yanması normal şartlarda ya aşırı yüklenme_uygun ortamı sağlayan sebeplerle_ ya da gevşeklik ile tabir edilir.
Ancak sorun trafo panosundaki bu sigortanın yanması esnasında bir gevşeklik ve/veya iletim kopukluğu az da olsa gerçekleşeceği için abimlerin evinde klima ve benzeri cihazlar çalıştığından o onda yüksek akım çekilip sigortanın yanmasına sebep olabilir mi?
Kısacası trafo panosunda bu arıza daire içinde yüke bağlı olarak fazla akım çekilip sigorta klemenslerinin yanmasına sebep olabilir mi?

Ağabeyinizin evinin beslendiği faz trafodaki arızanın olduğu fazdan besleniyorsa böyle bir problem olmuş olabilir. Düşük gerilim gelmişse motor aşırı akım çekmiş yada motor kalkış yapamamış olabilir. Aynı anda klima ve pompa çalışıyorsa birde düşük gerilim varsa vay haline tesisatın.

Normalde olmaması gerekir böyle bir durumun ama tesisattaki kusur bu arızaya sebebiyet vermiş.

Termik manyetik dediğiniz sigortalı şalter(bıçaklı sigortalı) olabilir mi?

Saygılar...
 
Bıçaklı değildi üstat. Ben öyle zannediyorum. Motosikletle giderken göz ucuyla baktım. İşte benim de en başta söylediğim şey tam da sizin söylediğiniz şekilde. Klima o esnada çalışıyordu. Daire içinde sigorta panosunda bir kusur daha var. Ana sigorta B32A. Klima da buna bağlı. Motor aşırı akım çektiğinden 2,5 mm2 kablo akım taşıma kapasitesi 20-22 arası olduğundan gerilim düşük akım fazla çekildiği için 2,5 mm2 kablo ısınıyor ama sigorta B32A oldugundan sigortayı attıramayıp çıkışı yakıyor.
Böyle bir senaryo olabilir mi?
 
Dediğiniz gibi sigorta amperajı yüksek seçilmiş, çekilen akım kablo akım taşıma kapasitesini geçmişse, genel olarak problem öncelikle bağlantı noktalarında meydana gelir.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,664
Kullanıcılar
449,944
Son üye
önder sem

Yeni konular

Geri
Üst