TDA 1554 2x22 Watt

devrenin maliyeti nedir acaba
 
trafo hariç 10-12tl arası
 
arkadaşlar bende de bi tane aynı amfiden pc ye bagladım ses fazla acınca ses bozuluyor ses fazla acmassam normal yardımcı olursanız sevinirim :confused::confused::confused:
 
arkadaşlar bende de bi tane aynı amfiden pc ye bagladım ses fazla acınca ses bozuluyor ses fazla acmassam normal yardımcı olursanız sevinirim :confused::confused::confused:

Merhaba.Ayni amfi 2. masaüstü pc'imde bağlı ve ses sonuna kadar açılsa bile hiç bozulmuyor.Ancak ben çok titiz ve ince çalışmıştım. Bazı detaylara da çok fazla dikkat etmiştim. Bu konuların belli başlı olanları şunlardır;

1.Güç kaynağınızın (Trafolu,smps 'li veya psu'lu) %50 daha fazla olan bir güç emniyet payı hiç bulunuyor mu? 2*22=44 watt. için en az 60 watt. net trafo gücü,seçilecek olan güç kaynağı için seçilmelidir. Seste bozulmaların hiç olmaması için bu şarttır. Bu şekilde seçilmezse eğer,ses bir güç yetmezliğinden dolayı da bozulabilir,distorsiyonlar da oluşabilir.

2. Pc'den ses kartından ya da anfi devrenizden toprak hattından gelen topraklama hattı çok düzgün çalışmıyor olabilir,stereo hattın bağımsız "2 çarpı" çıkışlarına gitmeden önce toprak hattıyla tam temas etmiyor,eğer bir bağlantı zaafiyeti gösteriyorsa net ve tam ses de alamazsınız.Bundan dolayı da ses çıkışı çok iyi olmayabilir.Buna dikkat edin.

3.100 n kutupsuz kondansatörü (Mercimek veya seramik yapıda) 1 amper için 1 tane olmak hesabiyla, güç kaynağı devrenizde kullandınız mı? 12 volt dc. de bu amfiyi kullanıyorsanız eğer,en az 4 adet 100 n kutupsuz kondansatörü güç kaynağının köprü diyotla doğrultmasından sonra,elektrolitiklere lehimleyin.Bu arada güç kaynağı eğer psu değilse,trafolu güç kaynağı ise bu güç kaynağınızda, size tavsiyem, en az 4 adet 4700 mF'lık elektrolitik kondansatörünü mutlaka kullanın.Benimkinde bundan biraz daha fazla da kullanıldı,12 voltta voltaj düşümü çok az olsun diye. Ama güç kaynağı bir psu ise, 1 adet 2200 veya 1 adet 4700 mF bile bu tam filtrelemede size yeter de artar aslına bakılırsa.Çünkü psu'ların çıkışlarındaki 12 volt dc. çok iyi filtrelenip de bize geliyor.

4.Amfi beslemesi evdeki kullanımınızda net ve mutlaka 12 volt dc'lik bir voltlajla beslenecek şekilde olsun. Bundan daha yüksek değerlerde son sese kadar da tam açamazsınız (Ben denedim çünkü).Gerekirse bu voltajı, 12 volt dc.ye tam sabitlemek için 1.6 kohm.'lık, kondansatörlerin aşırı yükselmemesi için bir deşarj direnci bile kullanın.

5.Amfiden önceki "2 çarpı",yani girişe entegreden önce ulaşan ses sinyali (Pc'den, yani jak kablosundan geldikten sonra devre içinde ilerleyip giden) bu ses sinyali taşıyan kablolar mutlaka özel blendajlı (Ekranlı) kablo seçilmelidir.

6.Hoparlör ses kablolarının hoparlördeki elektrik bağlantılarını ayrıca gözden geçirin,zayıf temas ya da bir lehim kopukluğu,temassızlığı bulunabilir.Bunlar ayrıca ses çıkış kalitenizi olumsuz etkileyebilir,istenmeyen distorsiyonlar bu nedenle oluşabilir.

