teknoloji fakülteleri

Arkadaşlar teknoloji fakültesi denen olay sadece okulun tabelasının değişmesiyle olacaksa vay halimize diyorum...

Büyük bir ihtimalle de araştırdığım kadarıyla bu şekilde olacak o zaman bunca mühendislik için çabalayan insanlara ne olacak? Çok büyük bir haksızlık olacağını düşünüyorum. Bu konu ile ilgili olarak;

EMO - EMO’DAN YÖK VE MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’NA TEKNOLOJİ FAKÜLTELERİ UYARISI TABELA DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜHENDİS YETİŞMEZ
 
Teknoloji Fakültesi (TF) mühendislik programlarına yeni ÖSS sistemindeki MF (genelde MF-4) puanı (2009-ÖSS’de SAY-2 puanı) ile öğrenci kabul edilecektir.

Mühendislik teknolojisi programlarına, YGS puanı ile öğrenci kabul edilecektir.

şöyle birşey buldum.bu mühendislik teknolojisi dedigi şey 2 yıllık myo değil dimi?
 
Arkadaşlar,
öncelikle Teknoloji Fakültelerine giriş ikinci aşamada yapılacak sınav sonucuna göre olacak. İlk aşamada ki kitapcıkta zaten Teknoloji fakülteleri bulunmuyor.
Teknoloji Fakülteleri kesinlikle tabelası değiştirilmiş bir fakülte olmayacaktır. Ben okulun kendisiyle görüştüm dersler Teknik Eğitim Fakültesinin Uygulama ve Teorik derslerslerinin üzerine Avrupadaki ve ABD'deki Teknoloji Fakültelerinde gösterilen Mühendislik dersleri ekleniyor ayrıca 7. ve 8. dönemde uygulama yapılacaktır.
 
Arkadaşlar,
öncelikle Teknoloji Fakültelerine giriş ikinci aşamada yapılacak sınav sonucuna göre olacak. İlk aşamada ki kitapcıkta zaten Teknoloji fakülteleri bulunmuyor.
Teknoloji Fakülteleri kesinlikle tabelası değiştirilmiş bir fakülte olmayacaktır. Ben okulun kendisiyle görüştüm dersler Teknik Eğitim Fakültesinin Uygulama ve Teorik derslerslerinin üzerine Avrupadaki ve ABD'deki Teknoloji Fakültelerinde gösterilen Mühendislik dersleri ekleniyor ayrıca 7. ve 8. dönemde uygulama yapılacaktır.

mühendislik teknolojisi ygs ile alacak deniyor.2 yıllık mı oluyor o?
 
lys kitapçıkları dağıtıldı ama programlar yok ne saçma şey
 
Ismin ne oldugu pek bir sey fark etmiyor esasen. Muhendislik mezunlari bile ismi taninmis bir okuldan mezun olmadikca dogru durust is bulamazken sirf isim degisikligi ile insanlar tatmin edilmeye calisiliyor gibime geliyor. Ornek mi lazim; kim tekniker unvani ile kamu veya ozel herhangi bir isyerinde baslayabildi simdiye kadar? Bu unvani devlet vermisti, ya ozelde durum farkli mi? Unlu bilgisayar egitim firmalari sizi bilgisayar sistem muhendisi yapacagiz sadece lise bitirseniz de olur gelin bize 2 yil para bayilin su kadar istihdam acigi var diye sayfalarca reklam vermiyor mu? Acin ilgili bir is ilanini bu sertifikanin verdigi unvan disinda muhendislik mezunu sarti kosmayan kac firma var? Ayrica artik basvurularin internet ortamindan olmasi isverenlerin isini bayagi bir kolaylastirdi. Havuz buyuk olunca artik isverenler 20-25 yas arasinda 3 yil tecrubeli, askerligini bitirmis, filanca okuldan mezun olmus gibi acayip kriterlerle arama yapiyor. Gerisini siz yorumlayin!
 
Teknoloji fakülteleri herkes hayırlı olsun.

Bir takım STK'ların kalitesiz olmakla suçladığı teknik eğitim fakültelerini, diğer mühendislik fakültelerinden üstün niteliklere sahip olduğunu göreceklerdir.

Eşit hak ve imza yetkisine sahip olalım. Hodri meydan.

Bakalım kim işsiz kalıyor.

Bu ülkenin mesleki ve teknik eğitimine büyük katkıları olan teknik eğitim fakültelerini hiç kimsenin küçümsemeye ve madem istihdam sorunu var MYO seviyesine indirilmeliydi gibi söylemlerle fikir beyan ederek YÖK ve MEB'i suçlamaya hakkı yoktur.

Hem teknoloji ve hem de mühendislik fakültesine sahip olan üniversitelerde mühendislik eğitimleri yarışacak. Hodri meydan. Bakalım kim daha iyi.
 
EMO teknoloji fakültelerine karşı dava açmış.


ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BASIN BÜLTENİ

EMO‘DAN TEKNOLOJİ FAKÜLTELERİNE DAVA

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Gazi Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi‘nde mesleki ve teknik eğitim fakülteleri kapatılarak yerlerine kurulan teknoloji fakültelerinde mühendislik bölümleri açılmasına yönelik rektörlük işlemleri ve bu işlemi onaylayan YÖK Yürütme Kurulu kararları ile bu işlemlerin dayanağı olan Bakanlar Kurulu Kararı‘nın iptalini istedi. Danıştay‘a 2 Temmuz 2010 tarihinde iki ayrı dava açan EMO, teknoloji fakülteleriyle ilgili işlemlerin 3795 sayılı Bazı Lise, Okul ve Fakülte Mezunlarına Unvan Verilmesi Hakkında Yasa, 2547 sayılı Yükseköğretim Yasası ile 3458 sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Yasa‘ya aykırı olduğunu dile getirdi. Teknoloji fakültelerine 2010-2011 eğitim yılı için öğrenci alınması ve yerleştirme kılavuzlarında teknoloji fakültesi mühendislik bölümlerinin de yer alacak olması nedeniyle giderilmesi güç ya da imkansız sonuçlar doğacağı belirtilerek, yürütmeyi durdurma da talep edildi.

Dilekçede, EMO tarafından Yükseköğretim Kurulu‘na ve Milli Eğitim Bakanlığı‘na yazı gönderilerek işlemlerle ilgili açıklayıcı bilgi istenildiği, ancak yanıt alınmadığı belirtildi. 3795 sayılı Yasa‘ya göre teknik öğretmen unvanı kazananların teknik eğitim fakültelerinde en fazla 2 yarıyıl tamamlama programını bitirerek mühendis unvanı alabildikleri anımsatılan dilekçede, şöyle denildi:

"Dava konusu yapmış olduğumuz Bakanlar Kurulu Kararı ile Türkiye‘de kurulu bütün mesleki ve teknik eğitim fakülteleri kapatılarak teknoloji fakültelerine dönüştürülmüştür. Bu kararın gereği olarak, ‘teknik öğretmen‘ yetiştirilmesinin teknoloji fakültesi adı altında gerçekleşeceği izlenimi doğmaktadır. 3795 sayılı Yasa kapsamında teknik öğretmen yetiştiren fakültelerin tamamının kapatılmış olması açıkça yasaya ve hukuka aykırılık taşıdığı gibi, teknik öğretmen yetiştiren program sonrasında mühendis unvanı verilecek olması da yasaya ve hukuka aykırıdır."

Dilekçede, 3458 sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Yasa‘da "mühendislik veya mimarlık tahsilini gösteren Türk yüksek mekteplerinden verilen diplomalar" tanımlamasıyla mühendis unvanı verilebileceklerinin belirlendiğine dikkat çekilerek, "Teknoloji Fakültesine dönüştürülen mesleki ve teknik eğitim fakültelerinde ‘mühendislik tahsili‘ gösterilmemesi nedeniyle, bu fakültelerden mezun olacakların ‘mühendis‘ unvanı taşımaları da söz konusu olamayacaktır" denildi.

Gazi ve Sakarya üniversitelerinde Mühendislik Fakültesi bulunduğu, Mühendislik Fakültesi ile Teknoloji Fakültesi bünyesindeki bölümler karşılaştırıldığında; Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümlerinin her iki fakülte bünyesinde de bulunduğu saptamasına yer verildi. Bu duruma ilişkin şu değerlendirmelere yer verildi:

"Aynı üniversitenin iki ayrı fakültesi bünyesinde aynı mühendislik bölümlerinin bulunuyor olması, Teknoloji Fakültesinde mühendislik eğitimi verilmediğinin de açık göstergesidir. 2010-2011 eğitim öğretim yılında Sakarya Üniversitesinde mühendislik bölümlerini seçecek öğrencilerin hangi kriterlere göre bu iki fakülte arasında tercih yapacakları da belirsizdir."

Yükseköğretim Yasası‘nda açık bir şekilde "bir fakülte ya da yüksekokulda, aynı veya benzer nitelikte eğitim-öğretim yapan birden fazla bölüm bulunamaz" denildiği vurgulanarak, "Yasa‘nın bu amir hükmü, farklı ad altında fakülte kurulmak suretiyle bertaraf edilemez. Bir fakülte bünyesinde aynı veya benzer nitelikte eğitim-öğretim yapan birden fazla bölüm bulunmasının yaratacağı sakıncalar, farklı fakülte bünyesinde kurulacak aynı ad altındaki bölümler için de geçerli olacaktır" denildi. Dava konusu kararların aynı yasanın "imkan ve fırsat eşitliği" hükümlerine aykırılığı da şöyle anlatıldı:

"Dava konusu işlemlerle kurulan yeni mühendislik bölümlerine üniversite seçme ve yerleştirme sınavı sonrasında hangi puanla öğrenci alınacağı, meslek lisesi mezunlarına teknoloji fakültelerine girmek için ek puan verilip verilmeyeceği de bilinmemektedir. Bu konuda hiçbir açıklık bulunmamaktadır. Ancak her durumda, teknoloji fakültelerine daha düşük puanla öğrenci alımı yapılacağı da gerçektir. Bu durum, mezuniyet sonrasında aynı unvana sahip olacak öğrenciler arasında da eşitsizlik yaratacaktır."

Mühendislik fakülteleri ile teknoloji fakültelerinde farklı nitelikte öğretim yapılmak suretiyle aynı hak ve yetilere sahip olacak şekilde mühendis unvanlı öğrenciler yetiştirilecek olması, Yükseköğretim Yasası‘ndaki "Yükseköğretim kurumlarının özellikleri, eğitim-öğretim dalları ile amaçları gözetilerek eğitim-öğretimde birlik ilkesi sağlanır" hükmüne de aykırı olarak değerlendirildi. Yasadaki aynı meslek ve bilim dallarında eğitim veren kurumlarda eşdeğerlik sağlanmasına yönelik hükümler anımsatılarak, şöyle denildi:

"Farklı üniversitelerdeki eğitim-öğretim açısından dahi eşdeğerlik konusunda esaslar tespit edilerek belirli kararlar alınması gerekirken, aynı üniversitelerde farklı fakülte bünyelerinde verilen eğitim-öğretim sonrasında eşit haklar içerecek şekilde unvan verilecek olması açıkça hukuka aykırılık taşımaktadır. Teknoloji fakültelerinde mühendislik eğitimi verilmesine yönelik Üniversitelerarası Kurulun önerisi alınmak suretiyle Yükseköğretim Kurulunca bir düzenleme yapılıp yapılmadığı dahi bilinmemektedir. Üniversite sınavlarının tamamlandığı, bu sınavlar sonucu teknoloji fakültelerine öğrenci kaydedileceği bir ortamda, YÖK‘ün ve ilgili üniversitelerin gizli-saklı bir süreç işleterek, nasıl bir eğitim sonucunda hangi hak ve yetkilere sahip öğrenci yetiştirileceği belirsizdir.

Aynı üniversite bünyesinde iki farklı fakültede aynı adlı bölümlerin kurulması, hiçbir yasal düzenleme yapılmaksızın teknik öğretmen yetiştiren fakültelerin kapatılmış olması, mühendislik eğitimi açısından ‘üretim-insangücü-eğitim unsurları arasında dengenin sağlanması‘nın gözetilmemiş olması ve bütün bunları kapsayacak şekilde herhangi bir planlamaya dayalı olarak karar verilmemiş olması, uygulamanın nitelikli ara insan gücünü ortadan kaldırması açılarından yasayla getirilen amaç ve ilkelere aykırılık taşımaktadır ve dava konusu işlemlerin iptali gerekir."

EMO - EMO�AN TEKNOLOJİ FAKÜLTELERİNE DAVA

Gülermisin ağlarmısın ülkemizin haline..

Adamların gerekçesine bakın ya:
3795 sayılı Yasa‘ya göre teknik öğretmen unvanı kazananların teknik eğitim fakültelerinde en fazla 2 yarıyıl tamamlama programını bitirerek mühendis unvanı alabildikleri anımsatılan dilekçede, şöyle denildi:
 
Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Elektrik Öğretmenliği mezunuyum. Ayrıca İşletme M.B.A. eğitimi aldım.

Bir çok mühendis arkadaşımıza kompanzasyon alanında eğitim vermekten büyük gurur duydum.

EMO'nun Teknik Öğretmenlere karşı olan bu tutumunu hayretler içerisinde okudum. Fakat ben yine de bu girişime rağmen bundan sonra da mühendis arkadaşlarımızı kompanzasyon alanında eğitmeye, mesleki yeterliliklerini maksimize etmeye devam edeceğim.

Hz. Ali ne demiş : "Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum"
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,856
Kullanıcılar
449,991
Son üye
multiroots

Yeni konular

Geri
Üst