Topraklama

hicbirsey

Profesyonel Üye
Katılım
8 Ocak 2008
Mesajlar
775
Puanları
256
Yaş
46
Konum
Ankara
Topraklama hakkında genel faydalı bilgiler.
 

Ekli dosyalar

  • TOPRAKLAMA.rar
    15.3 KB · Görüntüleme: 435
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
paylaşım için tesekkurler. Verdiğiniz bilgiler topraklama hakındaki teknik terimlerle ilgili tanımları tanımak için faydalı bir bilgi:)
 
Merhaba arkadaşlar nötr ile topraklama farklımıdır ve neden kullanılırlar? Konuyla ilgili bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa servinirim şimdiden teşekkürler.
 
eem1289 ' Alıntı:
Merhaba arkadaşlar nötr ile topraklama farklımıdır ve neden kullanılırlar? Konuyla ilgili bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa servinirim şimdiden teşekkürler.

Nötr ile topraklama iletkenleri hemen hemen aynı şekilde topraklanır. Yalnızca görevleri farklıdır:
Nötr ile cihazların faz dönüşleri toprağa iletilir (Evlerimizden çıkan nötr iletkenleri direkteki nötr teli vasıtasıyla trafo yıldız noktası üzerinden topraklanır.)

Topraklama iletkeni ise, cihazların gövdelerinde meydana gelecek kaçak akımları, insan üzerinden devresini tamamlayıp canlıya zarar vermemesi için kullanılır. (Cihaz gövdesine bağlanan (topraklı fiş-prizlerle) topraklama hattı evimizin temelinde, bahçesinde... bulunan topraklama elemanlarına (kazık-levha-şerit...) irtibatlandırılmıştır (Öyle olmasını umarım) ).

Resmi olarak:

Nötr İletkeni (N): Şebekenin orta noktasına veya yıldız noktasına bağlanan, elektrik enerjisinin iletilmesine katkıda bulunan bir iletkendir

Koruma İletkeni (PE): Elektriksel olarak tehlikeli gövde akımlarına karşı alınacak güvenlik önlemleri için işletme elemanlarının açıktaki iletken bölümlerini:
- Potansiyel dengeleme barasına,
- Topraklayıcılara,
- Elektrik enerji kaynağının topraklanmış noktasına,
bağlayan iletkendir.

Koruma iletkeni + nötr iletkeni (PEN): Koruma iletkeni ile nötr iletkeninin işlevlerini bir iletkende birleştiren topraklanmış iletkendir. [Avrupadan gelen makinaların hemen hemen hepsinde mevcut.]

Fonksiyon topraklama iletkeni (FE): Yalnızca fonksiyon topraklaması için kullanılan bir topraklama iletkenidir. [Paratoner, Parafudr topraklaması gibi...]

Fonksiyon topraklama ve koruma iletkeni (FPE): Hem fonksiyon topraklaması ve hem de koruma topraklaması için birlikte kullanılan tek bir topraklama iletkenidir.

(Bakınız: Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği Sayfa-3)

https://i.kontrolkalemi.com/7/topraklama_yon_kisim_1.pdf
 
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/topraklama-hakkında-genel-bilgi.7327/page-5

konunun son sayfasında bazı bilgiler verdim.

Topraklama ölçümünün nasıl yapılacağı detaylı bir şekilde açıklamaya çalıştım. TOPRAKLAMA ÖLÇÜMÜ | PARATONER ÖLÇÜMÜ | PARATONER | TOPRAKLAMA TESİSATI sitesinde topraklama ölçümü nasıl yapılır? Link tıkla girerek inceleyebilirsiniz. istek çok olursa görüntü anlatım eklemeye çalışabilirim.

İyi Çalışmalar...
http://www.topraklamaolcumu.net/?&Bid=618423
 
24 V dc beslemede cihaz gövdesinde meydana gelebilecek kaçak akımın insan için bir tehlikesi varmıdır? 24 V için topraklama yapmaya gerek varmıdır?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,854
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Geri
Üst