7.Hoparlör kabinlerine sünger,keçe gibi geri sesi emen materyalleri,oluşacak geri ses basıncına karşı,bir önlem olarak ayrıca koydunuz mu? Bu kabinler sizin montajınızla mı yapılmışlardır? Doğru kabin (Kontraplak,sunta,tahta,vb.) için,doğru bir hoparlör gücünü tam orantılı olarak da seçtiniz mi? Seçilmediyse,bu hoparlörleriniz yine istenmeyen bir rezonans frekansında titreşerek (Müzikle birlikte karışık bir gürültü) uğultu yapabilir.

8.Amfi sesini (Volüm kontrolünü) ayarlamak için pc'deki ses denetimini mi,yoksa amfi üzerinde monte ettiğiniz ayrı,bağımsız,bir ses volümü potansiyometresini mi (Tandem) kullanıyorsunuz? Pc içindekini kullanırken,(Amfi üzerinde yoksa eğer) ton kontrolünü çok iyi yapın,mikrofon seçeneği işaretli ve sonuna kadar da açıksa onu da sonuna kadar kapatın,uğultu yapabilir.Amfiye monteli bir potansiyometre varsa bunun kohm. seçeneği mevcut elektronik devre projesine göre çok doğru seçilmiş midir? Doğru seçilmemişse eğer,bu da ayrıca ses kalitenizi etkileyebilir,buna da ayrıca dikkat edin.Bu konuda aklıma gelen genel hususlar bunlardır.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Teşekürler bilgi için bi kontrol edecem gene aynı yaparsa devre bastan kurmayı düşünüyorum devreyi yapalı baya oldu belki yollarda bi sıkıntı vardır. Bu sefer bilgilerle titiz yapmayı düşünüyorum.
 
Kardeş ben girişteki köprü diyotları çıkarıp devreyi 12 v led trafosu ile sürsem çalışır mı acaba ?
 
Köprüdiyotu çıkartmanıza gerek yok herhangibi bir ters bağlama durumunda devreye zarar vermektense köprü diyot ile istediğniz gibi bağlayabilirisiniz.Bu arada trafonun gücü kullanıcağınız hoparlörlere göre seçilmelidir.8ohm hoparlör ile en az 30watt trafo kullanmalısınız.
 
Peki ben bu devreye 8 Ohm 80 Watt tavan hoparlörlerinden 10 tanesini paralel bağlasam. Verim alabilirmiyim ?
 
Oşekilde bağlanamaz çünkü entegre en az 4ohm empedansa göre tasarlanmıştır.
ben o hoparlörlerin 80w değil en fazla 20watt a dayanabileceğini düşünüyorum önemli olan peak değil rms değeridir,herneyse entegre köprü modda iki kanal çıkışa sahip 2x22 watt(4ohmda) ancak kanal başına 2şerli gruplar halinde bağlayabilirsiniz bunun içinde 3 tane entegre kullanmalısınız 12 tane hoparlörünüzz olsaydı tam gelirdi.
Bu arada 10tane hoparlör içinde bi 150watt trafo gereekicek.Nasıl olsa bir trafo sardıracağınız için 12v trafo yerine simetrik çıkışlı tda2030 a göre bir trafo sardırmanızı tavsiye ederim daha ucuza mal olur tda1554 baya pahanmış eskiden 4.5tl idi şimdi 12 tl olmuş ama tda2030nin tanesi 60-70kuruş.Ve 5 tane tda2030 işinizi görür
 
Alamazsın... 10 adet paralel bağlı hoparlör empedans düşmesi yüzünden kısadevreye götürür...
Ayrıda TDA serisi entegrelerden fazla bi şey beklemeyin, ses gücü ve karakteristik değerleri vasat entegreler... Gerçek ses gücüde 2-3 Watt değerini aşmaz...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,856
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst