Telekomünikasyon Mühendisi Hangi Alana Yönelmeli?

naytici

Üye
Katılım
26 Eki 2008
Mesajlar
33
Puanları
1
İyi günler, Telekomünikasyon Mühendisliği(ingilizce) 2. sınıf öğrencisiyim. Mezun olana kadarda belli alanda kendimi geliştiremek istiyorum. Sizce Telekomünikasyon Mühendisinin yönelmesi gereken alanlar hangileri iyi maaşlı?
 
Sn. naytici,

Karar vermek için şu an erken. Size önerim temel elektrik-elektronik bilgisini edinmeniz olacaktır. Tahminimce şu zamana kadar herhangi bir elektrik-elektronik içerikli ders almamışsınızdır. Onun için en temelden başlayıp kitaplardan ya da forumumuzdan konuları okumanız sizin için en iyi başlangıç olacaktır. Burada yazılanlar, sorulanlar size pek bir anlam ifade etmeyebilir. Bunun size kötü yönde etki etmesini engelleyin. Çünkü insanlar "Ben hiç bir şey bilmiyorum, bu kadar şeyi nasıl öğreneceğim?" şeklinde yaklaşımlarla meslekten soğuyabiliyorlar. Her şeyin bir zamanı olduğunu iyice kavrayıp, her yeni bir şey öğrenmenin hazzını tadarak kendinizi motive ediniz.

Konuyu dağıtmadan sorunuza tekrar dönelim. Genelde okullarda Fizik-2 diye açılan derslerde anlatılan elektrik içeriklerini iyice öğreniniz. Bunları adınız, soyadınız gibi bilmeniz gerekmektedir. Örneğin birisi size Coulomb kanunu nedir diye sorduğu zaman hemen cevap verebilmelisiniz. Bu temel elektrik konularını iyice kavradıktan sonra, boş vakitlerinizde "Elektriğin Temelleri" diye google'da ya da herhangi bir arama motorunda araştırmanızı yapın. Karşınıza gelen her şeyi okuyun. Ancak bunu bir hobiymiş gibi yapın, şimdilik sadece okuyun, öğrenmek veya ezberlemek için kendinizi zorlamayın. Zaten bunları okul derslerinde iyice işleyeceksiniz.

Umarım yazdıklarım biraz da olsa yardımcı olur.

Eğitim hayatınızda başarılar dilerim.
 
Sayın etuzuner ,
İlginize, yüreğinize sağlık. Temel elektrik elektronik alt yapım var. Anadolu meslek lisesi(endüstriyel elektronik) ve m.y.o(endüstriyel elektronik) çıkışlıyım. Elbette eksiklerim vardır tabi ki ama Telekomünikasyon alanında hangi alanlara yönelmemi önerirsiniz: 1-Radio Communications and Video Technology 2-Communication Networks 3-Management of Communication Systems bunlar gibi demek istemiştim. Hangi alan tam olarak ne konular içeriyor ondan da tam emin değilim. Bilmek istediğim bu alanlar içinde Türkiye'de daha çok iş hangisinde var?
 
Sn. naytici,

Ben elektronik müh. mezunuyum ancak aldığım eğitim haberleşme üzerineydi. Maalesef Türkiye'de haberleşme ile ilgili çok ciddi bir sektör yer almamaktadır. Ben de bu yüzden başka sevdiğim alanlara yönelmek zorunda kaldım. Ancak siz mezun olana kadar belki değişimler olabilir, bunun için biraz sohbet çerçevesinde konuşalım.

