Toprakta Lamba Yanarsa...

lambanın bır ucuna faz dıger ucuna toprak ı baglarsan kacak akım rolesı atar attı mı ? hayır bu durumda sen toprak yerıne notr baglamıssın.. sonra bakdım yanmıyo dıyosun gevsek baglantı yapmıssan eger bı anlık arkda calısdı sonrada teması kesdıgı ıcın yanmıyo olarak gozlemlemende gayet normal..

anlattıgına gore yapmıs oldugun bazı yanlıs ıslemler var toprak hattı olarak evınde olan kablo notr olma ıhtımalı yuksek!!
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Nötr bağlantıısnda gevşeklik,yada oksit varnötr bağlantıyı kesiyor,toprak bağlantısında oksit yada kopuk var
 
arkadaşlar buğün elektrikçi geldi toprak kablosunu iptal etti,ama toprakta yine kontrolkalemi yandı.elektrikli ev aletlerini tek tek prizden çekerek kontrol etti.çamaşır makinasını çekince sorun yok gibi göründü.daireme bahçeye 1 metrelik çubuk çakarak yakın bir odanın buatına toprak çekeceğini söyledi ve gitti.ben sonra tekrar kontrol ettim yine yanıyordu.buzdolabının fişini çektim söndü.sonra bulaşık makinasının fişini taktım yandı.velhasıl şaştım kaldım.bana bir fikir verin lütfen.saygılar.
 
arkadaş senin evin topraklaması bağlı değil.elektrikçi arkadaş topraklama çubuğunu bağladıktan sonra sorun çözülür.
 
arkadaşlar buğün elektrikçi geldi toprak kablosunu iptal etti,ama toprakta yine kontrolkalemi yandı.elektrikli ev aletlerini tek tek prizden çekerek kontrol etti.çamaşır makinasını çekince sorun yok gibi göründü.daireme bahçeye 1 metrelik çubuk çakarak yakın bir odanın buatına toprak çekeceğini söyledi ve gitti.ben sonra tekrar kontrol ettim yine yanıyordu.buzdolabının fişini çektim söndü.sonra bulaşık makinasının fişini taktım yandı.velhasıl şaştım kaldım.bana bir fikir verin lütfen.saygılar.
Bütün prizleri tek tek kontrol ettiniz mi?
Yazdıklarınıza göre sıfırlama yapılmış gibi gözüküyor durum.(Kasıtlı olarak yapılmış da olmayabilir toprak kablolarını çekerken birini yanlışlıkla nötre bağlamış olabilirsiniz.Bu durumda kaçak akım rölesininde açması gerekirdi ancak anladığım kadarıyla sizin eve çektiğiniz toprak kablosu prizlere giden toprak kablosu ile bir şekilde bağlantı halinde değil).Buzdolabı kaçırsa onda arıza arardık ama siz başka makinelerdede olduğunu yazmışsınız.Bu durum topraklama hattınızın topraklama çubuğu ile değilde evin nötr hattı ile temas halinde olduğu ihtimalini güçlendiriyor.
 
Eğer kaçık akım bağladıysanız, bence de topraklamanın sağlıklı olup olmadığını anlamanın en iyi yolu nötr ile toprağı birbirine değdirmektir. Bunu yakın bir zaman içerisinde bir yakınımın evinde yaşadık. Ev yeni olmasına rağmen elektrik tesisatını yapan "USTA" kaçak akım takmamış. Ben de evi gezerken sigorta kutusu gözüme çarptı ve baktım ki kaçak akım yok. Dedim buraya kesin takmamız lazım. Her ne kadar yeni yapılmış olsa da ve talimata göre kesin konulması gerektiği için koruma amaçlı takalım dedim. Kaçak akım taktıktan hemen sonra herhangi bir sıkıntı olmadı. Bir yere sonradan priz takmamı rica etti. Prizi takarken istemeden, alışkanlıktan olsa gerek kontrol kalemini toprak ucuna değdirdim ve baktım ışığı yandı. Ondan sonra aklıma kaçak akımı attırmak geldi. Nötr ile toprağı birbirine değdirdim. Eğer gelen topraklama hattında sıkıntı varsa kaçak akım atmayacaktı bildiğiniz üzere ki atmadı da.. Sigorta kutusunun yanına gittim ve borudan gelen toprak kablosunu biraz yokladığımda elimde kaldı. "USTA" olan arkadaşımız toprak kablosunu biraz kısa tutmuş ve ek yapmış! Bir de zahmet edip ne bir klemens ile tutturmuş ne de bantlayarak koruma altına almış veya sağlamlaştırmış.. Bereket binanın topraklaması sağlammış da sorun ortadan kalktı.

Belki yeri değil ama affınıza sığınarak yine de yazmak istedim. Ben hiç bir zaman çok bildiğimi iddia etmedim ve bilmediğim bir konuda da başkalarına iş yapıp para kazanmayı hedeflemedim. Eğer ben bir insana USTA diyorsam o insan benim gözümde çok farklı bir yere sahiptir. Her ne kadar ağızlara dolanmış bir söz olsa da, bir usta hem kişiliği ile hem bilgisi ile insanların imrendiği ve insanlara örnek olması gereken bir insan olmalıdır. En azından ben böyle düşünüyorum.

Saygılarımla,
 
Bu konu hakkında ben de bir tezimi ortaya koyayım dedim.

Bana göre prizlerinizde bağlı olan toprak hattının binanızdaki toprak hattına bağlı olmadığını düşünüyorum. Bu nedenle herhangi bir cihazı bağladığınızda toprakta kontrol kalemindeki lamba yanıyor. Ancak toprak hattını nötr' e değdirdiğinizde muhtemelen sönüyordur. Bu da toprak hattının bina toprağından ayrı olduğunun göstergesidir. Tesisatı siz yapmadan önce eğer çıplak kablolar ile yapılmış ise bu tip bir hatayı göremiyor olabilirsiniz. Şİmdi izoleli kablolarda görmeniz demek toprak hattının doğru olmadığıdır.

Elektrikçinizin önerisi doğrultusunda yeni bir toprak hattı yaptırmanız daha doğru olacaktır.
 
etuzuner. daha yeni üye oldum pm atamıyorum ama yardımına ihtiyacım var.
 
Sn. LordoFdrinKs,

Yardım istediğiniz konuyu ilgili bölüme yazarsanız ben dahil bütün üyelerimiz elinden geldiği kadar seve seve size yardımcı olacaktır.

Saygılarımla,
 

Forum istatistikleri

Konular
128,203
Mesajlar
915,800
Kullanıcılar
449,984
Son üye
riki35

Yeni konular

Geri
Üst