Topraklama Hattını Yapana Kadar Sıfırlama Yapmak Mantıklı Mı?

genç adam, dün gece sana @sami inci usta, @NevzatEke usta cevap verdi. beni sayma eyvallah. ama cami duvarı tamam senin için fazla. sıfırlamayı yap. umarım kaza bela gelmez, arıza olurda bir şeyler olacak olursa dilerim mala gelir. bu gün yazan ustalarımı da unutmadım. ve kitapta yazar ki "ben size kullanasınız diye akıl verdim" inandığın yaratan seni ve aileni korusun.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Şifa niyetine. Bayıldığım tarihi dokümanlardan....
Screenshot_20230801-214051_OneDrive.jpg
 

Ekli dosyalar

  • 23b7f02433572a0_ek (1).pdf
    744 KB · Görüntüleme: 7
Son düzenleme:
Dene bakalım bir. Dengesiz yüklenmede nötr üzerinden akan akım cihaz gövdesine gelmeyecekse ben de yapayım. En azından hayat daha eğlenceli olur
Arkadaş niye gelsin işte? Bunu açıklayamıyorsunuz ki. Sıfırlamanın amacı zaten kısa devre yaptırmak. Cihazın gövdesine değil, transformatörün yıldız noktasına dengesiz yük gelme riski var.
Şifa niyetine. Bayıldığım tarihi dokümanlardan....
Ekli dosyayı görüntüle 100045
Nötr hattının kopma tehlikesini biliyorum. Konuyu açarken bundan bahsettim zaten. Sıfırlama yapmakta tereddüt etmemin sebebi buydu. Bu nedenle sıfırlama yapmadan direk kendim topraklama hattı çekmeye başladım.
 
Eskiden sıfırlama yapılyordu, eskiden sac borular vardı eskiden topraklama iletkenı çıplaktı, sonra sıfırlamadan dolayı kazalar yaşanmaya başladı. Sistemde dengesiz yüklenme ve nötr akımı kaçınılmazdır bunu nötr iletken direnci ile çarparsan nötr gerilimini bulursun. Bu gerilimi evindeki prizde de görürsün(dışarı topraklama elektrodu çakıp nötrle bakarak). Nötr akımı trafo yıldız noktasına döner. Sen bunu makineye verir elinle de dokunursan bu gerilime mağruz kalırsın. Nötr koparsa b*ku yersin. O yüzden kimse burda kalkıp sıfırlamayı savunmasın.
Kısa vadede topraklama yapma şansın yoksa yapacağın tek şey kaçak akım rölesi takmak hatta 10mA lik kullanıp ikiye üçe bölmektir.
 
iç tesisat sıfırlama.jpg

sıfırlama bağlantı.jpg

sıfırlama madde.jpg


Sıfırlama iç tesisat yönetmeliğinde bu şekilde geçiyor. Nasıl yapılacağı yada yapılmayacağı bu şekilde. Bu yönetmelik iptal mi geçerli mi?
 
Ekli dosyayı görüntüle 100106
Ekli dosyayı görüntüle 100107
Ekli dosyayı görüntüle 100108

Sıfırlama iç tesisat yönetmeliğinde bu şekilde geçiyor. Nasıl yapılacağı yada yapılmayacağı bu şekilde. Bu yönetmelik iptal mi geçerli mi?
Şartına şurtuna bakmadan 5 santim 1,5 luk kablonun iki ucunu soyup prizin nötr ve toprak klemenslerine takan amcayı da şems marka sigorta mı koruyacak . Bize bol gelir bu işler . Sen bari adem hocam eşeğin aklına karpuz kabuğu getirme. Herkes herşeyi bilmek zorunda değil , biz neyin olması ya da olmaması gerektiğini meslektaşlar olarak çok iyi biliyoruz .
 
Son düzenleme:
Sıfırlama yapılmaması gereken çok tehlikeli bir uygulama,
Sıfırlama tehlikeli ve riskli, onda hemfikiriz. Çelişki varsa soru da var. Sorum şu: Sıfırlama çok tehlikeli ve uygulanmaması gerekiyor, nasıl oluyor da yönetmelikte bu işin nasıl yapılacağı yazıyor?
Sen bari adem hocam eşeğin aklına karpuz kabuğu getirme.
Çelişkili olduğunu düşündüğüm kısımlarda soru sormam kaçınılmaz oluyor Ground üstadım.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,774
Kullanıcılar
449,979
Son üye
schule48

Yeni konular

Geri
Üst