Termal Görünmezlik Gerçek Oluyor

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,207
Puanları
3,256
Konum
BURSA
YP37qE.jpg


Singapur Üniversitesi'nden (NUS) bir araştırma grubu özellikle savunma teknolojilerinde önemli uygulama alanları bulabilecek,termal kamuflaj sağlayan bir cihaz geliştirdi.

Bütün cisimler sıcaklıklarına bağlı olarak belirli miktarda radyasyon yayar.Bu radyasyona “termal iz” diyebiliriz.örneğin gece örüşü sağlayan termal (kızılötesi) kameralar,cisimleri yayılan kızılötesi radyasyonu algılayarak görüntüler.

Eğer bu radyasyon engellenir ya da perdelenebilirse cisimler tespit edilemez.Geliştirilen bu cihaz,cisimlerden yayılan radyasyonu engelleyerek termal görünmezlik sağlıyor.Sonuçları Advanced materials ve Physical Reviev Letters dergilerinde yayınlanan çalışma sonucunda geliştirilen cihaz,ısı akışını engelleyerek cismin gerçek konumunu perdeleyen sanal görüntüler oluşturabiliyor.Cisimden yayılan kızılötesi yeni görüntüler farklı şekillerde ve konumlarda olabiliyor.

Süreç iki aşamada gerçekleşiyor.Birinci aşamada cismin yaydığı radyasyon çift katmanlı bir perde kullanılarak engelleniyor,ikinci aşamada ise asıl cismi gizleyen yeni bir hedef cisim oluşturacak şekilde değiştiriliyor.Yani cihaz cisimden yayılan termal radyasyonu bir yanılsama oluşturmak için kullanıyor.Araştırmacılar,malzeme bilimi ve teknolojilerindeki gelişmelerin bu alandaki kuramsal çalışmaların hayata geçmesini sağladığını söylüyor.

Alıntıdır.Kaynak:

Bilim ve Teknik,Aylık Popüler Bilim Dergisi,Nisan 2014,Yıl 47,Sayı 557,Sayfa 11,Haberler
 
İlk askeri uygulamalar olarak görüyoruz "invisible cloacking" youtube ayarlarınızı yaptıysanız sonuçlarını görebilirsiniz. Tankı IR olarak gizleyebilir veya cip kamyonet olarak gösterebilirler. bal peteği şeklindeki modüler yapı ile oluşabilecek hasarın kolayca değişimi mümkün bir zamanlar izlediğimiz fantastik filmlerdeki dış şeklini değiştiren otomobiller tarzı.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,356
Mesajlar
916,972
Kullanıcılar
450,216
Son üye
omerfaruk58

Yeni konular

Geri
Üst