Haberleşmenin temeli olasılıktan geçer. Bir veri almak isteyen taraf bir de o veriyi almak isteyen taraf vardır. Teoride yaptığınız hesaplamalarla haberleşme ortamını sağlayabilirsiniz. Ancak doğada bir elementi saf bir şekilde elde etmek ne kadar zorsa haberleşmeyi de sorunsuz sağlamak da bir o kadar zordur. Bunun için haberleşmede "Media" diye adlandırılan haberleşme ortamını modellemek zorundasınız. İşte bu modelleme işlemlerinde olasılık hesapları devreye girer. Özellikle yüksek frekanslarda hiç bir haberleşme modülü tarafından %100 haberleşme beklenemez. Burada mühendisler devreye girer. Nasıl bir elektrik devresini analiz etmenin birkaç yöntemi varsa, media hesaplamalarında da kullanılan olasılık yöntemleri vardır.

Mesela siz bir GSM haberleşme ağı devreye alacaksınız. Maalesef ülkemizde çok kolay olmasa da herşeyini sizin yapacağınızı öngörelim. Bir sürü binanın ve çok sayıda mobil istasyonun (cep telefonu) olduğu bir caddeye ya da muhite baz istasyonu kuracaksınız. Akla gelen ilk model Rayleigh modeli olur. Çünkü ortamda gönderilen sinyallerin çarpacağı, yansıyacağı bir sürü engel olacaktır. Açık bir alan olsa Rician modelini kullanabilirdiniz. Ayrıca baz istasyonu tarafından gönderilen sinyalin taşınmasına yardımcı olan ve haberleşmede modülasyon şeklinde tabir edilen işlemi de belirlemeniz gerekmektedir. GSM'den sonra CDMA kullanılmaya başlanmıştır. Ama halen GSM de kullanılmaktadır.

Ayrıca her ne kadar komünikasyon denildiği zaman genellikle kablosuz haberleşme akla gelse de kablolu haberleşme de çok önemlidir. Bunun da başlı başına bir sektör olduğunu unutmamak gerekir.

Asıl sorunuza gelirsek.. Benim tercihim Radio Communications and Video Technology olurdur herhalde. Derslerin ya da bölümün içeriğini bilemem tabii ama yaygın olarak kullanılan haberleşme modeli radyo haberleşmesidir. Onun temellerini iyi atarsanız zaten uydu haberleşmesi gibi diğer haberleşme modellerini öğrenmeniz çok zor olmayacaktır. Sanırım bunu daha önce forumda yazmıştım ama yine yazayım. Yukarıda bahsettiğim modülasyonun en temeli olan genlik modülasyonun Vestigal yan band modülasyonu diye bir çeşidi vardır. Bu modülasyon tipi, uydu yayını ile yayın (broadcast) yapan TV kanallarının kullandığı modülasyon tipidir. (Aslında uzun zamandır takip etmiyorum, değişiklik olduysa kusura bakmayınız.)

Video sinyallerini taşımak ya da media aracılığıyla göndermek zor iştir. Bunun için bir sürü yöntem geliştirilmiştir. Bunları yazmıyorum çünkü kafanızın karışmasına neden olabilir. Bu bölümde bahsi geçen yöntemleri ve teknikleri öğrenebileceğinizi öngörüyorum.

Communication Networks ise çok güzel bir konudur. Benim için kısmet olmadı, çok ilgilenmek istemiştim ama hobi olarak.. Bunun bir sektörü tabii ki vardır ama ben radyo haberleşmesi ve video teknolojileri bölümünü tercih ederdim.

Management of Communication Systems konusunun içeriğini bilmiyorum ama isminden anlaşıldığı kadarıyla işin içinde teknik altyapı fazla olmayabilir. Teknik altyapıdan kastım ise sıfırdan üretimde yapabileceğiniz işlemlerdir. Bir şeyin üretiminde bulunmadıktan sonra ben o işten pek zevk almam.. :)

Umarım açıklayıcı olabilmişimdir. Lafı da genelde olduğu biraz uzattım.. :)

Saygılarımla,
 
cevaplarınız için çok teşekkür ederim epey açıklayıcı oldu :)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,316
Mesajlar
916,654
Kullanıcılar
450,150
Son üye
Sqnax

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst