tda7377 amfi çıkışı

Merhaba.Sn.Semih Yılmaz; Stereo çıkışlı amfi devrelerinde her 2 çıkışın bıçak gibi tam bölünmesi iyi bir topraklamaya bağlıdır.Toprak hattı adaptörün metal kutusundan değil direk evin toprak hattından gelen kabloyla irtibatlı olmalıdır.Sesin boğuk çıkması ve net olmamasının en büyük nedeni 1. neden olarak da bu olabilir.

İkinci olarak girişlerde ses jakı kablo hattında görülmeyen içten kopmalar,bağlantı temassızlıkları amfi girişinden önce olursa eğer,amfi (OPAMP) entegresi çıkışta kazanca bu parazitik etkileri tam katlayarak ziyadesiyle iletir,asıl sesin netliği de tam gölgede kalmış olur.Buna dikkat edin.Lehim yaparken gözden kaçan bir lehim artığı veya istenmeyen bir parça da giriş kısmından itibarem pcb üzerinde yer alıyorsa bu da çıkışta parazitik etkilerin artarak,katlanarak çıkışa kuvvetlenerek verilmesine neden olabilir.Pcb lehim işleminden sonra çok temiz olmalı,bir pamukla pcb yüzeyini iyice temizlemeniz gerekir.Bu da 3. neden olarak çıkışta gürültüyle karışık mevcut ses kazancının oluşmasında etkendir.

Dördüncü ama aslında ilk neden olarak söylememiz gereken,tam dc olmamış beslemenin entegreye direk girmesidir.Şebekeden ac'den dc'ye köprü diyotla doğrultmada,filtrelemede düşük kapasiteli elektrolitik kondansatör kullanılmasında,pulsasyonlu (Dalgalı) dc. akımı bu istenmeyen gürültülerin vınıltıların başlıca nedenidir.Daha en başta da buna çok dikkat edin.

Elektrodinamik hoparlör yapısında yer alan karton konilerindeki ses akımı fleksibil,örgülü çok telli bağlantısının,bu lehimli,yapıştırılmış olan giriş (Kontak) bağlantılarındaki zamanla kopmalar,kısmi temassızlıklar,koni üzerinde kalan yabancı cisimler de seste çıkıştaki bozulmaların 5. ve sıradışı olan bir nedenidir.Hoparlörleri 1.5 voltluk bir pil (Örneğin kalem pille) hop. besleme akımı gerilimini bu amfiden ayrı verip seste pile tam bağlı iken bir cızırtı,gidip gelme durumu olup olmadığına bakılarak hop.lerin sağlamlığı kolayca test (Teyit) edilebilir.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Merhaba.Sn.Semih Yılmaz; Stereo çıkışlı amfi devrelerinde her 2 çıkışın bıçak gibi tam bölünmesi iyi bir topraklamaya bağlıdır.Toprak hattı adaptörün metal kutusundan değil direk evin toprak hattından gelen kabloyla irtibatlı olmalıdır.Sesin boğuk çıkması ve net olmamasının en büyük nedeni 1. neden olarak da bu olabilir.

İkinci olarak girişlerde ses jakı kablo hattında görülmeyen içten kopmalar,bağlantı temassızlıkları amfi girişinden önce olursa eğer,amfi (OPAMP) entegresi çıkışta kazanca bu parazitik etkilenileri katlayarak ziyadesiyle iletir,asıl sesin netliği gölgede kalmış olur.Buna dikkat edin.Lehim yaparken gözden kaçan bir lehim artığı veya istenmeyen bir parça da giriş kısmından itibarem pcb üzerinde yer alıyorsa bu da çıkışta parazitik etkilerin artarak,katlanarak çıkışa kuvvetlenerek verilmesine neden olabilir.Pcb lehim işleminden sonra çok temiz olmalı,bir pamukla pcb yüzeyini iyice temizlemeniz gerekir.Bu da 3. neden olarak çıkışta gürültüyle karışık mevcut ses kazancının oluşmasında etkendir.

Dördüncü ama aslında ilk neden olarak söylememiz gereken,tam dc olmamış beslemenin entegreye direk girmesidir.Şebekeden ac'den dc'ye köprü diyotla doğrultmada,filtrelemede düşük kapasiteli elektrolitik kondansatör kullanılmasında,pulsasyonlu (Dalgalı) dc. akımı bu istenmeyen gürültülerin vınıltıların başlıca nedenidir.Daha en başta da buna çok dikkat edin.

Elektrodinamik hoparlör yapısında yer alan karton konilerindeki ses akımı fleksibil,örgülü çok telli bağlantısının,bu lehimli,yapıştırılmış olan giriş (Kontak) bağlantılarındaki zamanla kopmalar,kısmi temassızlıklar,koni üzerinde kalan yabancı cisimler de seste çıkıştaki bozulmaların bir nedenidir.Hoparlörleri 1.5 voltluk bir pil (Örneğin kalem pille) hop. besleme akımı gerilimini bu amfiden ayrı verip seste pile tam bağlı iken bir cızırtı,gidip gelme durumu olup olmadığına bakılarak hop.lerin sağlamlığı kolayca test (Teyit) edilebilir.Kolay gelsin.
monolitik entegrelerle bicak gibi stereo ayrismasi olmuyor. anca tum cikislari kopruleyip her kanal icin tek entegre kullanabilirsen ayrisma tam olmasa da baya bir mumkun oluyor.
tda7377 de aslinda crosstalk cok fazla degil, ama yine de bir miktar var.
bir de ben 4700 demistim de en azindan 7000 yapmak iyidir.
ve bu amfiden verim almak icin saglam bir trafo sart.
datasinda 6 amper cikis gucunu yabana atmayin. 17 volt verirseniz alirsiniz bu gucu.
ama 7 amper de trafo ister. daha dusuk trafoda da calisiyor bu amfi. ama sesi yariya kadar acinca cazir cuzur eder. bass ,bogulur tiz bogulur. temiz ses istiyorsaniz 17 volt 7 amper trafo kullanin. ben 10 amper kopru diyot ve iki tane 4700 kutuplu ve 104 numara seramik kondansator oneririm.
 
Trafo gücünü seçerken mevcut amfi gücünün her zaman %50 fazlası seçilecek,bu şart distorsiyonun yüksek volümde oluşmaması içindir,bu artırılmış seçim.Bu birinci şarttır.

Smps değil de trafodan köprü diyotla doğrultmada 1 amper başına 1000 mF kapasite (0.5 A için 470 mF) seçilmeli.Yoksa filtrelemede vınıltı oluşur ve amfiye de direk bu geçer.7 amper çıkış için 10 000 mF da çok gelmez,daha da iyi olur sonuçta.Bu da 2. şart olacak.

Amfinin 1 amperi için şebekeden trafo yoluyla gelecek paraziti önlemek için girişte 100 nf kutupsuz kond. ler kullanılacak.Yani 7 ampere 7 adet paralel bağlı 100 nF kut.suz kond.ler yer alacak.Bu 3. şarttır.Bu işin kuralı (Raconu) maalesef böyledir.Kolay gelsin.(Kendi tecrübemdir)
 
Son düzenleme:
Trafo gücünü seçerken mevcut amfi gücünün her zaman %50 fazlası seçilecek,bu şart distorsiyonun yüksek volümde oluşmaması için.Bu birinci şarttır.

Smps değil de trafodan köprü diyotla doğrultmada 1 amper başına 1000 mF kapasite seçilmeli.Bu da 2. şart olacak.

amfinin 1 amperi için parazit önlemek için girişte 100 nf kutupsuz kond. ler kullanılacak.yani 7 ampere 7 adet paralel bağlı 100 nF kut. kond. olacak.Bu 3 şarttır.Bu işin kuralı (Raconu) maalesef böyledir.Kolay gelsin.(Kendi tecrübemdir)
racon mu konusalim:eek:
tr de dogrultma icin 1 ampere 1000 uf yetmiyor. ozellikle kirsal kesimde frekans arasi kesilimler ve harmonikler fazla oliyor o yuzden 2200 bile yetmez:)
bu tip bir amfide tek 104 numara seramim yetiyor.
smps audioda kullanilmaz tabi cok iyi volt ve akim regule edildi ise, cok yuksek frekansda anahtarlandi ise olabilir ki bu tipleri trafoda pahaliya gelir:)
...
...
neyse sakayi birakalim tadi kacmasin:) :) :) bu cok uzargider ustat. grounduing kurallarindan tut redresor tiplerine kadar.
misal bazi amfilerde -tda2003 misal-hazie kopru diyot ugultu yapiyor, la4182 icin her diypta paralel 103 numara seramik gerkiyor.
ama bu amfide gerk yok. zaten datasinda da lopping ve diger ugultular engellenmistir diyor ki harbiden dogru. duzgun tasarlarsan bu entegre harikalar cikariyor.
 
Son düzenleme:
Bir de 1 ampere 1000 mF sadece doğrultmada yani tam filtrelemededir tabiki,amfi devresi için daha fazlasını göz önüne almak da gerekir haliyle senin de dediğin gibi.Kendi tecrübeme dayanarak bunları anlattım,ister uyar,ister uymazsın,orası senin bileceğin iştir.Herkes kendi inandığı yolda yürür gider.Smps de trafolu redresörler gibi tüm amfi devrelerinde başarıyla da kullanılır,neden kullanılmasın.Tda 1554q 'da pc psu'su kullanıyorum,çok da başarılıdır.Trafoluyla yeni değiştirip tadilat yaptım.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
yok zaten ideal kosullarda sen haklisin. misal ankarada iken ben de senin dedigin gibi amfimi 1000 uf ile filtreliyordum. bir de 104 numara seramik.
bu inancla alakali degil zaten fazlasi da zarar. bu sefer humm olusturuyor:)
misal redresor devresi asla ton kontrol ve cikis katina bitisik olmax. ayri bir devre olmalidir. bir kere o hataya dustum acisini feci cektim:)
ama iste memlekete gelip amfiyi gene kurunca cazirtidan muzik dinleyemez oldum. sonra koprulemekti ton kontrol eklemekti derken 4700 uf yetmez oldu:)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst